E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsalar gelecekteki riskler için yeterince fiyatlama yapıyor mu? Piyasaların volatilite göstergelerine göre bu sorunun cevabının ‘hayır’
Volatilite ölçmenin birden fazla göstergesi bulunur. Bu göstergeler genellikle de aynı şekilde hareket eder. Volatilite endeksleri ekonominin istikrarlı olduğu ve siyaset ve politik ortamın açık ve öngörülebilir olduğu durumlarda düşüş eğilimi gösterir. Şok dönemlerinde ise oynaklık tetiklenir ve söz konusu endeksler yükseliş eğilimi gösterir. Ayrıca para politikası gibi etkenler de varlık sınıflarının volatilite endekslerinin farklı davranmasına neden olabilir.
Financial Times’ın haberinde Netwealth Ekonomi Stratejileri Başkanı Gerard Lyons volatilite endekslerinin güncel hareketlerine dikkat çekti. Zira hisse senetleri ve döviz piyasalarında volatilite düşük kalmayı sürdürüyor. Hisse senetleri piyasalarının en çok takip edilen volatilite endeksi VIX 12,46 seviyesinde tarihsel ortalamalarının altında işlem görüyor. (VIX’in beş yıllık ortalaması 21,5 ve uzun vadeli ortalaması 19,9 olarak hesaplanıyor.)
Lyons’a göre piyasa getirilerini artıracak biçimde yapılandırılmış yatırım ürünlerindeki (ETF’ler gibi) artış ve bu tür ürünlerin opsiyon satıcıları tarafından daha sık kullanılması VIX’in düşük seviyelerde kalmasını destekliyor. Bununla birlikte piyasa hareketlerindeki standart sapmaları ölçen diğer göstergeler de düşük volatilite ortamını doğruluyor. Piyasa oynaklığındaki düşüşün en önemli sebebi ise borsa uzmanına göre 2022’den bu yana düşüşte olan enflasyon. Borsalar iyi haberleri ve dezenflasyonist bir ortamı satın alıyor.
Ancak belki de daha dikkat çekici olanı döviz piyasalarındaki düşük oynaklık. Döviz piyasalarındaki volatiliteyi DB Endeksi hesaplar. Endeksin beş yıllık ortalaması 7,6 ve uzun vadeli ortalaması 9,3 olmasına karşın şu anda 6,3 seviyesinde. Üstelik bu tablo yen, yuan ve won gibi Uzak Doğu para birimlerinin rekabetçi bir şekilde zayıfladığı bir ortamda görülüyor.
Lyons kurdaki düşük oynaklığın riskten korunma yatırımlarını caydırabileceğini, piyasa derinliğini ve dayanıklılığını baltalayabileceğini konusunda uyardı. Zira düşük volatilite ve kredi faiz oranlarının borsa endekslerine yakın oranlarda olmasının etkileri yüksek refinansman maliyetleri ve temerrütlere rağmen kurumsal tahvil piyasalarında şu anda bile görülebilir.
Tüm bu gelişmelere rağmen tahvil piyasasında ise oynaklığın bu yıl arttığı ortada. ABD Hazinesi tahvillerindeki volatiliteyi ölçen ICE BofA Move Endeksi hem beş yıllık hem de uzun vadeli ortalamalarının hemen altında 83,6 seviyesinde. Lyons’a göre bu tablo piyasanın ABD’de çok sayıda faiz indirimi gerçekleşeceği beklentinden uzaklaşmasını gösteriyor.
Piyasalar dikensiz gül bahçesi mi?
Politika faizleri düştükçe tahvil piyasası oynaklığı da geçici olarak azalabilir. Ancak buradaki asıl mesele piyasalarda düşük volatiliteyi destekleyen çoğu varsayımın da karşılıksız çıkabileceği. Lyons siyasi, jeopolitik ve ekonomik risklerin nasıl hizalanacağının önemli olduğuna dikkat çekti:
Borsa uzmanı bu noktada ilk olarak enflasyonu örnek gösteriyor. Piyasalarla uyumsuz para politikası ve arz yönündeki şoklar enflasyonun devam etmesine sebep oldu. Son çeyrek yüzyılda küresel enflasyonun düşük kalmasındaki en temel itici faktörler küreselleşme, teknoloji, finansallaşma ve ulusal gelirin emek ücretlerinde paylaşılması oldu. Şimdiyse küreselleşmenin yerini parçalanma alıyor ve çalışan ücretleri ise yükseliyor. Bunun net sonucu enflasyon hedeflerine ulaşmak için para politikasının daha fazla çalışması gerekeceği.
Politika faizleri düşse de pandemi öncesine göre daha yüksek seviyelere yerleşecek. Ayrıca para politikasının ne çok sıkı ne de çok serbest olduğu seviyeyi gösteren nötr oranların neresi olduğu konusunda da belirsizlik var.
Küreselleşmenin karşıtı olan parçalanma sürecinin de devam edeceği yollar bulunuyor. Lyons bunun için izlenecek alanlardan biri olarak dijital para birimlerini gösterdi. Çin, Hong Kong, Tayland ve BAE’yi içeren ve daha fazla ülkenin katılmasına da imkan veren mBridge projesi de dikkat çekici. Zira proje başarılı olursa paranın sınır ötesi akışlarında sadece maliyetler azalmayacak aynı zamanda para değişimi süreçleri de güçlenecek.
Bu süreçte pasif dolar çeşitlendirmesi bir norm haline gelebilir. Daha az sayıda merkez banka rezervlerini Batı varlıklarına bağlayabilir. Lyons bunun yıkıcı sonuçları olacağı konusunda uyarıyor.
Borsalarsa enflasyon yerine büyümeye odaklanıyor. Borsa uzmanına göre bundan sonraki süreçte ise borçlara odaklanacaklar. Beklentilerden daha yüksek gayrisafi büyüme geçici bir soluklanma sağlasa da küresel olarak borç seviyeleri tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın. Sorun yaratan sadece borç seviyeleri de değil. Büyüme ve faiz oranları da gelecekte sorun yaratma potansiyeli taşıyor.
Jeopolitik manzara da değişiyor ve ABD, Çin ve Hindistan, Nijerya ve Brezilya gibi üçüncü orta yol güçleri grubundan oluşan daha az öngörülebilir bir G3 dünyasına doğru kayıyor.
Politik ve jeopolitik riskleri tam olarak ölçmek zordur. Ancak mevcut tablo birçok alanda daha fazla risk primi işaretleri veriyor. Ayrıca politika hataları ve piyasaları bozabilecek olası şoklara karşı ekonomik kırılganlık da artıyor. Lyons’a göre, tüm bu riskler finansal piyasalarda mevcut sakinliğin yerini artan volatilitenin alabileceğini öne sürüyor.
Wall Street’in korku endeksi bozuldu mu?
Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentisi belli oldu
Nvidia ABD’nin teknoloji endeksini rekora taşıdı
Borsa yatırımcıları tüketimdeki yavaşlamadan korkuyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:53)