E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ARK Innovation gibi tematik borsa yatırım fonları (ETF) giderek popülerleşiyor ve sürdürülebilir (ESG) fonlardan, bulut bilişime ve blockchain’e birçok alanı kapsıyor. Yatırımcılar tematik ETF’lere doğrudan yatırım yapabilir ya da ETF’lerin portföylerinde temel şirket verileri güçlü olan hisseleri seçip bireysel olarak da satın alabilirler. Bu durumun sağladığı getiri avantajı ise eşit ağırlıklı ETF’lerin toplu olarak portföylerini yeniden dengelediği dönemlerde öne çıkıyor.
Eşit ağırlıklı borsa yatırım fonları piyasalardaki özel sektörlere odaklandığı için çekici olabilir. Ancak ekonominin yüksek performans gösterme ihtimali en yüksek olan alanını kapsayan ETF’yi seçmek yerine başarılı yatırımcılar tematik ETF’lerin en güçlü hisselerini araştırabilirler. Bu strateji ise yatırımcılara hem ETF’lerin benzersiz yapısını hem de piyasaların algoritmalarını kendi avantajları haline getirme imkanı tanıyor ve yüksek getiri ihtimalini yükseltiyor.
ETF yapısı açısından, eşit ağırlıklı ETF’ler düzenli aralıklarla portföy düzenlemesine gidiyor. Portföy dağılımlarındaki düzenlemeler ise genellikle çeyrek bazında gerçekleşiyor. Fonda düzenlemeye gidilecek tarih ise fon yöneticileri tarafından belirtiliyor. Örneğin Invesco Solar ETF’nin TAN isimli fonunda son düzenleme 30 Mart tarihinde gerçekleşti ve beraberinde portföyündeki bazı hisseleri satarak, önemli ölçüde hisse alımı görüldü.
Mart ayı sonunda Invesco Solar’da portföy düzenlemesi gerçekleştiğinde hedefteki hisseler Enphase Energy, Solar Edge Technologies ve Daqo New Energy oldu. Bu hisseler ilk çeyrekte yüksek getiri sağladı ve ETF piyasaların hızına yetişmek için bu hisselerdeki ağırlıklarını artırmak zorunda kaldı. Örneğin borsagundem.com'un derlemesine göre, 29 Mart’ta düzenleme öncesinde Solar Edge 257 dolardan işlem görüyordu, 1 Nisan’da düzenleme sonrasında hisse fiyatı 295 dolara yükseldi.
Aynı dönemde Enphase 141 dolardan 169 dolara yükselirken, Daqo hisseleri 62 dolardan 78 dolara çıktı. ETF’lerin bu yatırımlarından kar sağlamak isteyen bireysel yatırımcılar, seçtikleri bir ETF’nin portföyünde öne çıkan üç ila beş hisseyi yeniden düzenleme tarihinden 10 gün önce pozisyonlarına ekleyebilir. Hisseleri seçerken önemli olan unsur yalnızca fiyat değil.
Şirketlerin temel verileri de önemli çünkü ETF düzenlemeleri nedeniyle yapılan alımlar hisse fiyatında değişim gerçekleştirmediği takdirde, gelecekte potansiyel sağlayacak hisselere yatırım yapılmalı. Navellier&Associates kurucusu Louis Navellier’nin Market Watch’ta kaleme aldığı yazıda, yatırımcıların piyasa değeri en az 2 milyar dolar olan ve yüksek likidite seviyelerine sahip şirketlere yönelmesi önerildi.
Bu stratejide önemli olan bir başka unsur da fon portföylerinde yeniden düzenlemelere tepki veren algoritmaların momentumu yükseltebilecek olması. Yatırım algoritmaları hisse alım satımlarında önceden belirlenmiş kurallardır. Bu kurallar emir akışına karşı oldukça hassasiyet gösterir. Bu da ETF’ler momentum hisselerini satın alırken, algoritmaların da benzer tepkiler göstereceği anlamına geliyor.
Yatırımcıların algoritmaları kendi avantajı haline getirmek için böyle bir strateji izlemesi oldukça şaşırtıcı görünebilir. Ancak yatırım kararlarında teknik analizleri de göz önünde bulundurmak isteyen yatırımcılar, MAPSignals Big Money Index’i takip edebilir. Bu endeks hisselerde kurumsal yatırımcıların hareketlerini izliyor ve piyasa genelinde al-sat sinyalleri veriyor.
Big Money Index’in kurucu ortağı Jason Bodner, kurumsal yatırımcıların para akışlarının ETF düzenlemesine yönelik stratejiler için güçlü bir temel oluşturabileceğini söylüyor. Bodner, “temel veriler ve portföy düzenleme hareketleri fırsat sinyalleri verse de kurumsal yatırımcıların tercih etmediği hisselerden kaçınırım” dedi. Portföylerde düzenlemeler her 90 günde bir yapıldığı için bu stratejinin ön hazırlığını gerçekleştirme konusunda oldukça iyi bir fırsat var.
Peki piyasa algoritmaları neden bu fırsatı kullanmıyor? Bu sorunun cevabının bir kısmı, algoritmaların işlem aktivitesi gerçekleştiğinde tepki veriyor olması. Ancak algoritmalar gerçekleşmesi beklenen işlemlere tepki vermiyor. Birçok teknik gösterge neredeyse gerçek zamanlı olarak algoritmik alımları tetikliyor. 90 gün ise algoritmalar için neredeyse sonsuzluk kadar uzun. Navallier’e göre bu strateji ETF’lerin 2000’lerde ortaya çıkışından bu yana işe yarıyor.
Risk iştahı pozitif ile emtia fiyatlarındaki yükselişle besleniyor
Yabancıların portföyündeki hisse senetleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:42)