E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de yatırım fonlarının toplam büyüklüğü 8 Aralık itibarıyla 2021'in sonuna göre yüzde 100 artarak 1,1 trilyon liraya ulaştı.
Fon dünyasına ilişkin değerlendirmede bulunan Takasbank Saklama ve Kolektif Yatırım Kuruluşları Bölümü Direktörü Emre Koçbey, şunları ifade etti:
"Menkul kıymet yatırım fonları, emeklilik yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları ve borsa yatırım fonlarına; fon değerleme, kontrol, mutabakat, Sermaye Piyasası Kurulu’na raporlama ve kaydi saklama hizmeti sunan Takasbank tarafından yayınlanan Kurumsal Yatırımcı Portföy İstatistikleri’ne göre, 8 Aralık itibarıyla yatırım fonu dünyasının toplam büyüklüğü 1,1 Trilyon TL’ye ulaşmıştır. 2021 yılsonu itibarı ile 548 milyar TL olan fon dünyası toplam büyüklüğü, yeni yatırımcı girişleri ve fon varlıklarının değer artışı ile birlikte yılbaşından bu yana yüzde 100 gelişim göstermiştir."
Fonların yatırım yaptığı varlık dağılımlarına bakıldığında, 205 milyar TL’lik tutar ve yüzde 19’luk pay ile 'Hisse Senedi' ilk sırada yer almaktadır. Son dönemde Borsa İstanbul Pay Piyasası’na bireysel yatırımcılar tarafından gösterilen ilginin bir benzeri, yatırım fonlarının dâhil olduğu kurumsal yatırımcılar tarafında da yaşanmaktadır. Fonlar tarafından hisse senetlerine yapılan yatırım tutarı 2021 sonu itibarıyla 66 milyar TL olup, yılbaşından bu yana 3 kat büyüme gerçekleştiği görülmektedir."
Emeklilik fonu 400 milyar TL’yi geçti
2003'ten bu yana Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) saklayıcı sıfatıyla hizmet veren Takasbank verilerine göre BES'te toplanan fon tutarının 410 milyar TL’ye, katılımcı sayısının ise 14,5 milyon kişiye ulaştığı, sisteme duyulan ilginin her geçen gün arttığını belirten, Koçbey değerlendirmesine şöyle devam etti:
"BES, bireylerin çalışma hayatlarında tasarruf yapmalarını sağlamak ve bu tasarrufların emeklilik döneminde ek gelir olarak kullanılmasına imkân vermek amacıyla mevcut sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısıdır.
BES ile bireylerin tasarruf yapmalarının yanı sıra ülke ekonomisine uzun vadeli bir kaynak yaratmak, sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunmak da amaçlanmaktadır. Ülkemizde, uzun vadeli hanehalkı tasarruflarını arttırıcı yöntemlerin geliştirilmesi ve özendirilmesi büyük önem arz etmekte olup, BES tasarrufu özendirici yöntemlerin başında gelmektedir. BES ülkemizde, dünyada benzeri olmayan teşviklerle geleneksel tasarruf araçlarından ayrışmaktadır. 2021 yılında uygulamaya alınan 18 yaş altındaki bireylere BES yapılabilmesi, Takasbank tarafından işletilen Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım (BEFAS) Platformu'nun devreye alınması ve 2022'de devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkartılmış olması sisteme sunulan desteklerin başlıcalarıdır.”
EYT'de 2 önemli gelişme: İşte kısmi emeklilik formülü
Emeklilikte 5 yıl avantajı: İşte yapılması gerekenler...
TCMB piyasayı 62 milyar TL fonladı
Yatırım fonları borsanın üzerinde getiri sağladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:25)