E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar için büyük soru: Nakit mi, hisse mi?---

Yatırımcılar için büyük soru: Nakit mi, hisse mi?

Yatırımcılar için büyük soru: Nakit mi, hisse mi?
25 Eylül 2023 - 15:06 borsagundem.com

FED’in faiz artışlarıyla birlikte dünyanın en güvenli varlığı olarak bilinen tahvil varlıkları da yüksek getirileriyle dikkat çekiyor. Uzmanlarsa sabit getirili yatırımların kısa vadeli olarak düşünülebileceği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nakit yatırımlar orta yaşlı bireyler için uzun bir süre yüksek getirili bir yatırım opsiyonu değildi. Düşük faiz getirileri nedeniyle birçok kişi emeklilik yatırımlarında hisse senetleri gibi daha riskli varlıklara yatırımlarını yönlendirmek zorunda kaldı.

Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarıyla birlikte bu durum değişti ve nakit yatırımları son on yılın en yüksek getirilerini vadeder hale geldi.

YahooFinance’in haberine göre DepositAcccounts verileri ABD’de çevrimiçi vadeli mevduat hesaplarının ortalama %4, 39 getiri sağladığını gösteriyor. İnternet üzerinden oluşturulan bir yıllık mevduat sertifikalarının getirisi ise %5,10 seviyesinde. Bir yıllık ABD Hazine tahvilleri ise %5,46 getiri sağlıyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, mali danışmanlar emekli ve emekliliğine yaklaşan müşterilerine portföylerinde bu opsiyonları da dikkate almalarını tavsiye ediyor. Uzmanlar nakit yatırımların sunduğu yeni opsiyonların coşkusunu dike getirse de hisse senetlerinin de emeklilik portföylerinde oynadığı kritik role dikkat çekiyor.

Yahoo Finance haberinde, Marshall Financial Group’ın Baş Yatırım Sorumlusu ve COO’su Adam Reinert, “Para piyasaları ve mevduat sertifikaları gibi kısa vadeli yatırımları portföylerde rol oynayabilir. Ancak para politikası değiştikçe kısa vadeli faiz oranları dalgalanabilir ve uzun vadeli portföy tahsisi oluşturmak zorlaşabilir. Yine de orta vadeli tahvillerin daha yüksek faiz oranlarına sahip olmasıyla, yatırımcıların 2010-2019 yılları arasında olduğu kadar portföylerinde özkaynak tahsislerine bağımlı kalmalarına gerek olmayabilir” dedi.

Emekliler nereye yatırım yapmalı?

Benold Financial Planing’in Finansal Planlama Uzmanı Jordan Benold firmasının daha önce emekliliğe ulaşan veya yaklaşan müşterilerine gelirlerini artırmak için hisse senedi, şirket tahvili ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi daha riskli varlıklara yatırım yapmalarını tavsiye ettiğini belirtiyor. Benold şimdiyse sadece “daha yüksek ödeme yaptığı için” müşterilerine altı aylık ABD Hazinesi tahvillerini önerdiğini söyledi.

Benold, “Dünyanın en güvenli varlıklarından biri %5,5 getiri sağlarken bu riski almak için herhangi bir neden yok. Ayrıca genç müşterilerimin de tahvil yatırımları için hazine tahvillerine küçük bir yatırım yapmalarını sağlıyorum. Bu büyük bir yüzde değil. Ancak bir kez daha belirtmek gerekirse bu varlıklar borsa düşerse ihtiyaçları olan sigortayı sağlayacak ve yüksek bir kupon ödemesi sunacak” ifadelerine yer verdi.

Habere göre özellikle de mevduat sertifikaları emekliler ve emekliliğine yakın olanlar için iyi bir yatırım opsiyonu olarak öne çıkıyor.

Servet yönetimi firması CIC’nin Başkan Yardımcısı Malcolm Ethridge altı ile 12 aylık vadeli mevduat sertifikalarının portföylerinden gelir elde etmeye başlamış emekliler için güçlü bir getiri olduğunu söyledi. Bir resesyon döneminde emekli olabileceklerinden endişe duyan emekliler birkaç yıllık harcamalarını mevduat sertifikalarını nakde çevirebilir ve portföylerini riskten arındırabilir. Ethridge bu sayede emeklilik dönemlerindeki yatırımcıların herhangi bir potansiyel fırtınayı atlamalarına imkan sağlayabileceğine dikkat çekti.

Ethridge, “Son yedi-sekiz aydır müşterilerimiz adında kariyerimin diğer dönemlerinden çok daha fazla aracılı mevduat sertifikası satın alıyoruz” dedi.

Servet yönetimi firması Holzberg son bir buçuk yıldır müşteri profillerini minimum riskli mevduat sertifikası yatırımlarına kaydırıyor. ‘CD merdiveni’ olarak bilinen yatırım yöntemini kullanan firma bu sayede mevduat sertifikalarındaki farklı olgunlaşma dönemlerinden faydalanabiliyor.

Firmanın yeminli mali müşaviri Marcus Holzberg faiz oranları yükselmeye devam ederse kısa vadeli mevduat sertifikası fonlarını uzun vadeli mevduat sertifikalarıyla değiştireceklerini ve bu sayede ortalama getiriyi artıracaklarını söyledi.

