E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son dönemde değerinin altında işlem gören hisselerdeki ralli, piyasa dinamiklerinde bazı yatırımcıların finans ve enerji şirketlerinin hisselerindeki yükselişi tetikleyeceğini düşündüğü nadir görülen bir değişim yaratabilir. Geçtiğimiz 10 yılın büyük bir bölümünde, momentum hisseleri adı verilen hisseler yükseliş üzerine yükseliş gösterirken, yatırımcıların tercih etmediği “değer” hisseleri geride kaldı. Bunun sonucunda ise bir jenerasyon fon yöneticisi bu hisselere sırt çevirdi.
Kasım ayında korona virüs aşılarına yönelik ortaya çıkan olumlu haberlerle, değerinin altında işlem gören değer hisseleri, ekonomideki değişimlere olan hassasiyetlerinin faydasını gördü. Şimdi bu hisseler hızlı bir yükseliş gösteriyor ve bu yükseliş değer hisselerinin momentum hisseleri olarak adlandırılması için yeterli istikrarı gösteriyor. Bu oldukça beklenmedik bir birleşme. Zira değer ve momentum genel olarak piyasalarda çakışan unsurlardır ve bu nadir görülen durum uzun süredir görmezden gelinen değer hisselerine milyarlarca dolar yatırımı tetikleyebilir.
Morgan Stanley Investment Management’ın Portföy Yöneticisi Andrew Slimmon, “momentum alanına yönelen devasa bir değişim olacak” dedi. Açıklamasının devamında, “değer sektörü geçtiğimiz yaz aylarından bu yana büyüme sektöründen yüksek performans gösteriyor ve bunun sonucunda teknoloji ve sağlık hisselerinden finans, enerji, hammadde ve sanayi hisselerine yönelen ciddi bir yeniden dengelenme gerçekleşecek” ifadelerini kullandı. Hisseler geçmişte birbirinden ayrı ve statik sektörlere ayrılmış olsa da, yatırımcılar şimdi hisse piyasasında daha dinamik finansal karakteristiklere dikkat ediyor.
Financial Times’ın haberine göre, keskin ayrımlarla belirlenmiş sektörlerin aksine değer, momentum ve volatilite gibi finansal karakteristik unsurları sıklıkla bir arada görülebilir ve şirketler çeşitli kategorilere dahil olup çıkabilir. Ancak momentum ve değer genel olarak ezeli rakipler olarak görülür. Bu iki unsurdan biri kötü performans gösterdiğinde, diğeri yükselişe geçer. Bir değer hissesi yeterince uzun süre yükseliş gösterdiğinde ise, değer hissesi olarak adlandırılabilecek fiyat düşüklüğüne sahip olmaz.
Yine de değer hisseleri alanında, uzun zamandır yatırımcıların kaçındığı hisselerin bir çoğunun üstün performansı bu hisselerin aynı zamanda momentum hisseleri olarak değerlendirilebileceği yönündeki beklentileri de besliyor. Değer ve momentum unsurları arasındaki birleşme ise, Bernstein Stratejisti Inigo Fraser-Jenkins’e göre kantitatif yatırımın “kutsal kasesi.” BNP Paribas Asset Management’ın Kantitatif Çoklu Varlık Çözümleri Başkanı Denis Panel, “bu daha başlangıç. Değer hisseleri yüksek performanslarıyla momentum hisseleri haline gelecek” dedi.
Açıklamasının devamında, “aralarında korelasyon olduğunu söyleyemem ancak ilginç bir durum olacak. Yin ve yang gibi” ifadelerini kullandı. Endeks sağlayıcısı MSCI’nin geniş kitlelerce takip edilen kavramlarını kullanmak gerekirse, momentum son on yılda ABD hisse piyasalarından etkileyici bir şekilde daha yüksek performans gösterirken, değer hisseleri geride kaldı. Değer hisseleri son 200 yılın en kötü dönemini yaşadı. Ancak borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, küresel pandemi sonrası ekonomik toparlanma ihtimalinin artmasıyla değer hisseleri kasım ayından bu yana hem momentum hisselerinden hem de hisse piyasalarının genelinden yüksek performans gösterdi.
BlackRock’ın 14 milyar dolar değerindeki iShares MSCI USA Value Factor ETF’si (değer hisseleri borsa yatırım fonu) 2020 yılının kasım ayından bu yana neredeyse %40 oranında yükseliş göstererek, %23 artış gösteren momentum fonunu geride bıraktı. Wolfe Research’ün Başkan Yardımcısı ve Kantitatif Strateji Başkanı Yin Luo, değer ve momentumun son 30 yılda kısa sürelerle olmak üzere 3 kez birleştiğini söyledi. Luo’ya göre değer ve momentum arasındaki korelasyon yaz aylarında artacak.
Şimdilerde Tesla, Microsoft ve Apple gibi dev teknoloji isimleri momentum stratejilerini domine ediyor. Intel, IBM ve Cisco gibi daha az görkemli teknoloji isimleriyse BlackRock’ın değer hisseleri fonunda yer alıyor. Bununla birlikte finans ve enerji şirketlerinin de fonlardaki ağırlığı giderek yükseliyor. Son yıllarda piyasalarda birçok değer hissesinin yaşadığı düşük performans göz önünde bulundurulduğunda, analistler değer-momentum birleşiminin geçmişte olduğundan daha uzun sürebileceğini düşünüyor.
Piyasa faktörleri arasındaki değişen korelasyonları takip eden araştırma şirketi Quant Insight, yakın zamanda yayınladığı bir raporda, “yeni bir makro rejimin eşiğindeyiz. Faktör stratejilerini takip eden yüksek miktardaki sermaye göz önüne alındığında, bu tür bir yeniden dengelenme rotasyon ticaretine yönelik önemli bir itici güç sağlayabilir” dedi. Quant Insight, pandemi sürecinde yükselen hisselerden uzaklaşan yatırımcılara dikkat çekerek, ekonomik değişimlere karşı hassas olan hisselere doğru bir hareket olduğunu söyledi.
Bankaların en büyük endişesi yatırımcılar için fırsat olabilir
Boğalar küçük hisseleri terk mi ediyor?
Bankalar bugün de yüksek performans gösterebilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:50)