E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de piyasalara ve ekonomiye hakim olan hissiyatın net bir ‘karamsarlık’ olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak buna rağmen piyasaların yukarı yönlü hareketini sürdürmesi, yatırımcılar için bir bilinmezliğe işaret ediyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu yükselişin nedeni tam da bu ‘karamsarlık’ gibi gözüküyor. Piyasalara hakim olan düşüş eğilimi, hisse senedi kazançları için yakıt sunuyor. Bu tezat durumun, yatırımcılar daha iyimser olduğunda piyasaların bu yeni duruma vereceği tepkide de kendini göstermesi bekleniyor.
‘Pain trade’
MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, bu tezat duruma ‘Ceza ticareti’ (Pain trade) deniyor. Ceza ticareti, gerçekten de ABD ekonomisine dair gelen kötü haberlere rağmen borsaların neden yükselmeye devam ettiğini açıklıyor.
Artan jeopolitik gerilimlere meydan okuyan 2023 borsa rallisi, küçük bir bankacılık krizi ve neredeyse eli kulağında olan bir durgunluğun yaygın beklentileriyle oldukça tezat bir görünüm sunuyor. Siz de bu fikirdeyseniz yalnız değilsiniz ve mesele de tam olarak bu.
Borsanın 2023 yılında şimdiye kadar sergilediği dayanıklılığı, ‘ceza ticareti’ olarak bilinen, eskimiş ancak bazen yararlı bir piyasa konseptinin bir örneği olarak görmek mümkün. Sevens Report Research Kurucusu Tom Essaye, yazdığı bir notta bunu kısa ve öz bir şekilde tanımlıyor: “Piyasanın amacı, en fazla sayıda insana en fazla acıyı çektirmektir.”
Essaye’nin de açıkladığı gibi, herkes düşüş eğiliminde olduğunda, hisse senetlerinin daha yukarılara çekilmesi amacıyla yapılan şeye ‘ceza ticareti’ deniyor. Bu durum herkes yükselişe geçtiğinde ise tam tersi şekilde çalışıyor ve hisse senetleri çakılıyor.
Essaye, “Bu nedenle, ceza ticareti 2023 yılının tamamı için beklenenden daha şiddetli oldu ve bu, ‘kesinlikle kafa karıştırıcı hatta kötü temel verilere rağmen hisse senetlerini desteklemeye yardımcı oluyor” diye yazıyor.
Yatırımcı hissiyatı
Yatırımcı duyarlılığı ölçümleri de hikayeyi anlatmaya yardımcı oluyor. Essaye, bir ay önce, Silicon Valley Bank (SVB) ve diğer borç veren bölgesel bankaların iflaslarının ardından, geniş çapta takip edilen CNN Korku ve Açgözlülük Endeksi'nin (Fear & Greed Index) 28’e gerilediğini hatırlatıyor ve bu seviyenin ‘korku' kategorisinde derinleri, ‘aşırı korku’ kategorisine ise çok yakın seviyeleri işaret ettiğini belirtiyor.
Essaye benzer şekilde AAII'nin Boğalar/Ayılar Duyarlılık Endeksi'nin (Bulls/Bears Sentiment Index) de yüzde 28’e düştüğünü, bu seviyenin negatif bölgenin çok derinlerinde olduğunu ve genellikle ters bir satın alma sinyali olarak tanımlandığını belirtiyor. Essaye, bir başka önemli endeks olan Yatırım Danışmanları Duyarlılık Anketi'nin (Investors Intelligence Advisor Sentiment Survey) ise 'ihtiyat’ı işaret eden bir seviye olan yüzde 12,5'e düştüğünü ekliyor.
Essaye, “Yaklaşan felakete ilişkin bu geniş beklenti ve bunun henüz meyvelerini vermemiş olması, hisse senedi dayanıklılığına önemli bir katkı sağlıyor çünkü yatırımcılar hiç gerçekleşmemiş bir düşüşü beklerken bu ‘ceza ticareti’ni artırıyor ve şimdi kimler pozisyonlarında esnek olabiliyorsa yaşanan yükselişi desteklemiş oluyor” diye yazıyor.
