E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsalarının dirençli yapısının kırılmaya başladığına dair endişeler boğa piyasasına giren hisse senedi piyasalarında güzel günlerin kısa süreceği endişesi yarattı. Ancak yatırımcılardaki bu endişe, açgözlülüğün yerini itidalli bir yatırım hissiyatının aldığının da bir işareti olarak algılanıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senedi yatırımcılarının yükselen 'endişe duvarı' yeni bir boğa piyasasını destekliyor. Yatırım fonu ve ETF akışları, borsa yatırımcılarının artık açgözlü olmaktan çok, korkulu ve tedbirli olduklarını gösteriyor.
Aykırı senaryo
MarketWatch’tan Mark Hulbert’in analizine göre, son yatırım fonu akışı verileri, hisse senetleri için iyi haberler, tahviller için ise pek de iyi olmayan haberler içeriyor. Ancak bu sonuca ulaşmak için ham verilere odaklanmamak gerekiyor. Örneğin, EPFR-TrimTabs'e göre yılbaşından bugüne, hem açık uçlu hem de borsa yatırım fonları olmak üzere ABD sermaye fonlarının 86,5 milyar dolarlık net çıkış yaşadığı görülüyor. Bu süreçte ABD tahvil fonlarının ise 169,9 milyar dolarlık giriş yaşadığı gözleniyor.
Ancak fon akışları genellikle en iyi, aykırı bir şekilde izleniyor. ABD hisse senedi fonları, borsanın iyi performans gösterdiği 2016 yılından 2020 yılına kadar her takvim yılında net çıkışlar yaşamıştı. Bu çıkışlar, 2022 yılının ayı piyasası için tam zamanında, 2021 yılında ise girişlere dönüşmüştü.
Tahvil fonları da en azından kısmen, kendilerine ait aykırı senaryoyu takip etti. Tahvil fonları 2021 yılı takviminde, son yılların en büyük net girişini yaşadı. 2022 yılında ise on yıllardır, belki de şimdiye kadarki en kötü ayı piyasası tahvil fonlarında egemendi.
Büyük çıkışları iyi getiriler takip ediyor
Fon akışları ile gelecek performans arasındaki ilişki mekanik bir zaman çizelgesini takip etmiyor. Bazen ters ilişki hızlı bir şekilde ortaya çıkarken, diğer durumlarda bu ilişkinin kurulması daha uzun sürebiliyor. Dolayısıyla, fon akışı verileri herhangi bir basit uzun vadeli piyasa zamanlama göstergesi niteliği taşımıyor. Yine de, çoğu zaman, büyük girişleri en iyi ihtimalle vasat getiriler ve çoğu zaman kayıplar takip ederken, büyük çıkışları iyi veya daha iyi getiriler takip ediyor.
Bu ilişki birçok akademik çalışmanın konusu olma özelliği de taşıyor. İki yıl önce Review of Finance'te ortaya çıkan bir çalışma, ortalama olarak en büyük çıkışlara sahip ETF'lerin, bu aşırı akışları takip eden 1 yıla kadar, en büyük girişlere sahip ETF'lerden daha iyi performans göstermeye devam ettiğini bulguluyor.
Utah Üniversitesi'nde finans profesörü ve bu çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Matthew Ringgenberg, bir röportajda bu düşük performansa yol açan olası olaylar dizisini şu sözlerle açıklıyor: “Yatırımcılar, çoğunlukla da bireysel yatırımcılar, bir ETF'ye girdiklerinde, fonun fiyatı, içinde bulunan hisse senetlerinin net varlık değerine göre çok yüksek oluyor. Bu prim, ETF'de yeni hisseler oluşturan uzman piyasa yapıcılar, 'yetkili katılımcılar’ olarak adlandırılıyor, tarafından tahkim ediliyor.”
Geçen yaz Review of Financial Studies'de yayınlanan başka bir çalışma da bu ilişkiye dair olası ‘suçlu'yu ifşa ediyor: “En çok talep gören fonlar ve ETF'lerdeki yatırımcı coşkusu” Çalışma, yatırımcı heveslerinden yararlanmak için oluşturulan ve piyasaya sürüldükten hemen sonra büyük bir nakit akışı alan dar kapsamlı ETF'lerin, takip eden 5 yıl boyunca piyasayı riske göre ayarlanmış bir temelde yılda yüzde 5 geciktirdiğini bulguluyor.
Yapay zeka takıntısı
Bu fenomenin yakın tarihli bir örneği de yatırımcıların yapay zeka takıntısı olarak öne çıkıyor. Finance Research Letters'ta yakın zamanda yapılan bir araştırma, bir hisse senedinin, adında ‘AI' geçen bir ETF'ye ait olması durumunda daha iyi performans gösterdiğini bulguluyor. Bu, 1990'ların sonundaki internet balonunu anımsatıyor; o zamanlar, şirketler adlarını ‘.com’u içerecek şekilde değiştirdiğinde hisse senetleri önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyordu.
Bu araştırmalar, belki de en iyi Warren Buffett tarafından ifade edilen temel aykırı derse işaret ediyor: “Başkaları açgözlü olduğunda korkak ve diğerleri korktuğuda açgözlü olun.” Mevcut fon akışı verileri, borsa yatırımcılarının açgözlü olmaktan çok korku dolu olduklarını gösteriyor. S&P 500 Endeksi 2023 yılında şu ana kadar yüzde 15'ten fazla yükselmesine rağmen, dengeli yatırımcılar ABD hisse senedi fonlarından para çekmeye devam ediyor.
Bu, özellikle uzun vadeli bir bakış açısından cesaret verici bir nitelik taşıyor çünkü bireysel yatırımcılar yükseliş eğilimine hızlı bir şekilde atlasaydı, aykırılar bu genç boğa piyasasının kalıcı gücü hakkında çok daha fazla endişelenirdi.
Küresel piyasalarda yeni haftada risk iştahı düşük
Fed'in duraklamaya gitmesi hisse senetleri için ne kadar önemli?
Fon yöneticilerinin hisse senetlerine yatırımları 5 ayın dibinde
BofA: Yatırımcılar nakite ve tahvil fonlarına yöneldi
Tahvil yatırımcıları resesyon tahminlerini yükseltiyor
Tahvil kralı: FED daha fazla faiz artırmayacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Gerçekten hisselere rağbet olsa borsaya nur yağardı. Varsa yoksa altın dolar. Hisselerin fiyatları ucuzdu dahada ucuz oldu. Artık Hafize Hanımın bankalarla kesin ve net şekilde bu işi ortaklaşa çözmesi lazım. Ne istiyorlar hala anlamış değilim.
Bize bir şey olmaz cünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:02)