E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtdışı piyasalar da iki aylık güçlü kazanımlar ve rekor seviyelere yakın bir yıl sonundan sonra, kar alımları nedeniyle atmosfer 1 Ocak’tan bu yana bir miktar kararmış görünüyor. Faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin ihtiyat ve belirsizlik ortamında volatilite yeniden ortaya çıktı.
Bu arada ABD aralık ayında 175k tahmine karşılık 216k yeni iş yaratmayı başardı. Daha da kötüsü işsizlik oranının hafif bir artışla %3,8’e çıkması beklenirken gerçekte %3,7 seviyesine indi. Ücretlere gelince, beklenti %3,9 artmasıydı ama yıllık bazda %4,1 arttı. Yani enflasyonla mücadele henüz kazanılmadı. Özetle, Fed’in Mart ayında faiz indirimine ilişkin beklentiler birkaç gün içinde %90’dan %60’a düştü; bu durum endeksleri daha da kırmızıya doğru itti ve tahvil getirileri yükseldi.
Bu bağlamda, ABD 10 yıllık endeksi için %4,07’lik bir kırılma seviyesi, teyit edilmesi halinde, ana borsalar için olumsuz bir sinyal olacaktır; zira bu, Ekim ayında başlatılan gevşemenin sonunu işaret edecek ve yukarı doğru bir toparlanmanın kapısını %4,40 hatta %4,55/60 bandına yükselişi sağlayabilir.
Yılın ilk haftasında, mevsimsellik ve karşılaştırma temeli yıllık hafif bir toparlanma anlamına gelse de, Avrupa’da aralık ayı enflasyon rakamlarının beklenenden biraz daha zayıf açıklandığı görüldü. ABD’de işgücü piyasasının şaşmaz dayanıklılığının, yatırımcıları faiz indirimi yolunda heyecanlarını azaltmaya yönelttiği açık, Çin tarafına baktığımızda ise ilk 2024 göstergeleri geçen yılkilerle uyumlu ama sürekli olarak vasat veriler.
Bu gelişmeler neticesinde güçlenen dolar da, bakır ve endüstriyel metallerin genel olarak 2024’e düşüş trendiyle başlamasına neden oldu. Değerli metallerde altın, artan tahvil getirileri ve oldukça güçlü ABD istihdam raporunun etkisiyle gerilemesine karşın 2040 USD seviyesinde kalmayı sürdürmekte.
2023 yılında %10 civarında değer kaybetmiş olan ham petrol fiyatları, yılın ilk haftasında Orta Doğu’da artan gerilimlerin desteğiyle %1 oranında küçük bir değer kazandı. Diğer taraftan ise ABD Enerji Ajansı’nın son aylık raporu oldukça karışıktı. Ham petrol stokları 5,5 milyon varil düşerken, başta benzin olmak üzere rafine ürün stokları keskin bir şekilde arttı ve bu durum ABD tüketiminin kırılganlığını yansıttı. Fiyatlar açısından bakıldığında Brent 78,60 USD civarında, WTI ise 73,50 USD civarında işlem görmekte.
Bu haftanın gündemine baktığımızda ABD’de perşembe günü açıklanacak olan aralık ayı enflasyon rakamları, yatırımcılara Fed’in ilk faiz indiriminin tarihi hakkında daha fazla ipucu verecektir. Ayrıca Cuma günü ABD’de UnitedHealth, JPMorgan, Bank of America, BlackRock ve Citigroup’un da aralarında bulunduğu ilk kurumsal kazançlarda açıklanacak.
Yurtiçinde ise; Kasım Sanayi Üretimi ve Cari denge verilerini çarşamba ve cuma günleri alacağız. Perşembe günü TCMB yatırımcı günlerinin ilk ABD’de gerçekleşecek ve cuma günü de Moody’s den Türkiye kredi notu değerlendirme almayı bekliyoruz ki beklentiler not artırımı yönünde.
Endeksi Teknik olarak değerlendirdiğimizde, 7200 seviyesine kadar yaşanan geri çekilme sonrasında gelen tepki hareketleriyle beraber kısa ve orta vadeli teknik göstergelerde güç kazanımı belirginleştiğini görüyoruz. Diğer yandan son haftalarda altında hareket edilen 22 ve 50 günlük gibi kısa ve orta vade açısından önemli bulduğumuz iki ortalamaya da yaklaşılmış olması güç kazanımının devamını destekliyor. Endekste güç kazanımını volatilite ile birlikte dalgalı bir seyir görebiliriz. Bu nedenle açılması düşünülen pozisyonlar açısından kademeli alım stratejisi izlenilmesini öneriyoruz. İçinde bulunduğumuz haftada 7850 seviyesini ise ilk önemli direnç olarak takip edeceğiz. Endekste 7300-7200 bandı ilk önemli destek noktaları olarak takip etmeye devam edeceğiz.
Borsada yatay başlangıç bekleniyor
Ons altın fiyatında 'Fed faiz' etkisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:15)