E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Teknoloji hisseleri yatırımcılara ne kadar dirençli olduğunu gösteriyor. Bu yıl yaşanan iki sert satış dalgasının ardından büyük teknoloji hisseleri, 2020’nin mart ayından bu yana Nasdaq endeksinin iki katın üzerinde yükseliş göstermesine neden olan çarpıcı yükselişine devam ediyor. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi bu yıl, enflasyon korkularının neden olduğu dalgalanmalara rağmen %6,6 yükseliş gösterdi.
2021’in ilk düşüşüyle endeks mart ayının ilk günlerinde %4 düşüş yaşadı. Mayıs ayının ilk dönemlerinde görülen ikinci satış dalgası ise daha hafif seyretti. borsagundem.com'un derlemesine göre, bu yıl borsa rallisi düzensiz gerçekleşti ve önde gelen bazı teknoloji şirketleri geride kaldı. Apple, Tesla ve Netflix kırmızıda kalmata devam ederken, Amazon yatay seyrediyor. Kazananlar arasında ise Microsoft ve Facebook yer aldı ve şirketlerin hisseleri sırasıyla %13 ve %20 yükseliş gösterdi. Google ise %35 değer kazandı.
Tüm bunlarla birlikte, yatırımcılar bu büyük teknoloji şirketlerinden hangilerinin alım yapmaya değer olduğuna karar vermeye çalışıyor. Aynı zamanda sektördeki diğer fırsatlar da yakından izleniyor. Teknoloji şirketlerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için en kolay yol S&P 500 endeksini takip eden bir borsa yatırım fonu (ETF) satın almak. Bu şekilde FAANG olarak bilinen Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google gibi şirketlerin hisselerine yatırım yapılabilir.
CNN’in haberine göre, Microsoft ve Tesla da bu tür ETF’lerin en çok tercih ettiği hisseler arasında. Ancak uzmanlar yatırımcıların tüm büyük teknoloji hisselerinin aynı şekilde hareket etmeyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Morningstar Yatırımcı Eğitimi Direktörü Karen Wallace, yatırımcıların aynı zamanda kısa vadeli hareketleri de görmezden gelmesi gerektiğini söyledi.
Wallace, “hisselerinizi dikkatli seçin. Son dönemdeki haberlerin çoğu şimdiden fiyatlandı” dedi. Wallace, Morningstar analistlerinin Apple’ın değerlemesinin makul olduğunu düşündüğünü ancak Netflix ve Tesla’nın aşırı yüksek fiyatlardan işlem gördüğünü ifade etti. Yatırım araştırması şirketinin analistleri Amazon, Facebook, Microsoft ve Google’ın fırsat sunmaya devam ettiğini düşünüyor.
Wallace aynı zamanda yatırımcıların büyük teknoloji şirketlerinin dışındaki fırsatlara da yönelmeleri gerektiğini söyledi. Morningstar lider çip üreticisi AMD, insan kaynakları yazılımı şirketi Workday, büyük veri analizi sağlayıcısı Splunk ve siber güvenlik şirketi Check Point Sofware hisselerinde yüksek getiri potansiyelinin olduğunu açıkladı. Diğer uzmanlar da yatırımcıların ufkunu genişletmesi ve portföylerini büyük teknoloji şirketleriyle sınırlamamaları gerektiğini düşünüyor.
TD Ameritrade Baş Piyasa Stratejisti JJ Kinahan, “büyük teknoloji şirketlerini bir süre çok seviyor, bir süre nefret ediyoruz. Bu savaş kısa vadede sona ermeyecek” dedi. Kinahan, TD Ameritrade yatırımcılarının büyük teknoloji şirketlerinin dışındaki alternatiflere yöneldiğini bildirdi. Kinahan, “çip hisseleri oldukça popüler” ifadesini kullandı ve küresel çip kıtlığına yönelik endişelere rağmen, yatırımcıların çip hisseleri konusunda boğa piyasası taraftarı olduğunu söyledi.
Yatırımcıların yöneldiği şirketler arasında Nvidia, Applied Materials ve Lam Research de yer alıyor. Kinahan yatırımcıların aynı zamanda, hisseleri oldukça yüksek fiyattan işlem gören Tesla’ya alternatif olarak geleneksel otomobil üreticilerine de giderek daha fazla ilgi gösterdiğini söyledi. TD Ameritrade yatırımcıları şimdilerde, elektrikli araç üretimine başlayacak olan Ford ve GM gibi şirketlerin hisselerine yöneliyor.
Morningstar analistleri de Tesla’nın küresel rakipleri konusunda iyimser. Şirket Nissan ve BMW hisselerini tavsiye ediyor. S&P 500’de yüksek potansiyel taşıyan birçok teknoloji şirketi de yer alıyor. Daha küçük şirketler genellikle çok daha düşük değerlemelerle işlem görüyor. Bunun nedeni ise analistlerin bu hisselere ilgi göstermemesi. Bu şirketler de ABD ekonomisindeki toparlanmadan fayda görecek.
Hood River küçük sermayeli büyüme fonunun Portföy Yöneticisi Brian Smoluch, “küçük sermayeli hisse piyasası, FAANG’lere kıyasla yeterinde etkin değil” dedi. Smoluch’un fonunda geçtiğimiz yıl halka arzını gerçekleştiren siber güvenlik şirketi Telos, Vicor ve çip şirketleri Jabil ve Kulicke yer alıyor. Smoluch, “iyi değerlemelere sahip iyi şirketlere bakıyoruz ve teknoloji sektöründe sevdiğimiz birçok hisse var” dedi.
Çinli yazılım şirketlerinin kârı yükseldi
Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisse senetleri
Borsa İstanbul'da hisse bazlı hareketlilik sürer mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:39)