E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande Group geçtiğimiz hafta iki borcuna yönelik faiz ödemelerini gerçekleştiremediğinde, bu gelişme piyasaları sarstı. Şirketin iflasına yönelik endişeler, 2008 yılında küresel finansal krizi tetikleyen Lehman Brothers’ın iflasını akıllara getirdi. Gelişmelerin ardından borsalarda satış dalgası ABD piyasalarına da sıçradı. Bu süreçte ise altın yatırımcılar için ‘güvenli liman’ olmaya devam etti.
Değerli metal geçtiğimiz hafta pazartesi gününü %0,5’in üzerinde bir yükselişle kapattı ve Bitcoin’in yükseliş gösterdiği bu dönemde önemli bir “stres testini” geçmiş oldu. Forbes’un haberine göre “Dijital altın” olarak tanımlanan dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin, pazartesi günü yatırımcıların riskli varlıklardan kaçışıyla birlikte %8,5 düşüş gösterdi.
Dahası Bitcoin altın karşısında dört kat daha yüksek volatiliteye sahip.
Altının 10 günlük standart sapması yalnızca 3 puanken, Bitcoin’in volatilitesi 14 seviyesinde. Piyasa değeri açısından ikinci en büyük kripto para Ethereum ise 10 günlük süreçte ±19’luk bir sapma gösteriyor. Bitcoin geçtiğimiz hafta Çin hükümetinin tüm kripto işlemlerini ve madenciliğini yasaklamasının ardından daha büyük bir düşüş yaşadı.
Birçok kişi ise Çin Halk Bankası’nın (PBOC) kendine ait merkez bankası kripto parasını (CBDC) piyasaya sürmeye hazırlandığı yönünde spekülasyonlar ortaya attı. Çin hükümetinin Bitcoin’e yönelik sarsıcı hamlesi, Bitcoin yatırımcıları için bir dipten alım fırsatı da yaratabilir. Yatırımcılar şimdi Xi Jinping yönetiminin bir finansal krizi önleyip önlemeyeceğine yönelik açıklamalarını bekliyor.
Krizin yayılmasından duyulan korku altın ve Bitcoin’in çekiciliğini artırıyor
Çin hükümetinin Evergrande krizine müdahale etmeme ihtimali düşük görünüyor. Şirket dünya çapında bilinen bir isim olmayabilir ancak Çin’in ikinci en büyük emlak şirketi. Şirketin 234 şehirde yaklaşık 800 projesi bulunuyor. Evergrande aynı zamanda finansal ürünler de sunuyor, elektrikli araçlara yatırım yapıyor, hatta Hainan bölgesinde bir yapay ada üzerinde bir tema parkı inşa ediyor.
Ancak bu büyüme organik bir şekilde gerçekleşmedi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bugün Evergrande’nin en büyük borç miktarına sahip emlak şirketi olduğu ve toplam yükümlülüğünün 300 milyar doların üzerinde bulunduğu düşünülüyor. 2020’nin kasım ayında Financial Times şirketin “Portekiz nüfusunun tamamını kapsayacak arazisi ve Yeni Zelanda’dan daha fazla borcu” olduğunu yazdı.
Geçtiğimiz yılın sonunda şirketin sermayesinin iki katı borcu vardı ve bu da şirketin Çin’in diğer emlak şirketlerinden ayrılmasına neden oluyordu. Evergrande’nin borç yükü ne kadar şaşırtıcı olursa olsun, CLSA’dan Damian Kestel bunun “dünyanın içinde yüzdüğü borç denizinde küçük bir damla” olduğunu söyledi. İkinci çeyrekte toplam küresel borç yeni bir rekor kırarak 300 trilyon dolara yaklaştı. Çin hükümeti müdahale etmeyerek Evergrande’nin iflasına izin verdiği takdirde, bu durum 2007-2008 krizini gölgede bırakacak bir kredi krizini ortaya çıkarabilir.
Altın ve Bitcoin farkı büyük değil
Geçtiğimiz hafta Bloomberg’de yayınlanan bir haberde James Seyffart ve Eric Balchunas altın ve Bitcoin’in “bir portföyde aynı anda destekleyici olabileceklerini” söyledi. İki varlık sınıfı bazı açılardan benzer olsa da, birçok farklılık da gösteriyor. Altın binlerce yıllık bir yatırım aracıyken, Bitcoin gelişiminin ilk safhalarında bulunuyor.
Dahası yatırımcıların dikkat etmesi gereken daha önemli farklılıklar da var: Volatilite, vergilendirme ve piyasalarla olan korelasyon. Bitcoin tıpkı bir hisse gibi vergilendiriliyor ve uzun vadeli sermaye kazançları, gelir seviyesine göre değerlendiriliyor. Diğer yandan altın elde edilen getiriden bağımsız olarak sabit bir vergiye tabi tutuluyor. Bu açıdan bakıldığında, Bitcoin daha çekici bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor.
Piyasalarla olan korelasyon konusunda ise, altın’ın S&P 500’le herhangi bir etkileşimi olmadığı görülüyor. Bu da piyasalardaki risklerden kaçınmak isteyen yatırımcılar için altını uygun bir koruma aracı haline getiriyor. Daha riskli bir varlık olan Bitcoin’in ise S&P 500’le düşük de olsa bir korelasyonu var. Altının Bitcoin karşısında bir çeşitlendirme ve değer koruma aracı olarak küçük de olsa bir avantajı bulunuyor. Ancak bu durum Bitcoin ağı olgunlaşır ve fiyat değişimleri istikrar kazanırsa değişebilir.
Çinli e-ticaret devi madencilik malzemelerinin satışını durduruyor
Gelişen piyasa tahvillerinde alım sinyali
Altında yatay ve zayıf görünüm sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ondan sürekli düşüyor
Evergrande ... İyi bir film adı gibi. . Piyasaları ters düz edebilen büyük güç odaklarını ve bu odakların hükümetler içindeki adamlarını anlatan Güçlü bir Film.
Dünyada,demir celik talebi minumum düzeyde,hava limanları ,fabrikalar,minunum kapasite ile calışıyor.İşyerleri hime office sistemi ile calışıyor,buna bağlı olarak enerji talebi minumum duzeyde.Aralık ayımda domino etkisi yaratabilecek buyuk bir kriz ongurulebilir.
Borsa bu aralar sıkıntılı. Altın gümüş platin bakır vb.
Gergin ortamda borsaya yatırım akıllıca olmuyor. Emtia ortak aklın doğrusu
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:58)