E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
'Korku endeksi’ VIX yükselirken küresel borsalarda kayıp yüzde 9’lara vardı. Virüsün etkisi 2.5 aylık bir süre içinde geçebilir ancak Ortadoğu’daki yeni dengeler ve ABD seçimleri türbülansın sürebileceği endişelerini artırıyor.
Küresel büyük dalga devam ediyor. Çin kaynaklı yeni korona virüs (Kovid-19) ekonomik aktivitede yarattığı durgunluk sonrası şimdi de OPEC ile Rusya’nın arz kesintisi konusunda anlaşamamasının getirdiği kriz yaşanıyor.
Rusya ile yeni kotalar konusunda anlaşamayan Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Salman fiyatları aşağı çekerek pazarda savaşı başlattı. Brent petrolün varil fiyatı bir günde yaklaşık yüzde 30 oranında geriledi.
Ortadoğu borsaları son yılların en büyük düşüşünü yaşıyor. Kuveyt, Suudi Arabistan, Dubai borsaları yüzde 8’in üzerinde değer kaybetti. Önceki haftayı 109.601 seviyesinden tamamlayan Borsa İstanbul, açılışta 102.067 seviyesine kadar geriledi.
Dolar kuru 6.11 TL seviyesinde, faiz 11.24, Brent petrol ise 35.63 seviyesinde bulunuyor. Piyasalar korona virüsü bir kenara bırakarak petrol fiyatlarına döndü. Algoritmik işlemlerin devreye girmesi ile sert düşüler yaşandı.
Morgan Stanley 2020 ikinci çeyrekte Brent petrolün varil fiyatının 35 dolar seviyesine düşeceğini tahmin etmişti. Goldman Sachs ise 20 dolar seviyelerinin test edilebileceğini öngörmüştü. Gelişmeler virüsün etkisinin mayıs ortasında kaybolacağı yönünde. Ancak Ortadoğu’daki yeni denge ve kasımda yapılacak ABD seçimleri türbülansın süreceği izlenimini veriyor. Türkiye açısından baktığımız zaman enerji maliyetlerinin azalacak olması olumlu etki yaratsa da küresel bazda yaşanacak bir durgunluk Türkiye’yi de etkileyecektir.
Ülkelerde kriz modu
korona virüsle birlikte ülkelerin kriz modu artarken şimdi de petrolün eklenmesinin, büyümede ciddi sorunlar getireceği yönünde güçlü sinyaller veriyor. Virüs nedeni ile İtalya’da 16 milyon kişinin yaşadığı bölge karantinaya alındı. Avrupa ülkelerinde virüs etkisini sürdürüyor ve teyit edilen kişi sayısı artıyor. ABD’de şu anda en az 33 eyalette virüs vakası var ve birçok büyük ABD şirketi çalışanları evden çalışmaya teşvik etmeye veya izin vermeye başladı.
Bank of America (BofA), araştırma notunda 9 gün içinde yaklaşık 9 trilyon dolar küresel hisse senedinin piyasada eridiğini belirtti. Çin’den gelen veriler de olumsuz. Çin’in ihracatı ocak - şubat döneminde bir önceki yıla göre yüzde 17 düştü.
Dolar güvenli liman olmayı sürdürecek mi?
ABD 10 yıllık tahvil faizi tarihi dip seviyelerine geriledi ve dün sabah yüzde 0.40 seviyesine kadar gerilerken, doların güvenli liman özelliği de sorgulanmaya başladı. Euro/dolar paritesi yükselişe geçti. Paritede güçlü direnç seviyesi 1.18’de bulunuyor. Dolar endeksi DXY 95.14’e geriledi. Doların küresel çapta gerilemesi dolar/TL’de de 6.15’in altındaki hareketi destekliyor. Dolar/TL kuru teknik olarak üçgen formasyonu içerisindeki hareketini sürdürüyor.
ABD’de devre kesici çalıştı
New York borsası, korona virüs ekonomik etkisine yönelik endişelerin artması ve petroldeki sert düşüşle, haftanın ilk işlem gününe büyük kayıpla başladı. S&P 500 endeksi yüzde 7 düşüş gösterince devre kesici uygulamaya girerek piyasada işlemler 15 dakika durduruldu. Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi, Almanya’da DAX ve Fransa’da CAC 40 endeksleri yüzde 7’nin üzerinde düşüş kaydetti.
Yatırımcı nasıl korunacak?
Piyasalar bir süre al - sat ile maliyetleri dengeleyecek. Kritik eşikler aşılmadıkça algoritmik işlemlerle alım yapanlar pozisyona girme eğiliminde olmayacaktır.
Yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul’da bir süredir satıcı pozisyonda. Alım yönünde bir süre daha aktif olmaları beklenmiyor. Piyasaları tutan kurumsal yerli yatırımcılar. Pozisyonlarında çok aşırı bir değişiklik beklenmiyor. Yaşanan sert düşüşler sonrasında yeniden alıma geçmeleri piyasalarda oluşan boşlukların tamamlanmasını sağlayacaktır.
Hiç kimse fiyat hareketlerinin yarattığı fırsatları kaçırmak istemiyor. İşte bu nedenle piyasalarda düşüş eğilimi arttığında hisse taşıyıcılarının bile ilk yaptığı mevcut hareketten yararlanabilmek adına daha aşağıdan maliyet oluşturmak için satış yapmak.
Borsada panik satışların getirdiği aşağı hareket güçlü hisselerde de değer kayıplarını beraberinde getiriyor. BIST 100 Endeksi’nde 106.000 seviyesi önemli. Bu seviye aşılmadıkça 106.000 - 99 bandında bir süre hareket yaşayabilir. Uzun vadede hisse almayı düşünenler için piyasalar kademeli alıma fırsat tanıyor.
Zeynep Aktaş - Milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BİST GÜNLÜK İŞLEMLERİNDE ALIMDA VE SATIMDA %20+%20 OLAN FİAT MARJI %5+%5 SEVİYELERİNE İNDİRİLSE YATIRIMCILAR KORUNMUŞ OLURDU
Hiç bozmuyom istifimi nasılsa 124.000 de kırılacak. Ozaman bakarız duruma 30 tane hissem var șuan dahavfazla almak istiyorumn
Iste yatırımcı diğerleri oyuncu keşke 80 bine inse de bi okadar daha alsam elindeki hisse adedine bakan yatırımıdır fiyata bakan oyuncak olur gün sonu YTD...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:45)