E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların acilen vazgeçmesi gereken 12 alışkanlık---

Yatırımcıların acilen vazgeçmesi gereken 12 alışkanlık

Yatırımcıların acilen vazgeçmesi gereken 12 alışkanlık
12 Haziran 2024 - 16:29 borsagundem.com

Piyasalarda yatırımcılar, kararlarını kötü etkileyen bazı alışkanlıkları nedeniyle ya kazanç sağlayamıyor ya da büyük kayıplara uğruyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İntikam odaklı alım satım, fiyat hareketlerinden şikayet etmek ya da kayıplar nedeniyle piyasayı suçlamak gibi faydasız alışkanlıklar, yatırımcıların piyasalardaki ömrünü kısaltabiliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımın başta ego olmak üzere duygulardan uzak biçimde alınan kararlar temelinde yapılması gerekiyor. Ancak bu kulağa geldiği kadar kolay olmayabiliyor.

Yatırımcıların en büyük rakibi kendisi

Yine de bazı alışkanlıklardan sıyrılmak, yatırımcıların piyasalardaki ömrünü uzatmasının yanı sıra onları uzun vadede kazançlı bir yatırımcıya dönüştürebiliyor.

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, yatırımcıların derhal terk etmesi gereken 12 alışkanlığa maddeler halinde yer veriyor. Burns, sıraladığı maddelerle, yatırımcıların en büyük rakibinin piyasalar değil, yine kendisi olduğunun altını çiziyor.

Derhal terk edilmesi gereken 12 alışkanlık

Fiyat hareketlerinden şikayet etmeyi bırakın. Sinyallerinizi değiştirin ve piyasanın size sunduğu verilerle işlem yapın; o an gelmediyse doğru zamanı bekleyin. Bugün sizin için kötü olan bir fiyat hareketi gelecekte harika fırsatlara yol açabilir.

Kayıplarınızla ilgili sızlanmayı bırakın. Doğru pozisyon büyüklüğünde işlem yaparsanız tüm kayıplarınızı küçük tutabilir ve sisteminize bağlı kalarak kazanç yüzdenizin uzun vadede yüksek seyretmesini sağlayabilirsiniz. Kayıplarınızın sizi zafere yaklaştırdığını unutmayın.

Kendinizden, sisteminizden veya yönteminizden şüphe etmeyin. Yatırım serüvenine başlamadan önce uygulamanıza ve sisteminize güvenin.

Çok fazla düşünmek söz konusu piyasalar ise sizi sadece yıpratır. Matematiğe fazlasıyla odaklanın ve yalnızca stratejinizde anlamlı bir yeri olan verileri kullanın.

Değişen piyasa ortamından korkmayın. Piyasaların trendden yataya ve sakinden dalgalıya geçmesi normaldir. En nihayetinde, kazanca yol açan şey, fiyat hareketinin kendisidir.

Yatırımlarınızdan intikam almaya çalışmaktan vazgeçin. Asla bir piyasanın size zararlarınızı geri vermesini sağlamaya çalışmayın. Yalnızca ölçülmüş ve çok iyi hesaplanmış bir yatırım sistemi, kaybettiğiniz parayı size geri kazandırabilir.

Mevcut piyasaya dair önyargılara kapılmamak için geriye dönük test sistemleri aracılığıyla geçmiş fiyat verilerini kullanın.

Başkaları gibi işlem yapmaya çalışmayın; kişiliğinize ve risk toleransınıza uygun olarak kendi sisteminizi ve pozisyon boyutlandırmanızı geliştirin. Diğer büyük yatırımcılardan öğrenin ancak piyasalarda kendi yolunuzu çizin.

İşlemlerinizle ilgili olarak başkalarının görüşlerini umursamayın; işleminizin matematiğine, avantajına ve risk/getiri oranına odaklanın.

Kaybettiğiniz için piyasayı suçlamayın. Hiçbir işlemin, uzun vadeli sistematik bir sürecin bir parçası olmak dışında pek bir anlamı yoktur. Uzun vadeli sonuçlara odaklanın.

Piyasanın size hiçbir borcu olmadığını bilin; kazançlarınız, piyasa sizin yatırım sürecinizle uyumlu olduğunda kendiliğinden gelecektir.

Kazanmayı dilemek, ümit etmek ve hayal etmek size para kazandırmaz. Sadece ödevinizi yapmalı ve karlı bir yatırım sistemini istikrarlı ve disiplinli şekilde uygulamalısınız.

Yatırımda stresi yönetmenin 15 yolu

 

Yatırım sermayenizdeki kayıpları sınırlandırmanın 10 yolu

 

Dev borsa rallisini kaçıran yatırımcılar nasıl bir yol izlemeli?

 

Başarılı bir yatırım sisteminin 10 işlevi

 

Yavaşlayan bir ekonomide yatırımcılar hangi varlıklara yönelmeli?

 

7 ölümcül yatırım günahı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)