E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar Borsa Gündem’e konuştu---

Yatırımcılar Borsa Gündem’e konuştu

Yatırımcılar Borsa Gündem’e konuştu
25 Şubat 2016 - 09:39 borsaningundemi.com

‘Gedik Yatırım Seferberliği’nin ardından… “Paramı Ne Yapayım?” eğitime katılan yatırımcılar, finansal okuryazarlığa nasıl bakıyor? İşte yanıtlar...

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM
 
Yeni bir sosyal sorumluluk projesine imza atan Gedik Yatırım’ın başlattığı “Paramı Ne Yapayım?” eğitimlerinin ilki (Ankara, İzmir başta olmak üzere Anadolu’da devam etmesi planlanıyor)  sermaye piyasalarına damgasını vurdu. Gedik Yatırım, SPYD ve GMG işbirliğinde hafta sonu İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Bilinçli Yatırımcı Seferberliği’nin etkinliği büyük bir perfomansa sahne oldu. Katılım yoğundu. İlk kez bir ürün pazarlama kaygısı olmadan bir araya gelen yatırımcı ordusu, 5 saat boyunca yerlerinden kıpırdamadan, büyük dikkatle sektörün usta isimleri Can Pamir, Arif Ünver ve Levent Kerik’ten finansal piyasaları dinledi. Uyarılar not alındı, heyecanlı sorular birbirine kovaladı. 

Ve hiç bitmesin denilen zaman sona erince büyük bir alkış eşliğinde sahneden inen Can Pamir, Arif Ünver, Levent Kerik ve etkinliğin moderatörü Aslı Şafak’la fotoğraf çektirme yarışı başladı. Kitaplar imzalandı, ayaküstü sohbetle yapıldı.

Peki, işadamından esnafa, öğretmenden doktora, öğrenciden ev kadınına yüzlerce konuk,   ‘borsacıyım’ diyen herkes için elzem olan bu eğitime hafta sonunda koşa koşa gelen yüzlerce tasarruf sahibi, Point Hotel Barbaros’tan ayrılırken ne hissediyordu? “Kimler borsada işlem yapıyor?” sorusuna el kaldıran salon dolusu yatırımcı, bundan sonra hisse yatırımında nasıl bir strateji izleyecekti?

Biz de seferberliğe katılan yatırımcılarla konuştuk, bu soruları sorduk?  Borsada işlem yapıyorlar mı? Kazanan mı çok kaybeden mi? Finansal okuryazarlık için ne düşünüyorlar? Bu eğitim onlar için ne kadar önemli? Bu etkinlik devam etmeli mi?

Eğitimci Şura Akbaba’nın yorumu aslında, ‘ben ne yapabilirim, ne kadar yapabilirim’ diye düşünmeye başlayan tüm katılımcıların sesi gibiydi, anı özetliyordu: Bize hep, ‘Borsada batarsın, her şeyini kaybedersin’ dediler. Yıllarca borsadan korktuk. O nedenle borsayla ilgili hiçbir konuya yaklaşmadım; dinlemedim.  Oysa bugün kırılma noktasıydı, bilinçlenme adına burada o kadar önemli bilgiler öğrendim ki. Artık evime çok daha kendinden emin dönebilirim…”



Yani eğitimin verdiği mesaj net: Yeterli bilgiyle ayakları yere basan yatırımlar yapın. Spekülatör olmayın, yatırımcı olun. Uzun vadeli düşünün…

İşte “Türkiye’nin sigortası Sermaye Piyasası’nın geleceği adına büyük buluşma, işte önemli yanıtlar…
 

 
BORSAYI DAHA İYİ ÖĞRENMEK İÇİN BURADAYIM

Rabia Akpınar. Elektronik Haberleşme mezunu. Ama mesleğini yapmıyor. Bir menajerlik şirketinde çalışıyor. Borsayla ilişkisi önceki yıllarda çalıştığı borsayla ilgili şirketten geliyor.

-Borsada işlem yaptınız mı?
-Evet, alış yaptım. Hatta ilk hissem Garanti Bankası’ydı. Şu ana kadar kaybetmedim inşallah da kaybetmem.

-Nasıl işlem yapıyorsunuz? Sağdan soldan duyduklarınızla mı, yoksa profesyonel bir yardım alıyor musunuz?
-Kendi başıma yapacak kadar cesaretli değilim. Onun için bir aracı kurum eşliğinde yapıyorum.

-Bu eğitimi nasıl haber aldınız?
-İnternetten öğrendim ve hemen kayıt yaptırdım. Bu eğitime borsayı daha iyi öğrenmek için katıldım.

