E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarYatırımcılar metaverse donanımlarına akın ediyor---

Yatırımcılar metaverse donanımlarına akın ediyor

Yatırımcılar metaverse donanımlarına akın ediyor
05 Ocak 2022 - 11:02 borsaningundemi.com

Metaverse alanı yükselirken yatırımcılar metaverse’de kullanılacak sanal gerçeklik başlıkları, sensörler ve çipler gibi teknolojilere akın ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yılın son döneminde Sony, Manchester City’nin stadyumu Etihad’ın dijital bir versiyonunu oluşturmak için takımla işbirliği yaptığını açıklamıştı. Yatırımcılar için bu oldukça sessiz bir açıklama olsa da, futbolun metaverse alanına giriş yapması heyecan yarattı. Bu hafta Las Vegas’ta gerçekleştirilecek Consumer Electronics Show’da yer alacak şirketler, ürün ve hizmetlerinin de aynı heyecanla karşılanmasını bekliyor. Bu şirketler arasında tüketicilerine sanal evleri, sanal ev ürünleriyle dekore etme fırsatı tanıyacak olan Samsung da yer alıyor.

Samsung’dan metaverse’le ilgili yapılan açıklamada, “bu artık bir hayal değil, geleceğin kalıcı trendlerinden biri” dendi. Bir başka katılımcı ise metaverse kavramının yatırım yapılabilir bir alan olduğunu iddia etmek için yeterli bir tanımı bulunmadığını söyledi. Ancak birçok kişi için parametreler bazı ürünlere yoğun talep gösterebilmek için yeterince açık. Büyük bir küresel teknoloji fonunun yöneticisi, Financial Times’a yaptığı açıklamada özellikle 2022’nin yatırımcıların donanım yatırımlarına yoğunlaştığı bir yıl olacağını söyledi.

Jefferies Hisse Stratejisti Simon Powell, “yatırımcıların metaverse’ü insan aktivitesinin dijitalleşmesi ve dönüşmeyen her şeyin dönüşümü olarak görmeli” dedi. Sony ve Manchester City arasındaki işbirliğine benzer metaverse projelerinin gerçek dünyadaki aktivitelerin sanal dünyada da yansımasının olmasına ve iki alanın eşzamanlı olmasına katkıda bulunacağını söyledi. Powell bu sürecin giderek daha fazla işlemci gücü ve giyilebilir cihazlar gerektireceğini açıkladı.

Yarı iletken çip, sensör, kamera üreticileri bu durumdan fayda görecek. Powell, “internet yatırımlarının ilk aşamada yarattığı heyecanı düşünün. O dönemde en iyi yatırımlar donanımdı” dedi. Apple’ın 3 trilyon dolarlık piyasa değerinin şimdiden iPhone benzeri bir başlık piyasaya sürmeye hazırlandığı düşüncesinin yarattığı spekülasyondan da kaynaklanabileceğini ifade etti. ABD’nin çip üreticisi Nvidia ve Tayvan’ın TSMC isimli şirketleri metaverse kaynaklı taleplerin giderek arttığını belirtti.

Citigroup analistleri tarafından yakın zamanda yapılan bir açıklamada metaverse uygulamaları nedeniyle talebin arttığı Wiwynn, GoerTek gibi şirketlerin hisselerinin yükselişte olduğunu söyledi. Bu tür listelerde yer almayan Japonya ve Kore şirketleri için metaverse alanına yönelik heyecan harekete geçme çağrısı niteliği taşıyor. VIP Research and Management CEO’su Choi Joon-chul, “birçok Kore CEO’su teknolojik değişimlere ayak uydurma konusunda başarısız olacaklarına dair bir kriz hissi taşıyor. Bu nedenle metaverse’ün erken dönem destekleyicilerinden olma ihtimalleri yüksek” dedi.

Kore’nin oyun ve eğlence şirketleri şimdiden görsel efektlerini güçlendirmek ve ürünlerini metaverse’e daha uygun kılmak için şimdiden film prodüksiyonu ve yazılım şirketlerini satın almaya başladı. ABD’nin hedge fonu Dalton Investments Analisti James Lim, “Com2uS, WYSIWYG Studios’u satın aldı. Hybe Won4bn’a 3,3 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu şirketler hızlı bir şekilde grafik üretebilecek yazılım şirketlerini satın almaya çalışıyor” dedi. Tüketiciler için yaptıkları donanım alımları, metaverse’ü nasıl kullanacaklarına bağlı.

Tüketiciler bu alanı sanal ofisler ya da canlı konserlere katılmak için kullanabilir. Metaverse’ün ne kadar yaygın olacağı ise Choi’ye göre sanal gerçekliğin kalitesine bağlı olacak. Choi, “3D televizyonlar büyük oranda özel bir segment için üretildi ancak ürüne talep düştü. Metaverse gerçeklik hissini artırmak için daha yüksek kalitede grafiklere ihtiyaç duyuyor” dedi. Devamında, “örneğin Naver’in Zepeto platformu tarafından sağlanan metaverse deneyimi henüz yeterince gerçeklik hissi vermiyor” ifadesini kullandı.

Citigroup Teknoloji Analisti Arthur Lai ise yatırımcıların metaverse’ün, sosyal medya ve eğlence alanlarını önemli ölçüde değiştireceğini göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre akıllı telefon, bilgisayar ve fiziki etkileşimler, teknolojinin ses, göz küresi hareketleri ve jestlere yönelik hassasiyeti arttığında ve başlıklar “ağır ve aptal görünümlü” olarak değerlendirilmekten uzaklaştığında yerini sanal dünyaya bırakabilir. Ancak bu durum hemen gerçekleşmeyecek.

En iyimser üreticiler dahi başlık piyasasının, uzun yıllar boyunca akıllı telefonların gerisinde kalacağını söylüyor. Lai, “ancak bu sanal gerçeklik ile akıllı telefon yarışı değil. Bu akıllı cihazların daha tamamlayıcı olmasına yönelik genel bir hareket” dedi. Kore’nin kablosuz şarj özelliği taşıyan başlık üreticisi Warp Solution CEO’su Lee Kyung-hak, metaverse uygulamalarına talebin 2022’nin ikinci yarısında yükseleceğini söyledi. Kitlesel olarak kullanımı için ise 2023 yılına işaret etti.

Lee, “ancak metaverse’de henüz yeterli içerik yok bu nedenle insanların ilgisini henüz çekmiyor” diyerek alanın gelecek 10 yılda akıllı telefonların önüne geçme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. Buna rağmen metaverse’ün gelişimi yeni jenerasyon kişisel sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) cihazlarının gelişimiyle doğru orantılı. Bu ürünler ise çiplere ve imge sensörlerine ihtiyaç duyuyor. Bunlar ise Samsung, SK Hynix ve LG Innotek’in küresel liderliği taşıdığı alanlar.

CES 2022'de sahne Togg'un

 

Omikron tetiklediği sürprizler

 

SEC, NYDIG'ın Bitcoin ETF kararını erteledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)