E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Önümüzdeki on yılda iki haneli büyüme gösterebilecek trendlerin sayısı oldukça fazla. Siber güvenlik, cloud (bulut) teknolojisi, kenevir ve tele-sağlık hızla büyüyen trendlerden yalnızca birkaçı. Ancak bugünlerde en popüler trend, metaverse. İnternetin geleceği olduğu düşünülen metaverse, kullanıcıların çevreleriyle ve diğer kullanıcılarla etkileşim kurmasına imkan tanıyacak 3 boyutlu bir dünya. Eğlence faktörünün dışında, metaverse’ün kendi ekosistemini de oluşturması bekleniyor.
Girişim sermayesi şirketi Epyllion CEO’su Matthew Ball’a göre, metaverse önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde 10 ila 30 trilyon dolara ulaşabilecek bir fırsat. Bu nedenle birçok yatırımcının gözü de bu alanda. Ancak en büyük soru, metaverse alanında hangi şirketlerin, kurumların ve kişilerin olacağı. Forbes’un haberine göre dev sosyal medya platformu Facebook, yakın zamanda ismini Meta Platforms olarak değiştirdi ve geçtiğimiz yıl metaverse’le ilişkili 10 milyar dolar yatırım yaptı.
Şirket gelecek yıllarda yatırımlarının miktarını artırmayı planlıyor. Meta aynı zamanda, popüler sanal gerçeklik cihazı markası Oculus’un da ardındaki isim. Şirketin etkileyici nakit akışı da göz önünde bulundurulduğunda, metaverse alanındaki kilit oyunculardan biri olacağı kesin görünüyor. Diğer yandan yatırımcılar merkeziyetsizleştirilmiş bir metaverse’ün oluşumunda rol oynayan bazı kripto paraları da izliyor. İşte yatırımcıların akın ettiği 3 metaverse kripto parası.
1. The Sandbox
Metaverse alanıyla ilişkili dijital paralara yönelik yatırımcı iştahı oldukça yüksek. Sandbox da 2021’in başlangıcından bu yana en yüksek performans gösteren kripto paralardan bir tanesi. Kripto para 14 Ocak’taki verilere göre %13,000’e yaklaşan bir yükseliş gösterdi. Sandbox ve diğer merkeziyetsizleştirilmiş blockchain temelli oyun platformlarını bu kadar çekici kılan ise, platformların geleneksel oyunlardan tamamen farklı olması.
Bilgisayar ya da oyun konsolu temelli oyun geliştiricileri, oyunlarının tüm haklarını elinde bulundururken, Sandbox kullanıcılarının oyun içinde yarattığı her şeyin sahiplik hakkını NFT (non-fungible token) olarak elinde bulundurmasına imkan tanıyor. NFT’ler blockchain üzerinde saklanan bir dijital varlığın sahipliğinin kanıtı olarak görev görüyor. Bu da blockchain temelli oyunları, oyun oynayarak para kazanma platformları haline getiriyor.
Ethereum blockchain’i üzerinde yer alan oynadıkça kazan platformu Sandbox’ın kripto parası ise SAND. Bu kripto para oyun içinde kullanılan ana token ve aynı zamanda oyun içi arsa ve ürün alımında kullanılıyor. SAND token’ları pasif getiri sağlamak amacıyla da biriktirilebiliyor. Getiriler ise SAND token’ları ya da diğer kripto paralar olarak elde edilebiliyor. Sandbox kullanıcılarına oyun içerisinde yarattıkları karakterleri ya da ürünleri paraya çevirme imkanı sunuyor.
Kullanıcılar dijital varlıklarını kiraya verebiliyor, dijital arsalarında oyunlar yaratabiliyor ve diğer kullanıcıların alanlarında oyun oynayarak ödül kazanabiliyor. Dahası, varlıklarını dijital bir mağazada satışa çıkarabiliyor.
