E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların beklentilerini belirleyen 7 veri---

Yatırımcıların beklentilerini belirleyen 7 veri

Yatırımcıların beklentilerini belirleyen 7 veri
19 Temmuz 2024 - 18:35 borsagundem.com

Yatırım her şeyden önce bir hesap oyunudur ve yatırımcılar bu hesaplamalara göre beklentilerini belirlemelidir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım, sayılarla haşır neşir olmayı gerektirir. Önemli olan, hangi verilere bakılması gerektiğini bilmektir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ciddi bir yatırımcı, piyasalardan beklentilerini belirlemeli ve bunu bazı hesaplamalar üzerinden yapmalıdır.

Başarı için gerekli veriler

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, yatırımın her şeyden önce bir sayı ve hesap oyunu olduğunu söylüyor. Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, bu sayıların bazılarının geriye dönük testler yoluyla bulunabileceğini, bazılarının yatırımcılar tarafından kontrol edilebilir özellikte olduğunu ve bazılarının ise yatırımcıya ulaşacağı bir hedef verme niteliği taşıdığını belirtiyor.

Burns, “Bir trader bu rakamları özümsediğinde ve bunların trade sistemine nasıl uyduğunu anlamak için gerekli çalışmayı yaptığında başarıya o kadar yaklaşır” diyor.

Burns’e göre ciddi bir trader, bu rakamları, niceliksel verilere dayanarak ölçmeye ve bilmeye çalışmalıdır. İşte Burns’ün bir yatırımcının beklentilerini belirlemesi adına bilmesi zorunlu 7 önemli veri ve istatistik…

7 yatırım sistemi verisi

Kazanma yüzdesi: İşlemlerinizin yüzde kaçının kârlı olmasını bekliyorsunuz? Kazanan işlemleriniz kaybettiğiniz işlemlerden daha büyükse, yüzde 50'den az kazandıran işlemlerle hala kârlı olabilirsiniz.

Beklenen en uzun mağlubiyet serisi: Bir mağlubiyet serisi sırasında art arda kaybetmeyi beklediğiniz maksimum işlem miktarı nedir? Çoğu sistemde her yıl art arda 10'a kadar kayıpla sonuçlanan işlem gerçekleşebilir. Mevcut konum büyüklüğünüze göre bu durumdan kurtulabilecek hesaplamaları yaptınız mı?

‘R’ çarpanı (işlem başına risk): Bu, bir işlem hakkında yanılacak olursanız, kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığınız miktara karşılık gelir. Yanıldığınızda bu rakamın zihinsel ve duygusal olarak altından kalkabilir misiniz?

İşlem başına risk altındaki toplam işlem sermayesinin yüzdesi: Bu, hatalı olmanız durumunda işlem başına riske atmaya hazır olduğunuz toplam işlem hesabınızın yüzdesidir. Doğru pozisyon boyutlandırma ve zarar durdurma yoluyla işlem başına toplam sermayenin yüzde 1 ila yüzde 2'sini riske atmak, yatırımcının hesabını sıfırlamasını önleyecektir.

Risk/ödül oranı: Kazanan bir işlemden kazanmayı beklediğiniz miktarla karşılaştırıldığında, işleminizin kaybetmesi durumunda ne kadar riske girdiğinizi gösterir. 1:3 risk/ödül oranı fazlasıyla iyidir çünkü yüzde 50'den az kazanma yüzdesiyle bile kârlı bir trader olabilirsiniz.

Maksimum düşüş beklentisi: Herhangi bir zamanda sermayenizin zirve noktasından aşağı inmesini beklediğiniz maksimum sermaye yüzdesini gösterir. Düşüş ne kadar düşük olursa, hepsini geri alma zorunluluğunun getirdiği stres de o kadar az olur. Bir düşüşten geri dönmek daha zordur çünkü yüzde 20'lik bir düşüş, eşit seviyeye dönmek için yüzde 25'lik bir kazanç gerektirir ve yüzde 50'lik bir düşüş, eşit seviyeye geri dönmek için yüzde 100'lük bir kazanç gerektirir. Bu nedenle, düşüşlerden mümkün olduğu kadar erken kaçınmanız gerekir.

Beklenen yıllık getiri: Ne oranda bir yıllık getiri hedefliyorsunuz? Hedeflenen getiri ne kadar yüksek olursa, alınması gereken risk de o kadar artar; bu da, hedeflediğiniz getiriye ulaşmak için daha büyük bir düşüş olasılığı anlamına gelir. Dünyanın en iyi para yöneticilerinin uzun vadede yıllık ortalama yüzde 20 oranında performans sergilediğini ve tarihteki en iyi yatırımcıların en iyi yıllarda ortalama yüzde 50-60 arasında getiri elde ettiğini unutmamanız gerekir. Hedefe ulaşmak için yatırımınıza rehberlik edecek anlamlı bir hedef belirlemek oldukça önemlidir.

Borsalarda uzun vadede kazanmak için doğru strateji nedir?Borsalarda uzun vadede kazanmak için doğru strateji nedir?

 

Üst düzey yatırımcıları benzersiz kılan 10 özellikÜst düzey yatırımcıları benzersiz kılan 10 özellik

 

Her yatırımcının uygulayabileceği 10 basit alım satım kuralıHer yatırımcının uygulayabileceği 10 basit alım satım kuralı

 

Yatırımda büyük kayıpların 10 nedeni ve çözümüYatırımda büyük kayıpların 10 nedeni ve çözümü

 

Yatırım serüveninizin başında keşke bilseydim diyeceğiniz 10 ipucuYatırım serüveninizin başında keşke bilseydim diyeceğiniz 10 ipucu

 

Yatırım deneyimi hangi durumlarda değersizleşirYatırım deneyimi hangi durumlarda değersizleşir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)