E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yedi aylık kazançlardan sonra Eylül ve Ekim aylarında küresel piyasalarda oluşan oynaklık kaçınılmaz olarak bazı yatırımcıların büyük düzeltmeden önce "nakde gitme" zamanının gelip gelmediğini merak etmelerine neden oldu. S&P 500 Endeksi bir yıldan uzun bir süredir ilk defa %5 civarındaki düşüşünü gerçekleştirdi. Bilanço sezonu başlarken ve şirketler bilanço artışı ve marj baskısıyla karşı karşıya kalıyor. İşgücü ve girdi fiyatları yükselmesi ve küresel tedarik zincirindeki kaotik durumun devam etmesi nedeniyle piyasalardaki volatilitenin azalması beklenmiyor.
JP Morgan Varlık ve Servet Yönetimi Birimi CEO’su Mary Erdoes, geçtiğimiz günlerde CNBC’ye yaptığı bir açıklamada, "Balonlaşma devam ediyor ve asıl sorunsa bunun ne kadar süreceğini sadece zaman gösterecek olması. Bu sadece yatırımcıların ne kadar sabırlı oldukları ve paranın zaman içerisindeki değerinin neredeyse sıfır olmasıyla alakalıdır. İnsanların neye yatırım yaptıkları konusunda fazlasıyla sabırlı olmaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Tarihsel veriler yatırımcıların sabırlı olmak konusunda sorun yaşadığını ve bazı yatırımcıların hisse satışına geçme kararı vermesinin kaçınılmaz bir şekilde piyasa krizleriyle sonuçlandığını belirtiyor. CNBC’nin haberine göre bazı yatırımcılar için hisse senetlerine olan yatırımlarında ihtiyatlı bir tavır sergilemek daha doğru olabilir. Zira eğer bir yatırımcı emeklilik dönemine yaklaşıyorsa ve getiriler Hisse senetleri gelirlerinden daha önemli bir yer tutuyorsa bu yatırımcı için bugün ABD borsalarında kalmak daha riskli bir durumdur.
Ancak daha uzun bir zaman çizelgesinde yatırım yapanlar için nakde gitme kararı borsada olmak ve borsadan çıkmak arasında ikili bir karar olmayabilir. Konuyla ilgili tüm araştırmalar bu ikiliğin yanlış bir karar olduğunu belirtiyor. Nakde geçmek yatırımcıların iki kez haklı olmasını gerektiriyor. Birincisi piyasadan çıkarken ve ikincisi piyasaya tekrar girerken. Ve genellikle bu kararlar yatırımcılar için büyük sonuçlar doğuruyor. Birçok yatırımcı için piyasalara girmek konusunda çekingen davranmak uzun vadeli getirileri kaçırmak anlamına geliyor.
Piyasa düzeltmelerinin, ayı piyasalarının ve toparlanmaların tarihsel geçmişi, hiçbir şey yapmama yaklaşımının yatırımcılara nakde gitme yaklaşımından daha fazla fayda sağlama eğiliminde olduğunu göstermektedir. Ancak üst düzey kurumsal yatırımcılara göre, iki yöntem de harekete geçmenin en iyi yolu değildir. Araştırmalar sürekliliğin piyasalardaki mükemmel zamanlamaları yakalamaktan daha önemli olduğunu göstermiştir. Ancak bu durum paranın piyasanın bir bölümünden daha fazla değerlenmesi beklenen diğer bir bölümüne dolaştırılması gerekmediği anlamına gelmez.
Yatırımcılar her zaman piyasaya giriş için hazır nakit bulundurmalıdır. Bu sayede yatırımlarını kesip kaçmak yerine yeni fırsatları yakalayabilirler. Piyasalardaki düşüşlerden yararlanmak ve aşırı değer kaybeden menkul kıymetlere daha fazla para akıtmak için portföylerde nakde dönüştürülebilecek bir kısım her zaman saklanmalıdır.
