Kasım ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması, ABD’deki borç krizinin çözülmesiyle birlikte, yatırımcıların küresel ekonomiye duydukları güveni geri kazandıklarını gösteriyor. Washington’da yaşanan siyasi felcin son bulmasıyla birlikte, dünya ekonomisinin gelecek yıl güç kazanacağına inanan katılımcıların oranı, Ekim ayındaki net yüzde 13 seviyesinden önemli bir artışla yüzde 67’ye ulaştı.
Araştırmanın bu ay ilk defa yer verilen bir sorusunda, yatırımcılara ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını ne zaman azaltacağı düşündükleri soruldu. Katılımcıların yüzde 48’i bunun gelecek Mart ayında gerçekleşeceğine inandığını belirtirken, yüzde 18’i ise 2014’ün ikinci çeyreği yanıtını verdi.
2014’te küresel ekonominin sürdürülebilir bir büyüme döngüsüne ulaşmasının en kolay yolunun ne olduğu sorusunda ise G7 ekonomilerinde banka kredilerindeki büyüme yüzde 31 ile en sık verilen yanıt olurken, bunu yüzde 26 ile Çin ve Asya ekonomilerindeki hızlanma izledi.
Geçtiğimiz aydan bu yana portföylerinde hisse senetlerinin oranını arttıran yatırımcıların net yüzde 52’si gösterge üzerinde yer alırken, tahvillerdeki gösterge altı konumlarını da güçlendirdiler. En büyük kayma, yatırımcıların net gösterge üzerine çıktıkları küresel yükselen piyasalar hisse senetlerinde gerçekleşirken, Euro bölgesi ve Japon hisse senetlerindeki güçlü gösterge üzeri konum nispeten daha ölçülü bir seviyeye geriledi.
Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucuna göre, varlık yöneticilerinin küçük bir çoğunluğu hisse senetlerinin değerlerinin üzerinde işlem gördüğünü düşünüyor. Bu durum, 2004 yılı Mart ayından beri bu yönde alınan ilk sonuç olsa da, bölgesel olarak değerlendirildiğinde Avrupa hisse senetlerinin ABD ile kıyaslandığında halen önemli ölçüde değer altında işlem gördüğü anlaşılıyor. Buna, portföylerdeki nakit mevcutlarının yüzde 4,6 seviyesine çıkması eşlik ediyor.
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma yatırım baş stratejisti Michael Hartnett, şu değerlendirmede bulundu: “Yatırımcılar tereddüt içerisinde olsalar da, yükselme beklentileri sürüyor. ABD hisse senetleri fiyatlarının rekor düzeye çıkmasıyla, nakit oranlarındaki yükselmenin aynı anda gerçekleşeceği kimin aklına gelirdi?”. BofA Merrill Lynch Avrupa yatırım stratejisti John Bilton ise “Avrupa’ya duyulan güven halen düşük seviyede. Giderek daha fazla portföy yöneticisi hisse başına kârların yükselmesini bekliyor, ancak pek azı bunun iki basamaklı sayılara ulaşacağı görüşünde.” şeklinde konuştu.
AVRUPA’YA BİÇİLEN DEĞER ORTAYA ÇIKTI Araşırmaya Avrupa’dan katılan fon yöneticilerin net yüzde 59’u, bölgedeki şirketlerin kazançlarında önümüzdeki yıl artış bekliyor. Bu oran, Ekim ayında net yüzde 49 seviyesindeydi. Öte yandan, geçen ayki araştırmada görülen söz konusu artışın iki basamaklı seviyelere ulaşacağına dair beklentiler ortadan kalkmış durumda. Araştırmaya
katılanların yalnızca net yüzde 9’u artışın %10 veya daha yüksek bir seviyede gerçekleşeceğine inanıyor.
Yine de, Ekim ayı araştırmasında Euro bölgesi hisse senetlerine dair görülen coşkunluk, yerini daha ılımlı bir havaya bırakmış olsa da, fon yöneticileri halen bu piyasanın oldukça değerli olduğu görüşünde. Araştırmaya göre, katılımcıların net yüzde 18’lik kesimi, yakın geçmişteki yüksek performansına rağmen bölge hisse senetlerinin değerinin altında işlem gördüğünü düşünüyor.
KORE ÇİN’İ GÖLGEDE BIRAKTI Küresel yükselen piyasalardaki fon yöneticilerinin kurumsal kazanç beklentileri, bu ay önemli bir artış gösterdi. Net yüzde 44’lük kesim, yükselen piyasalardaki şirketlerin kârlarının önümüzdeki yıl artacağına inanıyor. Ekim ayında bu oran net yüzde 11 seviyesindeydi, Eylül ayında ise net yüzde 8’lik kesim kârların azalacağına inanıyordu.
Fon yöneticileri geçtiğimiz aydan bu yana tercihlerini de büyük oranda küresel yükselen piyasalar yönünde kullandılar. Çin’deki sert iniş potansiyelinin yeniden küresel ölçekte en büyük kuyruk riski olmasıyla birlikte, yükselen piyasa uzmanlarının bu ülke için gösterge üstü konumları yüzde 45’lik bir oynama ile net yüzde 11 seviyesine
geriledi. Öte yandan Çin, 12 aylık bazda, BRIC piyasaları arasında yatırımcıların en çok tercih ettiği ülke konumunu Rusya’nın elinden aldı.
Çin hisse senetlerinden dışarı doğru yaşanan hareketin büyük bir bölümü ise, Kore’ye yöneldi. Küresel yükselen piyasalar fon yöneticilerinin, Kore hisse senetlerindeki gösterge üzeri konumlar, yüzde 34’lük bir artışla net yüzde 56’ya ulaşmış durumda.
KÜÇÜK ŞİRKETLERE YÖNELİM ARTTI Geçtiğimiz aydan bu yana, yatırımcıların, piyasa değeri düşük şirketlerin hisse senetlerine yönelik iştahlarında artış görüldü. Yüksek piyasa değerine sahip şirketlerin düşük olanlardan daha yüksek performans göstereceğine inanan fon yöneticilerinin oranı geçtiğimiz aydan bu yana yüzde 10 oranında azalarak, araştırmada alınan en düşük sonuç olan yüzde 7’ye geriledi.
Daha yeni şirketlerin yarattığı yüksek riske karşı bu açık tutum ise, yatırımcıların küresel ekonominin geleceği ve kurumsal kazançların çoğu bölgede artacağına dair tahminleri ile bağlantılı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.