E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa Yatırımcılara ‘küresel risk’ uyarısı---

 Yatırımcılara ‘küresel risk’ uyarısı

  Yatırımcılara ‘küresel risk’ uyarısı
17 Ocak 2024 - 18:09 borsaningundemi.com

Dünyanın dört bir yanındaki jeopolitik krizlerin küresel çapta bir krize dönüşmesi an meselesi. Ünlü Wall Street yöneticisi Wes Edens, böyle bir kriz halinde yatırımcıların yüksek faiz ortamına alışmak zorunda kalabileceğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna’daki savaş devam ederken, çatışma ortamı Orta Doğu’yu sararken ve Çin ve Tayvan ile ilgili endişeler her geçen gün artarken dünya genelinde gerilim de hat safhaya ulaştı. Yatırımcılar ekonominin durumu, gelir eşitsizliği ve birkaç ay sonra ABD’yi ikiye bölecek olan başkanlık seçimleri konusunda da kararsızlar.

Ancak tüm bu risklere rağmen Wall Street’in önde gelen isimleri henüz finans dünyasının radarında olmayan uzun vadeli sorunlar hakkında kafa yoruyor. Bloomberg’ün haberine göre enerji şirketi New Fortress’in eş kurucusu Wes Edens karanlık zamanların yaklaşmakta olduğu konusunda uyardı.

“Sürekli olarak düşündüğüm asıl risk jeopolitik risklerdir. Bu riskler son birkaç yıldır yükselişte ve tüm bunların gerçek bir birleşiminin olması ihtimalinde tek bir gerçek risk ortaya çıkabilir.

Dünya nüfusunun yüzde ellisi gelecek yıl yeni bir lider seçecek, bu yüzden özellikle zorlu bir zamandayız. Küreselleşmeyle birlikte son 20-30 yılda ekonomik olarak çok fazla büyüme oldu ve küreselleşmeden uzaklaşma ticareti yönünde büyük bir ivme olduğunu hissediyorum.

Herkes, İsrail-Hamas ya da Çin ve Tayvan, Rusya-Ukrayna gibi tüm bu bölgesel çatışmaların kontrol altına alınacağını düşünüyor gibi görünüyor. Daha büyük bir şeyin olabileceği ihtimalini gerçekten fiyatlandırdıklarını sanmıyorum. Yani hem ekonomiler hem de bireyler için tehlikeli bir zamandayız.

Bu çatışmalardan birinin bölgesel bir çatışmadan çok daha geniş bir şeye dönüşmesi halinde neler olacağı konusunda endişeliyim. Açıkçası bunların hepsi karmaşık sorunlar ve hepsi dahil olan insanlar açısından yürek burkan hikayeler. Ancak buradaki zorluk, bu krizleri nasıl sadece bölgesel bir mesele olarak nasıl tutacağınız ve daha geniş tabanlı bir soruna dönüştürmeyeceğinizdir.

ABD’nin küresel ekonomik faaliyetlerin temel taşı olduğu açık. Dolar dünyanın rezerv para birimi konumunda ve gerçek bir sorunun ortaya çıkması halinde likidite ve getirilere ne olacağını da düşünmeliyiz. Bunu düşünmenin basit yolu, küreselleşmenin enflasyona neden olmadan çok ciddi bir ekonomik büyümenin kaynağı olmasıdır. Küreselleşmeden uzaklaşılması ise bunun tam tersidir. Bu da elbette daha yüksek enflasyon, daha yüksek maliyetler, daha yüksek faiz oranları anlamına gelebilir.

Uzmanların fikir birliği her zaman doğru olamayabilir ama bu sefer konsensüs düşünceye ben de katılıyorum. FED’in büyüme ve enflasyonu yönetmeye çalışırken harika bir iş çıkarmış gibi görünüyor ve faizlerin yıl boyunca düşmeye devam etmesi muhtemel. Bununla birlikte, ABD'nin ve diğer ülkelerin para politikaları bunun tam tersidir. ABD'nin cari açığı 34 trilyon dolar. Bu insanlar ve tüketiciler açısından borçlanma ve sermaye için rekabet olduğu anlamına geliyor. Eğer hükümetler en büyük rakibiniz olacaksa, belki de kısa bir sıfırlama sürecinden sonra, çok daha uzun bir süre için çok daha yüksek faiz oranları göreceksiniz. Daha yüksek faiz oranları, insanların gerektiği kadar düşünmediği bir risk.

Aslına bakılırsa jeopolitik riskler bu konuda katkıda bulunabilir. Dünyadaki istikrarsızlığın önemli dalgalanmalara sebep olması muhtemeldir. Yıllar önce Wall Street'te çalışmaya başladığımda, mevcut tahvil getirileri %12, %13, %14, %15 seviyesindeydi. Bana kalırsa insanlar şu anda çok daha düşük oranlara alıştılar. Yatırımcılara soracağım soru şu: ‘Faizlerin aslında daha uzun bir süre için çok daha yüksek olduğu bir dünyada ne olur?’ Bana kalırsa bu oldukça istikrarsızlaştırıcı bir ihtimal.

Sermayenizin nerede yatırmak istediğimize sıkı bir şekilde bakmalıyız. Mümkün olduğunca kaldıraçsız ve çok fazla nakit akışı sağlayan işletmelerde olmak istersiniz. Böylece, kaldıracı oldukça önemli bir şekilde düşürerek bilançonuza yeniden yatırım yapabileceksiniz. Bence çok fazla kaldıraca güvenen ve ileriye dönük olarak buna güvenecek olan işletmeler, söz konusu risklere çok daha fazla maruz kalıyorlar.”

Putin uzayan savaşta Kiev'e çattı: Türkiye bizi barıştırmıştı!

 

OPEC, küresel büyüme tahminini değiştirmedi

 

Yatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)