Holzberg, “Eğer faizler düşerse aynı strateji devam edebilir veya piyasadaki değer fırsatlara doğru yeniden dağıtılabilir. Diğer bir deyişle bu bir kazan-kazan stratejisi” diyor.

Hisse senetlerinde durum nasıl?

Hisse senetleri portföyler için hâlâ önemli bir rol oynuyor. Yatırım firması Daniel J. Galli’nin firmayla aynı adı taşıyan kurucu genel müdürü son 40 yıldır enflasyon ve vergiler çıkarıldıktan sonra nakit varlıklardan elde edilen büyümenin sıfırın altında olduğuna dikkat çekti.

Galli, “Satın alma gücünde gerçek bir büyümeye sahip olmak için doların nakit olarak kazanabileceğinden daha fazla kazanmak gerekir. Tarihsel olarak hisse senetleri volatilite karşısında verdiğimiz parayı ödedi. Ancak uzun süreler boyunca hisse senetleri genellikle gerçek satın alma gücünde büyüme sağlayabildi” açıklamasında bulundu.

Bir diğer servet danışmanlığı firması Ulin & Co.’nun CEO’su Jon Ulin ABD Merkez Bankası’nın önünde sonunda faiz oranlarını düşüreceğini söyledi. Geçen haftaki FED toplantısı göz önüne alındığında bu birkaç yıl sürecek olsa da FED’in nihayetinde faizleri geçen yıl başladıkları noktaya geri getireceklerini sözlerine ekledi.

Ulin, “Birkaç yıl için nakit rezervlerini düşük riskli yüksek getirili nakit varlıklarına yerleştirmek mantıklı olabilir. Fakat yatırımcılar, zaman içinde çeşitlendirmeye sadık kalıp, portföylerini yeniden dengeleyip, uzun vadeli emeklilik hesapları için düşük fiyatlardan hisse senedi ve tahvile yatırım yaparak, bir sonraki boğa piyasası döngüsündeki potansiyel kazançlarından vazgeçmemiş olurlar” dedi.

Risksiz yatırımlar da ‘riskli’ olabilir

Nakit yatırımları uzun vadede daha düşük getiri sağlamasıyla da bilinir. Ulin, “Uzun vadeli yatırım yapmayı düşünürken emekliyseniz ve emekliliğe yaklaşıyorsanız zaman sizin için çok önemli bir faktöre dönüşür. Yatırım ufkunuz ne kadar uzunsa piyasalardaki düşüşlerden kurtulma ve uzun vadede önemli getiriler sağlama konusundaki tarihsel eğilimiz o kadar yükselir” dedi.

Bununla birlikte insanlar emeklilik döneminin uzunluğunu ve hisse senetlerinin nakit varlıklara göre çok daha yüksek getiriler vadettiğini göz ardı edebilir.

Yatırım danışmanlığı firması Capital Advisors’ın Genel Müdürü Nate Creviston, “Emeklilik yatırımcılarının zaman ufku 20-30 yıl üzeridir. Bugünün faiz ortamında özkaynak riskleri korkusuyla 20/80’lik bir portföy (%20 hisse %80 sabit gelir yatırımı) oluşturacak olsaydınız sabit gelir kısmından elde edeceğiniz herhangi bir getiri enflasyon tarafından aşındırılırdı. Emeklilik döneminde varlık tahsisatınızda hâlâ dengeli bir yaklaşıma sahip olmanız gerekir” dedi.

Amerikan hisse senetleri yıl başından bu yana yükselişte. S&P 500 Endeksi bu süreçte %12,5 yükselirken teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %26,2 arttı. Cetera Advisors’ın Finansal Planlama Uzmanı Constantine Tsantes insanların nakit yatırımların risklerini de tartması gerektiği konusunda uyardı.

Tsantes, “Uzun vadede bu yıl hisse senetlerinde gördüğümüz gibi sadece yukarı yöne giden rallileri kaçıracaksınız. Eğer emeklilik için son virajdaysanız elbette daha fazla sabit getirili yatırım tahsis edebilirsiniz. Ancak bu yatırımlarda iki ila beş yıldan fazla harcama yapmaya gerek yoktur” dedi.

ABD sanayi hisselerindeki düşüş resesyon belirtisi mi?

 

ABD borsalarında risk artıyor

 

Çin Merkez Bankası altında dengeleri değiştirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)26 Eylül 2023 12:02

    nakit geçersin fazie atasın % 41... sonra işlemlerini vadeli senetlere dökersin.. böylece nakit dönüşlerini uzatır.. hemde senet ödemelerini birebir görüşerek ödeme yaparsın... nakit illaki lazım.. çünku, elektrık... kredikart.. doğalgaz.. dışarda zorunlu gider ve alışverişler... vb.. nakit gerekli. 

  • Ali Mert26 Eylül 2023 11:14

    Sen Türkiye den bahset.Burası USA mı?Her ülkenin kendi ekonomik yapısı farklı.USA dan bahseden  makale yazıyorsunuz.Bu makale ülkemizin ekonomisinin 0/o01 ni bile etkilemiyor.Sanırım amacınız sayfa doldurmak ve zihinleri bulandırmaktır...

  • azmi25 Eylül 2023 19:12

    Hisse mi i nakit mi ? Soruya bak, Tabii ki ikisi de