E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BofA Merrill Lynch Haziran ayı Fon Yöneticileri Araştırması´na göre, küresel ekonomik yavaşlama kaygıları yeniden keskin biçimde odak noktası haline geldi ve politika yapıcılardan sonuç verici eylem sergilemeleri yönündeki beklentileri arttı.
Ankete katılanların net yüzde 11’i önümüzdeki 12 ayda küresel ekonominin bozulacağına inanıyor –bu oran 2011 yılı Aralık ayından bu yana görülen en düşük oran-. Geçtiğimiz ay katılımcıların net yüzde 15’i ekonominin güçleneceğine inanıyordu ve bu yüzde 26 puanlık negatif dönüş devlet borçları krizinin ortaya çıktığı 2011 yılı Temmuz-Ağustos aylarından bu yana görülen en büyük dönüş olma özelliğini taşıyor. Kurumsal kâr beklentileri de benzer bir negatif dönüşten etkilendi. Katılımcıların net yüzde 19’u önümüzdeki 12 ay içinde kurumsal kârların düşeceğine inanıyor. Geçtiğimiz ay net yüzde 1 kurumsal kârlarda iyileşme tahmininde bulunmuştu.
YATIRIMCILAR NAKİTE DÖNDÜ
Ankete göre yatırımcılar agresif biçimde “riskten uzak” pozisyonlar aldılar. Portföyler içerisindeki oranı Mayıs ayında yüzde 4,7’den yüzde 5,3’e yükselmiş olan ortalama nakit varlıkları kredi krizinin derinleştiği 2009 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaşmış bulunuyor. Bileşik Risk ve Likidite Göstergesi 30 puana düştü. Bu gösterge ortalaması ise 40 puan. Varlık yöneticileri küresel hisse senetlerinde net gösterge altı pozisyona geçti ve tahvil paylarını artırdılar.
Teşvik politikalarına yönelik destek arttı. Katılımcıların çoğunluğu küresel para politikasının “fazlasıyla kısıtlayıcı” olduğunu düşünüyor. Katılımcıların net yüzde altısı bu görüşü benimsiyor ve bu oran 2008 yılı Aralık ayından bu yana gerçekleşen en yüksek oran. Mayıs ayında net yüzde 15 politikanın “fazlasıyla canlandırıcı” olduğunu belirtmişti. Küresel mali politikayı “fazlasıyla kısıtlayıcı” bulan küresel yatırımcıların oranı artmaya devam ederek Mayıs ayında net yüzde 23’den net yüzde 28’e yükseldi.
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Avrupa Hisse Senetleri strateji başkanı Gary Baker şunları söyledi: “Yatırımcılar “riskten uzak” pozisyonlar aldılar ve hisse senetleri gereğinden fazla değer kaybetti; ancak henüz tam bir teslim olma gerçekleşmiş değil. Avrupa’daki düşük Hisse senedi plasmanları risk düzeyindeki artma algısıyla paralel. “ BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Küresel Hisse Senedi Strateji Şefi Michael Hartnett ise “Geçtiğimiz ay ifade edilen politika tepkisi ümitleri artık beklentilere dönüşmüş durumda. Piyasalar şiddetli biçimde Haziran ayındaki önemli politika toplantılarından sonuç getirici bir eylem çıkmasını bekliyor” dedi.
Küresel hisse senetlerindeki düşük değerlenme 2011 yılı Ağustos ayından bu yana en yüksek düzeyde. Küresel katılımcıların net yüzde 48’i küresel hisse senetlerinin düşük değerlendiği görüşünde ve bu oran anketin başlamasından bu yana görülen en yüksek oran. Söz konusu oran Mayıs ayında net yüzde 35 ve Nisan ayında net yüzde 22 düzeyindeydi. Aynı zamanda, katılımcıların net yüzde 83’ü tahvillerin aşırı değerlendiği görüşünde ve geçtiğimiz ay net yüzde 73 olan bu oran da tüm zamanların en yüksek oranı durumunda.
Bu görüş Avrupa’da daha da yoğun. Küresel katılımcıların net yüzde 45´i Avrupa’yı en düşük değerlenmiş bölge olarak görüyor –bu düzeye Mayıs ayında net yüzde 27´den yükselen bu oran da tüm zamanların en yüksek oranı.
Varlık yöneticileri küresel hisse senetlerinde çıkış yaptı. Geçtiğimiz ay hisse senetlerinde net yüzde 16’sı gösterge üstü konumda olan varlık yöneticilerinin bu ay net yüzde 4’ü gösterge altı konumda bulunuyor. Tahvillerdeki gösterge altı konumlarını ise Mayıs ayında net yüzde 33’den net yüzde 23’e düşürmüş bulunuyorlar. Küresel yatırımcılar 2011 yılı Kasım ayından bu yana hisse senetleri ve tahvillerde eşit ağırlıkta olmaya en yakın konuma gelmiş bulunuyorlar.
ÇİN´E İLİŞKİN SERT İNİŞ KORKULARI ARTTI
Çin ekonomisine ilişkin olarak geçtiğimiz ay yaşanan iyimserlik artışı Haziran anketinde sona erdi. Önümüzdeki yılda Çin ekonomisinin daha mı güçlü, yoksa daha mı zayıf olacağı konusunda katılımcılar ikiye bölünmüş durumda. Geçtiğimiz ay ise katılımcıların net yüzde 10’u Çin ekonomisinin güçleneceği tahmininde bulunuyordu. Önemli biçimde, şimdi katılımcıların net yüzde 16’sı Çin ekonomisinin “sert iniş” ile karşı karşıya olduğu görüşünde –bu oran Mayıs ayında net yüzde dokuz idi.
Genel olarak gelişen piyasalara yönelik bakış yumuşadı. Küresel varlık yöneticilerinin net yüzde 17’si Gelişen Piyasaların hisse senetlerinde gösterge üstü pozisyonda – bu oran Mayıs ayında net yüzde 34 idi. Emtia da gözden düştü. Katılımcıların net yüzde 8’i varlık sınıfında gösterge altında bulunuyor ve bu oran 2009 yılı Şubat ayından bu yana gerçekleşen en düşük oran.
Küresel varlık yöneticilerinin ABD hisse senetlerine ayırdıkları pay aydan aya yüzde beş puanlık artış gösterdi ve varlık yöneticilerinin net yüzde 31’i bu ay gösterge üstü pozisyonda. Aksine yerli yatırımcılar da ayı piyasası yaklaşımı benimsedi. Ankete ABD’den katılan varlık yöneticilerinin net yüzde 36’sı önümüzdeki 12 ayda ABD ekonomisinde kötüleşme bekliyor.
“Riskten uzak” kalma yaklaşımına paralel olarak yatırımcılar bu ay konjonktüre karşı otomatik fonksiyon düğmelerine yeniden uzandılar. İlaç, Kamu Hizmetleri, Telekom ve Hammadde sektörlerine ayrılan paylar Mayıs ayına göre yükselme gösterdi. Sektör pozisyonlarında en büyük azalmalar Ara Mallar, Enerji ve Sanayi hisselerinde gerçekleşti. Teknoloji en fazla tercih edilen sektör olmaya devam etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yukarıda yazılanların tersi durumlar gerçekleşmiştir genelde
Ben de %100 nakitteyim.borsa 40.000 e düşmeden 1 lot hisse almam.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:19)