E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYatırımcıya kısa mesajla uyarı sistemi---

Yatırımcıya kısa mesajla uyarı sistemi

Yatırımcıya kısa mesajla uyarı sistemi
29 Haziran 2011 - 10:25 borsagundem.com

SPK, ‘keriz silkeleme’ operasyonlarının önüne geçmek için kısa mesajla uyarı, ceza artırma gibi bir dizi proje başlatıyor.

SERMAYE Piyasası Kurumu (SPK) ve İMKB, borsadaki ‘keriz silkeleme’ operasyonlarının önüne geçmek ve küçük yatırımcılarının zararlarını önlemek için bir dizi projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Bu çerçevede SPK, manipülasyona karşı küçük yatırımcıları SMS yöntemiyle uyarmayı, manipülatörlere yönelik cezaları da artırmayı öngörüyor.
SPK, küçük yatırımcının bilgilendirilmesinde, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nu (KAP) kullanmayı planlıyor. Bunun için KAP ile mevcut sıkıntılar araştırıldı. Yapılan araştırmalarda, KAP’a yapılan açıklamaların karmaşık olması ve haberdar olunmaması gibi şikayetlerle karşılaşıldı. Ekonomi yönetimi de bu sıkıntıları gidermeye yönelik proje hazırladı. İlk etapta, KAP’taki bilgilerin ve tabloların daha anlaşılır kılınması için program geliştirilecek. Program, bilgilerin daha basit şekilde depolanmasını sağlayacak.
Bu iş için TÜBİTAK’tan destek alınacak. Halen KAP sisteminin değiştirilmesi için, TÜBİTAK ve bazı yazılım şirketleri ile görüşmeler yapılıyor. Yazılımın değiştirilmesinin ardından, KAP’a yapılan açıklamalardan tüm yatırımcıların haberdar olması için SMS yöntemi geliştirildi. Talep edenler, SMS yöntemiyle uyarılarak, açıklamalardan haberdar edilecek. Aynı sistem, spekülatif hareketli hisseler için de kullanılacak.
SPK yeni tasarı hazırladı
Halen İMKB bünyesinde faaliyet gösteren ‘Piyasa Gözetim Merkezi’ sığ hisselerdeki, olağanüstü hareketlerde küçük yatırımcıları uyaracaklar. Bunun için de yine kayıtlı yatırımcılara SMS gönderilmesi öngörülüyor. Öte yandan, manipülasyon yapanlara yönelik cezalar da artırılıyor. SPK yeni tasarı hazırladı. Sermaye Piyasası Kanunu’nda radikal değişiklik öngören tasarıyla, manipülasyon yapanlara yönelik hapis ve para cezalarının yükseltilmesi öngörülüyor.
KAP, daha sade olacak
- Bazı hisselerde yaşanan olağanüstü hareketlerde, küçük yatırımcılara ‘dikkatli olun’ çağrısı yapılacak. Bununla ilgili altyapı hazırlıkları sürdürülüyor.
- KAP daha etkin hale getirilecek. Halka açık şirketlerinin duyuru ve açıklamalarının bulunduğu KAP, daha sade ve şeffaf hale getirilecek. Herkesin anlayacağı bir sisteme dönüştürülecek.
- Bir süreden beri üzerinde çalışılan SPK Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı en kısa sürede yasalaştırılacak.
- Tasarıyla, manipülasyon işlemlerinde verilen cezalar ağırlaştırılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı29 Haziran 2011 12:43

    bana 3 aylığına yetki versinler görsünler borsa morsa nasıl yönetilir manipülasyon nasıl engellenir küçük yatırımcı nasıl kazanır. kardeşim gidip telekomu yabancıya sattın. halka arz yapsana önce. hem yönetimde sende kalsın . küçük yatırımcıda kazansın devlette kontrolü devam ettirsin. elektrikleri satsana halka küçük yatırımcı kazansın. büyük halka arz yap ky da kazansın. üç kuruşluk şirketleri halka arz edip yine ky yı mağdur edecekler. mağlesef zaman beni haklı çıkaracak ky kaybeden tarafta olmaya devam edecek.

  • ŞENER29 Haziran 2011 11:51

    SÜPER BİR UYGULAMA.

  • terazi29 Haziran 2011 11:33

    ben bu yalana da inanmıyorum bu yapılan opr devede kulak. kaldı ki bu işin arkası sağlam araştırılırsa o zaman belli olur arkasında kimler var üstün körü iş yapmaycaksın ekonomi kanallarına ekonomi ve borsayla ilgili haber ve yayın yapan kanallara ve yayın araçlarını bir takibe alsınlar bakalım herkes biliyor kimlerin olduğunu da işine gelmiyor olan yine bize oluyor ky allah korusun sizlerin koruyacağı yok yolacağı var.

  • KAPtan29 Haziran 2011 10:58

    Kaptan da bi halt çıkmaz. Ne olacak ki? Patron elindeki tüm hisseleri seans içinde satıyor. Dolayısıyla "olağanüstü fiyat ve miktar hareketi" oluşuyor. Seans içinde KAPta soruluyor: "Nedeni ne?" Seans içinde Cevap geliyor: "Hiiiç" Seans sonunda Patron KAPa yazı gönderiyor: "Elimdeki tüm hisseleri sattım." KAP dönüp de "yahu kardeşim ben sana sorduğumda neden bunu sakladın?" diye sormuyor. Örnek mi istiyorsunuz? "EUROM"

  • borsacı29 Haziran 2011 10:37

    hisse hızlı yükseldikten sonra kamuya açıklanmamış özel bir durum yoktur diye açıklama yapıyorlar. niye; küçük yatırımcı almasın diye. niye; çünkü henüz kendileri toplama aşamasındalar yeteri kadar alamadılar diye. yükseliş devam eder gider sonra şirketten haber gelir. niye; küçük yatırımcı okusun öğrensin haber güzel ya hisseyi alsın diye. niye; küçükler alırken amcalar portföy boşaltsın parayı cebe koysun diye. kamuya açıklanmamış özel bir durum yoktur ibaresinişöyle değiştirmek lazım. "küçük yatırımcıya açıklanmamış özel bir durum yoktur spekülatöre açıklanmış güzel bir durum vardır."