E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar 'olacakları' değil, 'olanı' alıp satmalı---

Yatırımcılar 'olacakları' değil, 'olanı' alıp satmalı

Yatırımcılar 'olacakları' değil, 'olanı' alıp satmalı
23 Ekim 2024 - 16:04 borsagundem.com

Yatırımcıların alım satım yaparken tahminlerini değil gördüklerini dikkate alması gerekiyor.

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Özellikle yatırım serüvenine yeni başlayan yatırımcıların yaptığı en büyük hata, geleceği görmeye çalışmaktır.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar piyasalarda alım satım yaparken fiyatın nasıl seyredeceğine yönelik tahminde bulunur ve bu tahminleri doğrultusunda alım satım kararları alır. Ancak bu kendinizi şansın ellerine bırakmaktan başka bir şey değildir.

‘Şimdiki an’da kalmak

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, “Olanları alıp satın, olacağını düşündüğünüz şeyleri değil” diyor.

Burns, yatırımda alım satım yapabileceğiniz tek bir zaman dilimi olduğunun altını çiziyor: ‘Şimdiki an.’ “Bir işleme girmek için geçmişe veya geleceğe zaman yolculuğu yapamazsınız, bu yüzden herkes şimdiki anda alım satım yapmaya takılıp kalır” diyen Burns, alım satım kararlarının sadece üç şekilde verilebileceğini hatırlatıyor: “Geriye dönük test edilmiş sinyallere dayanarak; mevcut piyasa fiyat hareketine dayanarak ve gelecekte ne olacağına dair görüş veya tahmininize dayanarak.”

Burns, geriye dönük test edilmiş fiyat hareket sinyalleri olsa bile, alım satım eyleminin şimdiki anda yapılması gerektiğini savunuyor ve “Birisi kendi tahminine ne kadar inanırsa inansın, gelecek henüz mevcut değildir ve olasılıklar gerçekleşmeden önce alım satım şimdiki anda yapılmalıdır” diye ekliyor. Burns, mevcut anda alım satım için 10 yöntem sıralıyor.

10 yöntem

Piyasa sizin zaman diliminizde yükseliş trendinde mi yoksa düşüş trendinde mi? Piyasa daha yüksek zirveler mi yoksa daha düşük dipler mi yapıyor? Fiyat, zaman diliminiz için hareketli ortalamanın hangi tarafında? Fiyat hareketli ortalamanızın üstünde mi altında mı?

Şu anda işlem sisteminize uyan herhangi bir fiyat hareketi sinyali görüyor musunuz? Bu sinyal ya vardır ya da yoktur; bir sinyal için ne kadar çok koşula ihtiyaç duyuyorsanız, orada hiçbir şey olmaması olasılığı o kadar artar.

Bir işlemdeyseniz ve zarar durdurma emrinizin tetiklendiğini görürseniz, pozisyondan çıkma zamanı gelmiştir. İşleminizi yeniden düşünmeyin, duygularınızı değil gözlerinizi takip edin ve istemeseniz bile pozisyondan çıkın; böylece o an için küçük bir kayıp görebilir ve daha sonra daha büyük bir kayıp görme olasılığını ortadan kaldırabilirsiniz.

İşlemlerinizden birinin kazanan olduğunu gördüğünüzde, kârınızı kilitlemek için mantıklı bir seviye arayın. Girişte kar hedefiniz neredeydi? Trend büküldüğünde çıkış yapmak için nereye bir takip eden durdurma emri koyabilirsiniz?

Volatilitenin arttığını ve işlem aralıklarının büyüdüğünü görürseniz, riskinizi düşürmek için pozisyon boyutunuzu yeniden ayarlayın.

İnsanların çoğunun yükseliş veya düşüş eğiliminde olduğunu gördüğünüzde bir zirveye veya dibe yaklaşıyorsunuz demektir.

Piyasanın aşırı alım yaptığını gördüğünüzde uzun pozisyonlardan çıkmanın zamanı gelmiştir; piyasanın aşırı satım yaptığını gördüğünüzde düşükten satın almanın zamanı gelmiştir.

Yatırım planınızın size ne yapmanızı söylediğine odaklanın, duygularınıza değil.

Geçmişte hangi giriş ve çıkış hamlelerinin iyi risk/ödül oranları yarattığını görmek için geçmiş fiyat hareketlerini geriye dönük test edin. Mevcut grafikte bu kurulumları gördüğünüzde işleme girin.

Pozisyon boyutunuza ve zarar durdurma seviyenize göre işleminizdeki riskinizi belirleyin.

Mükemmeliyetçilik neden kötü bir yatırım hedefidir?Mükemmeliyetçilik neden kötü bir yatırım hedefidir?

 

Yatırımda amatörlükten profesyonelliğe geçişin 10 adımıYatırımda amatörlükten profesyonelliğe geçişin 10 adımı

 

Yatırımcılar başkalarının başarısından neden korkar?Yatırımcılar başkalarının başarısından neden korkar?

 

Mükemmeliyetçi trader’ların 5 lanetiMükemmeliyetçi trader’ların 5 laneti

 

Başarılı bir trader olmak için gerekli 10 temel özellikBaşarılı bir trader olmak için gerekli 10 temel özellik

 

Profesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesiProfesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)