E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya piyasaları yılın ilk çeyreğini siyasetin gölgesinde geçirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi teşvikleri ve altyapı harcamalarına ilişkin beklentiler ve Fed’in faiz oranlarını piyasaların fiyatladığı gibi bu yıl 3 kez artıracağı sinyali vermesi ilk çeyrekte yatırımcı kararları etkiledi. Mart ayında Trump’ın politikalarına dair artan belirsizlik ABD borsalarındaki rallinin hız kesmesine ve para akışının gelişen ülkelere yönelmesine neden oldu. Dolar da baskı altına girdi, gelişen ülke paraları yükselen tarafa geçti. En hızlı yükseliş Meksika Pezosu ve Rus Rublesi’nde yaşandı. Çin’de büyümenin hızlandığına dair sinyallerin artması ise emtia piyasalarına yaradı.
İlk işlem günü pozitif başladı
İkinci çeyrekte ilk işlem günü ise pozitif bir havada geçti. Asya ve Avrupa’da çarkların daha hızlı döndüğüne işaret eden imalat verisi hisse senedi piyasalarını yükseltti. Analistlere göre yılın ikinci çeyreğinde yatırımcıyı bekleyen birçok risk ve fırsat var.
Financial Times gazetesinde yer alan analize göre ikinci çeyrekte piyasaları şekillendirecek yoğun gündem şöyle:
TRUMP POLİTİKALARI VE FED’İN FAİZİNDE İKİNCİ PERDE
ABO Başkanı Trump’ın sağlık reformunu kabul ettirememesinin ardından büyük vergi indirimleri ve altyapı yatırımları gibi büyümeyi destekleyecek planlarını hızlı bir şekilde hayata geçiremeyeceğine dair kaygılar arttı. S&P 500’deki finans hisselerinin hız kesmesi yatırımcının temkinli hareket etmeye başladığı şeklinde yorumlanıyor. Diğer yandan bu ay açıklanmaya başlayacak şirket bilançoları dikkatle takip edilecek. Fed’in bir sonraki hamlesini anlamak için ise istihdam ve enfl asyon verisi izlenecek. Şu an da piyasalar Fed’in haziran ya da daha öncesinde faiz artışına gitme olasılığını yüzde 60 olarak fiyatlıyor.
FRANSA’DA BAŞKANLIK SEÇİMLERİ KRİTİK
Trump’ın yarattığı belirsizlik, euronun dolar karşısında değerlenmesini sağladı. Ancak yılın ikinci çeyreği euro yatırımcısı için kritik. Çünkü Fransa’da ilk turu için 23 Nisan’da yapılacak başkanlık seçimlerinde euro karşıtı Marine Le Pen güçlü bir aday. Yatırımcılar hem seçim öncesi anket sonuçlarını hem de sandıktan çıkacak sonuçları beklerken euronun dalgalı bir seyir izlemesi bekleniyor. Seçimlerin ikinci turu mayısta yapılacak. Analistler, düşük bir olasılık da olsa, ikinci turu Le Pen’in kazanarak Elysse Sarayı’na gitmesinin Euro için tehdit olacağı uyarısı yapıyor.
ECB’NİN TEŞVİKLERDEN ÇIKIŞ KAPISINA YÖNELMESİ
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) mart toplantısı sonrasında, bankanın 2017 sona ermeden faizleri yükseltebileceği beklentisi artmaya başladı. Bu nedenle gözler ECB’nin daha şahin bir tutum izleyip izlemeyeceği ve tahvil alım programını ne zaman azaltmaya başlayacağına dair ipuçlarına çevrildi. ECB toplantısı 27 Nisan’da yapılacak. Analistler, faizlerin artması için enfl asyonun yükselmesi, maaşların artması, ekonomik canlanmanın güçlendiğini gösteren sinyallerin artması gerektiğini ifade ediyorlar. Piyasalarda, faiz artışının tahvil alımı bittikten sonra mı önce mi yapılacağına yönelik spekülasyonların da belirleyeceği olacağı belirtiliyor.
BREXİT MÜZAKERELERİ
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını ifade eden Brexit görüşmeleri ikinci çeyrekte piyasaların odağında olacak. Yatırımcının bu konuyla ilgili olarak birkaç hafta sakin kalması,. 29 Nisan’daki AB zirvesinden sonra dikkatinin daha çok bu konuya yönelmesi bekleniyor. Müzakerelerin ilk kısmının hazmedilmesinden sonra ise piyasalarda Brexit sarsıntının baş gösterebileceği uyarısı yapılıyor. Bu noktada iki tarafın ‘kırmız çizgilerinin’ ne kadar sert olduğu önemli. Piyasaların en büyük korkusu ise iki tarafın anlaşmaya varamadığı bir senaryonun gerçekleşmesi. Bu arada sterlin için en büyük test ekonomik büyüme verisi olacak. Verinin kötü gelmesi Brexit’in belirsizlik yarattığı şeklinde yorumlanıp, sterlini sert şekilde zayıfl atabilir.
OPEC, PETROL FİYATINI ŞEKİLLENDİRECEK
ABD’de kaya petrolü üretiminin canlanması ve artan stokların Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yapılan kısıntıların etkisini azaltıyor endişesi yılın ilk çeyreğinde petrol fiyatlarını düşürdü. Kartel 25 Mayıs’takiz toplantısında kısıntıların artırılmasını ele alacak. (Dünya / Evrim Küçük)
Varlıkların ilk çeyrek performansı
► %11.1 MSCI Gelişen Piyasalar
► %6.4 MSCI Dünya Endeksi
► %8.4 Altın
► %5.3 Bakır
► %4.7 Japon Yen
► %1.8 Dolar
► %7.0 Petrol.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:36)