Gerçekten de, S&P 500 Endeksi’nin, SVB’nin 10 Mart'taki iflasından hemen sonra, geçen ayın en düşük kapanışını gösteren 13 Mart'taki seviyesinden Pazartesi gününe kadar yüzde 7,7 oranında arttığı görülüyor. S&P 500, yılın en yüksek seviyesi olan 4.200 puandan çok uzakta değil. Dow Jones'un ise Nisan ayında yüzde 2 oranında arttığı gözleniyor.
Bankacılık krizinden ekonomik krize
Deutsche Börse'ye ait bir küresel endeks sağlayıcısı olan Qontigo'da Asya-Pasifik uygulamalı araştırma başkanı olan Olivier d'Assier, Mart ayı ortasındaki kaos nedeniyle piyasaların doğrudan ‘bankacılık krizinden toparlanmaya’ gittiğini söylüyor.
D’Assier, “Bununla birlikte, yatırımcı hissiyatı, gerçekleşmemiş kayıplar, banka iflasları, kapanmalar ve sıkı likidite gibi endişelerle oluşan ‘bir bankacılık krizi’ korkusunun yerini kazanç kuraklığı, sert iniş, kredi temerrütleri, işsizlik ve borç yükü kaynaklı ekonomik kriz korkularına bırakarak bir sapmaya gitti” diye yazıyor.
Yatırımcı hissiyatında değişim belirtileri
Ancak yılbaşından bu yana süren amansız ralli bazı yatırımcıların fikir değiştirmesini de sağlamış gözüküyor ve duyarlılık göstergelerinin artık düşüş bölgesinde olmadığı görülüyor. Duyarlılık yalnızca ABD'de değil, tüm pazarlarda gelişiyor.
D'Assier, “Yatırımcı duyarlılığı, takip ettiğimiz tüm pazarlarda düşmeyi bıraktı ve yükselmeye başladı” diyor.
Essaye tarafından vurgulanan yatırımcı hissiyatı ölçümlerine gelince, hepsinin daha da yükseldiği görülüyor. CNN Korku ve Açgözlülük Endeksi’nin Salı günü tekrar ‘açgözlülük bölgesinde’ ve 67 seviyelerinde olduğu görülüyor. Essaye, negatif yüzde 8,4 seviyesindeki AAII Boğalar/Ayılar ölçümünün hala temkinli bir tutuma işaret ettiğini ancak daha ‘nötr’ bir duruşa işaret eden Boğalar/Ayılar oranındaki 24,4'lük ölçümün olası bir geri çekilme anlamına gelen 30 seviyesine yaklaşıyor olmasının piyasalar için endişe verici olabileceğini belirtiyor.
Diğer bir deyişle, Essaye, ‘ceza ticareti'nin düşen hisse senetlerine doğru dönmeye hazır olduğunu gösteren seviyelere olmasa da, duyarlılığın önemli bir iyileşme yaşadığını gösteren seviyelere geri döndüğünü söylüyor.
Bu süreçte, kazanç sezonunun tamamen başlayacak olması da bir başka değişken olarak yatırımcıların karşısına çıkıyor. D'Assier, “Önümüzdeki üç hafta içinde, 2023'ün ilk çeyrek kurumsal kazanç raporları ve daha da önemlisi, yılın geri kalanı için ileriye dönük oluşacak rehberlik, piyasaların esnekliği ile yatırımcıların suskunluğu arasındaki uçurumu kapatmaya yardımcı olacak” diyor.
Ed Yardeni: Ekonomiye odaklı olmak kazançları kaçırmak anlamına gelebilir
Piyasalardaki karamsarlık ‘boğa’ habercisi mi?
Ekonomiye dair kötü haberler artık borsalar için de kötü
Morgan Stanley: Enflasyondaki yumuşama yatırımcıları yanıltıyor
Morgan Stanley: Hisse senetleri tehlikeli bölgede
Piyasaların odak noktası ABD’deki faiz sarmalında
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
USD olmuş 20,55 benim param % 2,5 değer kaybetmiş, Sasa 189,10 TL den 104 TL ye düşmüş, bankaların f/k ları diplerde. Bu tablo karşısında başarılı bir argümandan bahsedilebilir mi? Şimdi bana 50 tane bahane söyleyenler olur. Sorunlarımı düzeltilsin diye dile getiriyorum, siyasette yüksek öngörüyle düzeltme makamı olmalı. Hani nerede? Kasımdan beri bir türlü bitmeyen bahaneler ve anlamsız sorunsallarla uğraşıyorum.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:05)