E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD ve Çin arasında kızışan ticaret savaşı, finans krizi sonrasında yıllarca devrede olan ‘ucuz para’ döneminin sona ermesi ve küresel ekonomik görünümün bozulması yatırımcıyı kendini savunmaya zorluyor. Risk almaktan korkan yatırımcı hisse senedi piyasalarına daha temkinli yaklaşırken, nakitte kalmayı tercih ediyor.
Bank of America Merrill Lynch fon yöneticileri anketinin dün yayınlanan sonuçlarına göre katılımcılarının yüzde 24’ü küresel ekonomik büyümenin gelecek yıl yavaşlayacağını öngörüyor. Ağustos ayında bu oran yüzde 7 civarındaydı. Eylül ayı sonuçları büyüme beklentilerinin 2012’den bu yana en düşük seviyeye indiğini gösteriyor.
Yatırımcıya göre ticaret savaşı piyasaların önündeki en büyük risk olmaya devam ediyor. Yatırımcı art arda dört aydır ticaret savaşlarını en büyük korkuları olarak nitelendiriyor. Diğer yandan Çin’de yavaşlama korkusu giderek artıyor. Yatırımcı için bir diğer endişe kaynağı ise dünya genelinde yükselen faiz oranları.
18 ayın en yüksek seviyesinde
Bunun sonucu olarak nakit dengesi ağustos ayındaki yüzde 5.0’dan son 18 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 5.1’e çıktı. Hisselerin toplam içindeki payı da 11 puan gerileyerek net yüzde 22 seviyesine indi. Temmuzda da hisselerin ağırlığı yaklaşık bu oranla 18 ayın en düşük seviyesine gelmişti.
Hisse senedi piyasalarındaki alımlarını azaltmasına karşın yatırımcı büyük teknoloji şirketlerinden vazgeçmedi. Sekizinci ayda en çok alım yapılan hisseler Amerikan teknoloji devleri Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google olurken, Çinli devler Baidu, Alibaba ve Tencent hisselerine de yüklü alım geldi. Yatırımcının bölgesel tercihlerinde de farklılaşmalar oldu. Yatırımcının portföyündeki Amerikan hisseleri Ocak 2015’den bu yana en yüksek ağırlığa erişti. Bu değişim Amerikan ekonomisi ve diğer ekonomiler arasındaki ayrışmanın yansıması olarak görülüyor.
Ankete katılan yatırımcılar Amerikan ve gelişmekte olan şirketlerinin kâr beklentilerine bakıldığında ABD için daha pozitif beklentiye sahip.
Ancak yatırımcıların yüzde 48’i ABD’de ekonomi yavaşlayacağından dolayı gelişen ülke ve ABD şirketlerinin kârlarındaki ayrışmanın sona ereceğini düşünüyor. Gelişmekte olan ülke hisselerinin ağırlığı yüzde 10 ile Mart 2016’dan bu yana en düşük seviyeye geldi. Bankanın stratejistlerine göre eylül ayındaki rotasyon, yatırımcının gelişen ülke hisselerini elden çıkardığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Japonya, sağlık-bakım sektörü ve endüstriyel grupların ise yatırımcının favorisi olduğu belirtiliyor. Ancak stratejistler, Çin’de yılın son çeyreğinde beklenen teşvikler nedeniyle gelişen ülke piyasalarında alım yapılabileceğini tavsiye ediyor.
Gelişen ülke hisseleri daha da düşecek
Gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları yeteri kadar düştü diyenler bazı analistlere göre yanılıyor. MSCI Gelişen ülke endeksi ocak ayındaki zirvesinin yüzde 15 altına indi. Ancak Capital Economics, ticaret savaşlarının etkisi, Fed’in 2019 ortasına kadar faiz artırmaya devam edecek olması nedeniyle gelişen ülke hisselerinde düşüşün yılın geri kalanında ve gelecek yıl devam edeceğini öngördü.(Evrim Küçük/Dunya)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ben de %80 nakite geçiyorum bugün,,neme lazım.
%49 OLARAK bekliyoruz
BİST DİRENMEYE ÇALIŞIYOR AMA NAFİLE,HEDEF 45-50 LER
neye göre 45-50 dayanağını söyleyin.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:26)