2. Decentraland
Yatırımcıların ilgisini çeken bir başka metaverse kripto parası ise Decentraland’in MANA’sı. MANA yatırımcıları 2021 yılının başından bu yana %3,500 kar etti. Ethereum blockchain’i üzerinde yer alan Decentraland’de kullanıcılar dijital arsa sahipliği üzerine kurulu sanal bir dünyada etkileşim kurabiliyor. Platformun ana token’ı MANA olsa da, LAND de Decentraland’de bulunan dijital emlak sahipliğinin kanıtı olan NFT’ler için kullanılıyor.
Oyun kullanıcıları satın aldıkları dijital arsalar üzerinde ‘inşaat’ yapmaya teşvik eden yeni kullanıcı etkileşimleri ve animasyonları dahil edecek şekilde sürekli bir değişim içerisinde. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Sandbox gibi, Decentraland kullanıcıları da LAND token’larını paraya çevirebiliyor. LAND token’ları MANA fiyatı üzerinden değerlendiriliyor.
Bu modelin çekiciliği ise Decentraland’in yazılım güncellemelerinin akıllı kontratlar aracılığıyla uygulanıyor olması. Bu nedenle bu güncellemeler MANA kullanıcılarının, potansiyel politika değişimleri üzerinde oy hakkı sahibi olmasını sağlıyor. Kısacası kullanıcılar projenin geleceği üzerinde söz sahibi oluyor.
3. Axie Infinity
Metaverse alanında popülerliği artan üçüncü kripto para da Axie Infinity (AXS). Bu yazıda adı geçen üç kripto para arasında 2021 başından bu yana en yüksek performansı gösteren Axie %14,000’e yakın yükseliş gösterdi. Axie Infinity de Ethereum üzerinde inşa edilmiş bir oyun platformu. Ancak oyun Sandbox ve Decentraland’den çok daha farklı bir deneyim sunuyor. Bu oynadıkça kazan oyununda kullanıcılar Axie olarak tanımlanan canavarları topluyor, yetiştiriyor, güncelliyor ve savaşıyor.
Kullanıcıların oyuna girebilmesi için üç Axie’ye ihtiyacı var. Kazanan ise sahip olduğu Axie’leri geliştirmek için kullanabileceği deneyim puanları kazanıyor. Sandbox ve Decentraland’de olduğu gibi, Axie Infinity’de de dijital arsalar NFT olarak bulunuyor. Her bir Axie de kullanıcıların sahip olduğu eşi benzeri olmayan bir NFT olarak saklanıyor. Axie’ler oyunda kullanıldığı gibi, mağazalarda satılarak paraya çevirebiliyor. Merkeziyetsizleştirilmiş uygulama protokolü gelirleri açısından Axie Infinity tüm rakiplerini geride bırakıyor.
tokenterminal.com tarafından sağlanan verilere göre Axie Infinity geçtiğimiz 180 günde 1,18 milyar dolar gelir elde etti. Bu şekilde platform, aynı dönemde protokol gelirlerinden 5,71 milyar dolar gelir sağlayan Ethereum’un ardından ikinci sıraya yerleşti.
Dijital yuan ile yapılan transferler 87,57 milyara ulaştı
Altın fiyatları tahvil faizi baskısı ile geriledi
BlackRock CEO’su açıkladı: Yenilenebilir enerji geleceğin yatırımı olacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Allah akıl fikir versin! Buralara yatırım yapıp zengin olacağını düşünmek nasıl bir ahmaklıktır? İnsanın zihnini iradesini dimağını yok etmek için her şey yapılıyor. Dünya yı çok pis ve rezil bir hale getirmişler! Hiç bir kontrol ve denetleme mekanizması olmayan alabildiğine hayalci bir Dünya da itibar kazanmaya çalışmak nasıl bir akıl olsa gerek! Ha bir de bunların uzmanları var ballandıra ballandıra anlatıyorlar! Herif keş gibi olmuş çoğu güya uzmanmış! Son derece açık ve net konuşamazlar! Yine de bir Dünya kibir ve laf kalabalığı!
BİZİM TOSUNUN ÇİFTLİĞİ METAVERSE OLMUŞ..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:27)