-Sizce nitelikli bir borsa yatırımcısı nasıl olmalı?
-Eğer bu konuda ilerlemek istiyorlarsa muhakkak bu tür eğitimlere ve kurslara katılmalılar. Nitelikli bir borsa yatırımcısı tamamen bilinçli ve birikimli olmalı. Tasarruflarını o bilgilere göre değerlendirmeli.
 

 
ARKADAŞ YÜZÜNDEN BATTIM O NEDENLE BU TÜR EĞİTİMLER ŞART

Ali Işık. 54 yaşında. Kadın terzisi. Emekli.
 
-Borsada işlem yapıyor musunuz?
-1997 yılından beri borsada işlem yapıyorum. Hatta elimde kapalı kağıt bile var. Devlet borsaya yatırımcı çağırıyor ama hangi yüzle? Bakın, 2004 yılından beri halka açık şirketler var, mesela Kiler hissesi. Hisseyi aldığımda 8,5 liraydı şimdi 1,80. Şimdi bu zararı kim ödeyecek? Devlet bu zararı bize ödüyor mu? İşte ben bunlara kızıyorum. Biz yatırımcı olarak ortada kaldık ve bize sahip çıkan yok. Onun için yatırımcılar borsadan soğuyor.

-Kazandınız mı kaybettiniz mi?
-Kapalı kağıtlardan çok zarar ettim. Paranın para olduğu zaman yarım daire parası kaybettim.

-İşlem yapma şekliniz nedir, yatırım kararını nasıl alıyorsunuz?
-Genelde internet üzerinden takip ediyorum. Ama sıkıştığım zaman aracı kurumu arıyorum. Onlar da çok yardımcı oluyorlar.
 
-Bu tür etkinlikler sizce yararlı mı?
-Evet ama bence daha çok yapılmalı. Bakın ben borsaya arkadaş vasıtasıyla girdim. Ama çok acemiydim, hatta onun yüzünden battım diyebilirim. Onun için bu tür eğitimler çok önemli ve şart.
 
-Sizce nitelikli bir borsa yatırımcısı nasıl olmalı?
-Nitelikli bir borsa yatırımcısı asla kendi kafasına göre işlem yapmaz.  Yatırımcılar öncelikle aracı kurumdaki çalışanlara inanması lazım. Oradaki çalışanlar ‘al’ diyorsa almalı, ‘bekle’ diyorsa beklemelidir. Ben neden borsada para kaybettim? Maalesef bilgisizlikten… Eğer yatırımcı bilinçli olursa para kaybetmez.
 

 
FİNANSAL OKURYAZARLIK BENCE İLKOKULDAN BAŞLAMALI
 
Şura Akbaba. Öğretmen.
 
-Bu eğitim etkinliğini nasıl öğrendiniz?
-Borsagundem.com’u takip ediyorum, haberini okuyunca hemen eşimle beraber kayıt yaptırdık.

-Bugüne kadar borsada hiç işlem yaptınız mı?
-Yaklaşık 1,5 senedir borsanın içindeyim. Ama kendimi çok yeni görüyorum.

-Nasıl işlem yapıyorsunuz? Sosyal medyada yazılanlar etkili oluyor mu?
-Kendim araştırıp istediğim hisse senedini almayı tercih ediyorum.

-Finansal okuryazarlık hakkındaki düşünceleriniz nedir?
- Kendi öğrencilerime, oğullarıma ufak ufak anlatıyorum paralarını nasıl değerlendireceklerini. Tasarrufu öğretmeye çalışıyorum. Bence finansal okuryazarlık ilkokul seviyesinde başlamalı. Bu tür etkinlikler çok önemli, yapılması bizi çok mutlu ediyor. Bilgilenerek evimize dönüyoruz.

-Nitelikli bir borsa yatırımcısı nasıl olmalı?
-Gündemi takip eden, kendini geliştiren ve bu tür eğitimlere katılan kişi nitelikli bir borsa yatırımcısıdır.
 

 
KEŞKE DAHA FAZLA ÖĞRENCİ ARKADAŞIMIZ KATILABİLSEYDİ
 
Hilal Durmaz. İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü 2.sınıf öğrencisi

-Bu eğitimi nereden duydunuz? Borsada hiç işlem yaptınız mı?
-Hayır, yapmadım. Eğitim etkinliğini bir arkadaşımdan öğrendim, internetten görmüş, haber verdi. Bilgilenmek amacıyla geldim, iyi ki gelmişim.

