E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Para ve sermaye piyasaları nezdinde kısa vadeli soluklanma durumu 26 Mart işlemlerinde de devam etti. Majör ABD hisse senedi endekslerinde 2 günlük fiyatlama performansı %20’nin üzerine yükselirken, ayı-boğa piyasası tartışmaları yeniden gündeme geldi. Kongre’de üzerinde uzlaşıya varılan, Senato’dan geçen ve bugün de Temsilciler Meclisi oylaması yapılması beklenen mali destek
paketinin yarattığı görece iyimserlik yatırımcı davranışlarının anomalik ortamdan kısmen iyileşme-normalleşme sürecine dönmesine “şimdilik” imkan tanıyor.
“Şimdilik” kelimesini kullanma nedenimizde herhangi bir düşünce farklılığı söz konusu değil; fiyatlamalara aşağı yönde olduğu üzere yukarı yönde de güvenmekte zorluk çekiyoruz. Her iki tarafa yönelimdeki oynaklıktan çekiniyoruz, trend başlangıcı göremiyoruz. Ve daha önemlisi, fonlama tarafında sorunların çözülmeye başlamış olabileceğine dair öngörümüz etkili oluyor; EUR ve JPY
fonlama maliyetlerindeki gerileme piyasalara nefes aldırıyor ve-fakat VIX ve MOVE gibi oynaklıkları ölçümleyen endekslerde henüz kayda değer geri çekilme görebilmiş değiliz. Ayrıca, ABD’de COVID-19 toplam vaka sayısının Çin’i kısa sürede geçmesini de orta vadede risk olarak görüyoruz.
Bizim şu aşamada yapabildiğimiz değerlendirme, fonlama cephesi üzerindeki baskının azalmaya başlaması kaynaklı DXY’nin 100 seviyesini aşağı yönde kırması ve hareketin ağırlıklı EUR ve JPY merkezli olduğu. Nitekim her iki paritede gelinen seviyeleri kontrol ettiğimizde bu düşüncemizin yanlış olmadığını teyit eder eğilimlerle karşılaşmaktayız. Öte yandan tahvil faizleri ve ons altın gibi risk algısı
ile ilişkilendirilen diğer iki enstrümanda önemli bir hareketliliğin gözlemlenmemiş olması da not olarak düşülmeli.
Makro veriler cephesinde endişe duyulan data setinin henüz başladığını hatırlatmak isteriz. Avrupa PMI verilerindeki bozulmanın ardından yön olarak piyasa beklentilerine paralel, ancak, rakam boyutu açısından üzerinde gerçekleşen ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları gözlemlemekteyiz. Buna göre,
3.2 milyon başvuru rakamı ile şayet bu ivmede bir süre hareket görecek olursak, kısa sürede işsizlik oranlarında %6-7 seviyeleri aşılacak ve istihdam piyasasındaki bozulmanın tüketim ve büyüme rakamlarına negatif etkisi sert bir şekilde – beklendiği üzere- görülmüş olacak.
Fiyatlamalara baktığımızda DXY eğilimini bir miktar hızlı bulmakla birlikte 98 civarında dengelenme isteğine gireceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda EURUSD paritesi için 1.11 seviyeleri ve üzerini kalıcı bulmuyor, USDTRY işlemlerinde ise 6.38/39 teknik destek seviyelerinin aşağısında global dolar eğilimine de bakarak 6.32/33 bölgesinin hedeflenebileceğini değerlendiriyoruz. BİST 100 endeksi
açısından bir süredir belirttiğimiz 93200 direnci kritik önemde kalmaya devam ediyor. Keza S&P 500 için de 2700 bölgesini izleyeceğiz.
Asya fiyatlamaları her ne kadar pozitif seyretse de vadeli ABD endeks fiyatlamalarının %2 civarı değer kaybına işaret etmesi nedeniyle karışık bir açılışın Avrupa ve Türkiye fiyatlamalarında etkili olduğunu görebiliriz
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.29 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %2.77 yükselişle 91527 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvilde faizin son seviyesi
%13.22, 5 yıl vadeli CDS'in son işlemleri ise 435bp olarak takip edildi.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %1.70, DAX %1.28 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları performansı %3.60 olarak takip edildi.
Amerika kıtası işlemlerinde primlenmenin boyutu Avrupa seansına kıyasla genişledi. Majör ABD endekslerinde yükselişler %6'lı seviyelere ulaşırken, Dow Jones günü +1351 puan ile tamamladı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları Arjantin ve Peru'daki negatif ayrışma dışında yükselişe katılırken, Bovespa günü %3.67, Kolombiya ise %11.55 ile tamamladı.
Asya seansında haftanın son işlemleri yükseliş eğiliminin korunmasına işaret ediyor. TSİ 08.52/ NKY 225 %2.34, CSI 300 %0.94 ve KOSPI %0.20 ile fiyatlanmakta. CNH-CNY spreadi 157 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0427 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:48)