E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Hedefimiz büyük Türkiye'yi, İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde ilk 20'ye yükseltmektir. Bunu iki yıllık bir takvim içinde inşallah gerçekleştireceğiz. Bu sene 25-30 sıralık büyük bir sıçrama hedefliyoruz." dedi.
Akdağ, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunca (YOİKK) hazırlanan reform paketini, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.
Afrin'de mücadele eden askerlere başarılar dileyerek sözlerine başlayan Akdağ, Zeytin Dalı Harekatı'nın ardından kendisinin de bölgede ziyaretler gerçekleştirdiğini, bölge halkının meselenin farkında olduğunu, verilen mücadelenin Türkiye'nin güvenliği için gerçekleştirildiğini, bunun Türkiye'nin bekası açısından çok önemli olduğunu bildiğini ifade etti.
Akdağ, harekatın başarılı şekilde yürütüldüğüne işaret ederek, "Bütün dünyanın takip ettiği bir harekat. Bu harekat aslında Türk ordusunun ne kadar güçlü olduğunu bir kere daha gösterdi. Bu harekatın arkasında, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere siyasi iradenin kararlılığı ve milletin esenliğini düşünmesi yatıyor." diye konuştu.
Hükümetin, ekonomi konusundaki gelişmelere büyük önem verdiğine dikkati çeken Akdağ, bütün şirketlerin yöneticilerinin iş yapma kolaylığını her yıl yakından takip ettiğini vurguladı.
Akdağ, 2001'den bu yana YOİKK olarak eylem önerilerinin TOBB sekreteryasında TİM, TÜSİAD, YASED ve MÜSİAD gibi kuruluşların katılımıyla geliştirildiğini anlattı.
YOİKK'in çalışmalarını daha güçlü şekilde devam ettirdiğini vurgulayan Akdağ, şöyle devam etti:
"2017-2018 yılı açısından konuya bakış açımızı geliştirdik. İşe, önce çalışma yöntemimizde reform yaparak başladık. Hedefe odaklanmak için tüm dünyada ülkeleri yatırım ve rekabet ortamı açısından değerlendiren Dünya Bankasının iş yapma kolaylığı endeksini dikkate aldık."
İş yapma kolaylığı endeksinde arzuladıkları performansı yakalayamadıklarına değinen Akdağ, son 10 senede Türkiye'nin, 190 ülke arasında 50'ncilik ile 70'incilik arasında yer değiştirdiğini aktardı.
Türkiye'nin şu an 60'ıncı sırada olduğunu belirten Akdağ, "Türkiye'yi ilk 20'ye sokmalıyız dedik ve çalışmalara başladık. Çünkü Türkiye, gerçekten bunları hak ediyor." ifadesini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Akdağ, yeni reform paketiyle Türkiye'ye yatırım yapan tüm yatırımcıların işini kolaylaştırmayı ve yabancı yatırım için Türkiye'yi çok daha cazip hale getirmeyi temel hedef olarak belirlediklerini bildirdi.
"191,1 milyar dolar ile Türkiye'ye sınıf atlattık"
AK Parti hükümetleri döneminde yabancı sermaye girişinde birçok rekor kırdıklarına dikkati çeken Akdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bizden önce 2001 yılına kadar 15,1 milyar dolar yabancı sermaye gelmişti Türkiye'ye. Son 15 yılda, bizim iktidarlarımız döneminde 191,1 milyar dolar ile Türkiye'ye sınıf atlattık. Ama bu hususta daha fazla yabancı sermayeye ve yabancı, uluslararası yatırıma ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Bu reform paketiyle küresel sermayenin bir kez daha dikkatini çekmek istiyoruz. Şunu çok iyi biliyoruz. Dünyada sermaye, en kolay iş yapabileceği yere gider. Bunun için baktığı, temel değerlendirme mekanizmalarından biri de Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksi'dir. Maalesef son zamanlarda Türkiye aleyhine çeşitli karalama kampanyaları yürütülüyor. 2017'deki büyüme oranlarımız, bu karalama kampanyalarının hem asılsız olduğunu gösterdi hem de sonuç vermediğini ortaya koydu. Güçlü bir ekonomimiz var."
"Türkiye'yi, iş yapma kolaylığı açısından hak ettiği yere getireceğiz"
Akdağ, Türkiye'nin yatırım ortamı ve iş yapma kolaylığı açısından ne kadar önemli bir atılım yaptığını cümle aleme ilan etmenin vaktinin geldiğine inandıklarını belirtti.
Akdağ, şu görüşlere yer verdi:
"Hedefimiz büyük Türkiye'yi, İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde ilk 20'ye yükseltmektir. Bunu iki yıllık bir takvim içinde inşallah gerçekleştireceğiz. Bu sene 25-30 sıralık büyük bir sıçrama hedefliyoruz. Tabii bu kolay değil. Bütün diğer ülkeler de bu yarışta reformlar yaparak öne geçmeye çalışıyorlar. Çalışmalarımız, 30 Ocak'ta Meclise gönderdiğimiz reform paketinden sonra da devam edecek. Bu yılın sonuna doğru ikinci bir reform paketiyle planladığımız tüm reformları hayata geçirmeye gayret edeceğiz. Bir G20 ülkesi olan Türkiye'yi, iş yapma kolaylığı açısından hak ettiği yere getireceğiz."
"Konkordato" yerine "kurtarma anlaşması"
Reform paketiyle nelerin yapılacağı konusunda bilgiler paylaşan Akdağ, Adalet Bakanlığının hazırladığı, yeni bir "kurtarma anlaşması" hazırlandığını söyledi.
Ekonomi literatüründe "konkordato" olarak bilinen ifadenin "kurtarma anlaşması" şeklinde yaygınlaşmasını istediklerini vurgulayan Akdağ, "Gerçekten gerek İcra İflas Kanunu gerekse konkordatoyla ilgili kanunun ana amacının bir şirketi kurtarma olması gerekir. Dolayısıyla en önemli adımlardan birisini icra-iflas süreçlerinde atıyoruz." ifadesini kullandı.
Akdağ, Türkiye'nin bu alanda iş yapma kolaylığı açısından 138'inci sırada olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"En geride kaldığımız ve 30 yıldır kapsamlı bir reform yapamadığımız bu alanda Adalet Bakanlığımız uzun süreden beri çalışmaktaydı. Son üç ayda çok özverili bir tempoyla kanun taslağını Adalet Bakanlığımız tamamladı."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:21)