-Finansal okuryazarlık hakkındaki düşünceleriniz neler?
-İnsan bildiği şeyleri sever ve bilmediği şeylerden korkar. Bu tür eğitimlere katılıp öğrenmesi çok daha iyi olur. Bu etkinliğin de çok yararı olduğunu düşünüyorum. Ama bana kalsa daha fazla öğrenci olmasını isterdim.

-Arkadaşlarına önerir misin?
-Tabii ki önereceğim. Buraya gelmeden önce arkadaşlarımızla konuşmuştuk hep beraber gelecektik zaten ama işleri çıkınca bize katılamadılar.
 

 
EVE GİDİNCE STRATEJİMİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRECEĞİM
 
Zeki Kara. Sigortacı, emekli.

-Borsada işlem yapıyor musunuz?
-Evet , hem de 26 seneden beri. 

-Durum ne, kazancınız mı çok, kaybınız mı?
-Daha çok kazandım. Kazanmasam 26 seneden beri ayakta duramazdık.

-Hisse senedini nasıl seçiyorsunuz?
-Ben bayağı tecrübe sahibi oldum yıllar içerisinde. Hem kazandım hem kaybettim.  Kendi bilgi birikimim ve teknik, temel analizlerle beraber, aracı kurumlardan da istifade ediyorum.

-Bu eğitim seferberliğini nasıl buldunuz? Sizce ne kadar yararlı?
-Finansal okuryazarlık adına çok faydalı buluyorum. Şirketlerin halka açılarak finans temin etmesini, tabana yayılmasını, karlarını insanlarla bölüşmesini çok önemsiyorum ve Türkiye’nin geleceğini Sermaye Piyasalarında görüyorum. Bu etkinliğin devamını diliyorum.

-Bugünden sonra stratejiniz değişecek mi?
-Bakın, bilginin ve ilmin sonu yoktur. Bu tür etkinliklerden çok istifade ediyoruz ve devamlı üstüne yeni bir şeyler eklemek lazım. Buradan çıktıktan sonra yeniden kendimi gözden geçireceğim.

-Borsada yapılan manipülasyonla ilgili ne düşünüyorsunuz?
-Bunun önü nasıl alınır inanın bilmiyorum. Ama bu manipülasyonları önlemek lazım. Arif Hoca’nın da söylediği gibi spekülasyon normaldir. Devletin manipülasyon konusunda önlem alması gerekir diye düşünüyorum.

-Nitelikli bir borsa yatırımcısı nasıl olmalı?
-Bence borsa bir aynadır ve kişiye kendini anlatır. Onun için insan kendini iyi tanımlayacak ve ona göre yatırım yapacak. Bir de yatırımcılar bu tür etkinliklere muhakkak katılsınlar. Özelikle şunu da söylemek istiyorum muhakkak her gün borsagundem.com’u takip etsinler.
 

BU EĞİTİMLE YATIRIM HAKKINDA ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK
 
Büşra Şahin. İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü 2. sınıf öğrencisi

-Borsada hiç işlem yaptınız mı?
-Hayır, borsada hiç işlem yapmadım.

-Peki, Sermaye Piyasalarına merakınız nereden geliyor? Bu eğitim beklentinizi karşıladı mı?
-Evet, üniversitedeki bölümümden ötürü ilgi duymaya başladım. Ve bu tür bir etkinlik olduğunu duyunca merak edip geldim. Bu çok yararlı bir eğitim. Özelikle mezun olduktan sonra daha da yararı olacağını düşünüyorum.

-Finansal okuryazarlık hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Şu an böyle bir etkinlik olmasaydı bizim yine yatırım hakkında bilgimiz çok da olmayacaktı. Bu tür eğitimi fazla duymuyoruz. Genelde girişimcilik üzerine var. Bu tür etkinlikler artarsa ve daha çok öğrenci katılırsa daha iyi olur. Üniversitelerde de görmek istiyoruz.
 

 
BİLGİNİN OLDUĞU YERDE MANİPÜLASYON BARINAMAZ
 
Erdoğan Artuna. Havayolu sektöründen emekli. AÜ Açık Öğretim Fakültesi’nde Sermaye Piyasaları ve Menkul Kıymetler Bölümü  öğrencisi.
 
-Bu etkinlikten nasıl haberdar oldunuz?
-İnternetten haberim oldu. Bilgimi artırmak için de katıldım.

-Borsada hiç işlem yaptınız mı?
-Yatırım fonları üzerine işlem yaptım. Ama hisse alıp satmadım.