Zoraki satıcı değil olmayın
ABD Florida Eyalet Yönetim Kurulu Genel Müdürü ve Baş Yatırım Sorumlusu Ashbel Williams 200 milyar dolarlık portföyün yönetiminden sorumlu. Williams nakde geçme konusundaki açıklamalarında, “Riskli varlıkları asla zorunluluktan satmak istemezsiniz. Zira piyasa kargaşaları sermayelerde kalıcı zararlara yol açar” ifadelerine yer verdi. Williams nakde gitme kararının aslına bakılırsa hisse senetleri düşüşteyken verilen bir yeniden dengeleme kararı olduğunu söyledi.
Borsa uzmanı, “Pay piyasaları aşağı indiğinde her zaman likiditeye sahip olunması zorunludur. Sermayeyi korumanın 1 numaralı yolu, yatırım politikasını takip etmek ve karamsar fiyatlamalar sırasında hisse senetlerine geri dönmektir" dedi.
Yatırımcılar, yakın ve orta vadede hisse senetlerine ilişkin farklı yaklaşımlar sergiliyorlar ve bu da onları duraksamasına sebep oluyor. Yatırımcılar enflasyon risklerinden korunmak için gayrimenkul de dahil olmak üzere reel yatırım varlıklarına yönelme, kripto para gibi alternatif varlıklara yatırım yapma veya hiper büyüme ortamında daha fazla getiri elde etmek için büyüme odaklı hisselere yönelme gibi farklı stratejileri değerlendiriyor.
Geleneksel hisse senedi ve tahvil portföylerinde varlıklar likidite havuzuna daha yakın olabiliyor. Bu sayede borsalarda olumsuz bir durum oluştuğunda söz konusu varlıklar likit varlıklara çevrilerek fırsatların oluştuğu yöne doğru kaydırılabiliyor. Bu durum negatif reel faiz oranları ortamında tahvil yatırımlarını daha az gösterişsiz hale getiriyor.
JPMorgan’dan Erdoes konuyla ilgili açıklamasında, “Negatif reel faizler kalıcı olacak. Küresel tahvillerin %74’ü reel negatif faiz oranlarına sahip. ABD Hazinesi tahvillerinin her biri vadesi dolduğunda negatif reel orana sahip ve paranın zaman içerisindeki değerinin gerçekten hiçbir anlamı yok” açıklamasında bulundu.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hazine tahvilleri yatırımcıların kolayca alıp satabildiği likit varlıklardır. Yatırımcılar bu varlıkları tarih boyunca hisse senetleri ve benzeri yatırımların terse dönmesi durumunda koruma yatırımı olarak kullanmıştır. Borsalar yükselişe geçtiğindeyse hızlıca nakde çevrilebilen bu varlıklar yatırıma yönlendirilir.
Williams bu yatırım stratejisini Mart 2020’de ve 2009’da borsalar yeniden toparlandığı sırada kullandığını belirtiyor ve şu ifadeleri kullanıyor: “Yeniden dengeleme yapmak için her zaman nakde çevrilebilecek bir varlığa ihtiyacınız vardır.”
Banka hisseleri neden yükselmiyor?
Bitcoin 50 bin dolara döner mi?
Borsa İstanbul'un gözü 'dolar'da
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
sanki, yatırımcıda para kaldıda ,bi taraftan patron bi taraftan spk bi taraftan gaz verenler. bi taraftan cumhur başkanı küçük yatırimciyı kuşa cevirdiler.
DOLAR 20 LİRA OLURSA SATARIM BANKA HİSSESİ ALIRIM
olurmu olur kardeş.muhalefet partileri halkı düşünüyormu zannediyorsun.düşmanlarımız nasıl ülkemizi batırmak istiyorlar ise muhalefetdeki tüm partilerde ülkemizin batması için çalışmaktadırlar.sanki kendileri iktidarda olsa bu ülkeyi düzelteceklermiş gibi.kürdistan devletini ülkemizi ikiye parçalayarak kurdururlar ve bizleride orta asya ya sürer ise işte o zaman bizimle kimse uğraşmaz.dolar 20-30 TL olur mu olur.bu iş bahçeli ve RTE meselesi değil Türk milletinin var ve yok olma meselesi.
Dolar 9,15 altın ons 1800$ brent 85 $ gerçek enflasyon % 50 5 yıllık tahvil faizi % 19,5 açıklanan TÜİK enflasyonu mb gecelik faizi düşmeye devam, amaç gerçek enflasyonu % 100’e çıkarmak mı acaba!!!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:38)