-Nasıl işlem yapıyorsunuz?
-Ben genelde bankalarla yapıyorum. Ama onun dışında aracı kurumlar da var. Aslında çok geniş bir perspektiften bakmak lazım ve hatta şu an Gedik Yatırım’ı düşünüyorum.

-Finansal okuryazarlık hakkındaki düşünceleriniz neler?
-Bu tür eğitimler çok yararlı. Bizim piyasamız çok genç ve yeni. O yüzden finansal okuryazarlığa çok ihtiyacımız var. O nedenle bu eğitimlere ne kadar erken başlanırsa o kadar önemli. Keşke daha önce bu eğitimleri katılsaymışım!

-Nitelikli bir borsa yatırımcısı nasıl olmalı, bu konuda düşünceniz nedir?
-Bir kere bütün duyularınızı açacaksınız. Yani kulağınızı, gözünüzü açacaksınız ve piyasayı takip edeceksiniz. Sırf birilerinden duyup o fikirden gitmeyeceksiniz. Muhakkak kendi fikrinizi oluşturacak alt yapıyı kuracaksınız.

-Borsadaki manipülasyonla ilgili neler düşünüyorsunuz?
-Bu tamamen bilgisizlikten kaynaklanıyor. O yüzden bilginin çok olduğu yerde manipülasyona o kadar yer yok.
 

 
BORSAYA BENİM GİBİ YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ÇOK FAYDALI BİR EĞİTİM
 
Yasin Karabulut, 26 yaşında. Öğrenci.
 
-Borsada işlem yapıyor musunuz?
-Gedik Yatırım müşterisiyim. Hisse alım satımı yapıyorum. Babamdan da yardım alıyorum. Sonuçta 26 yıllık bir tecrübesi var. Bana göre çok da başarılı.

-Bu tür eğitimleri nasıl buluyorsunuz?
-Ben ilk kez katılıyorum. Ve bugün çok faydasını gördüm. Arif Ünver beni çok etkiledi. Bundan sonraki etkinlikleri de takip etmeyi düşünüyorum. Özelikle benim gibi yeni başlayanlar için de çok faydalı. Son olarak bu işi öğrenmeden ve bilgilenmeden borsaya girmesinler. Borsa bir kumar değildir bir yatırımdır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaptan25 Şubat 2016 23:15

    sayın ali ışık.benim kişilerle ve kurumlarlarla işim yok.sizin dediğiniz gibi yabancı yatırımcı 10 seneliğine gelen herhalde türkiyedeki orta tabaka değil herhalde.ayrıca türkiyede enfelosyon ve devilasyon denilen bir olay var.dolar amerikada gene 1 dolar. ama türkiyede ???? ayrıca aracı kurumlar türk yatırımcıları nasıl koruyorlar acaba halka arz kagıt 3 tl 2 ay sonra 0,50 krş. lütfen bu gerçeklerde görün.....

  • ALİ IŞIK.25 Şubat 2016 22:41

    Eğer boprsaya gelen insanlar eğitilmiş olsaydı hiçbir kimse zarara uğramazdı kaptan diye yazan kardeşim sen yalnış yapıyorsun borsanın bir kuralı vardır nasıl elinde paran var bankaya bir senelik yatırıyorsun ve sene sonundada alacağn faizi biliyorsun ve ondan sonra beklemeye başlıyorsun borsanın tek amacı var oda iyi bir hisseyi alıp beklemektir yani diyelim bir arsa aldınız ve o arsa 5 sene sonra değer kazandı ve paranız üç veya beş katına çıktı buda işte böyle birşey bakın KRİZ durumlarında yabancılar borsamızdan hisseleri topluyorlar hemen paramı kazanıyorlar adamla 10 sene bekliyorlar temettü verimliliği yüksek olan hisseleride seçerek alıyorlar işte ozaman para kazanıyorlar şimdi gelelim GEDİK YATIRIMIN yapmış olduğu bu önderliğe herkesin sahip çıkması lazımdır eğer bilinçli bir yatırımcı olursak çok şeyler öğrenmiş oluruz bire hemen sıkıntıya girmeyi bugün düşen borsa yarın birgün senin hiç bilmediğin yerde olur.kalın sağlıcaklan.

  • kaptan25 Şubat 2016 21:26

    bu işler eğitimle olsaydı millet köşe olmuştu!!!!!.patron vere aracı kuruma avantayı batık kagıt tavan tavan gittsin daha yeni göz altındaki çalışmayan şirket vatandaşın biri aldı diye %1o nunu kağıt %400 kazandı ama kazanan gerçek kişi kim....

  • vatandaş25 Şubat 2016 13:55

    eğitim şart.