E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım efsanesinden teknoloji hisselerine destek---

Yatırım efsanesinden teknoloji hisselerine destek

Yatırım efsanesinden teknoloji hisselerine destek
04 Haziran 2021 - 17:28 borsaningundemi.com

Dünyaca ünlü yatırım şirketi Tiger Management’ın Kurucusu Julian Robertson teknoloji hisselerine yatırım yaptığını açıkladı. Yatırım efsanesi 20 yıl önce kurulan 200’e yakın yatırım firmasının kökeni olarak kabul ediliyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Varlıklı yatırımı şirketi Tiger Management'ın Kurucusu Julian Robertson, yatırımlarını ağırlıklı olarak ABD’deki büyük teknoloji hisselerine yönlendirdiklerini açıkladı. Robertson Kovid krizinin zirvesinde yatırımcıların borsalara akın etmesiyle balon piyasası oluştuğu endişelerini ise reddediyor.

Hedge fon dünyasının devi olarak kabul edilen 88 yaşındaki fon yöneticisi Financial Times'a verdiği demeçte, son on yıldaki sert yükselişlerine rağmen Alphabet, Facebook ve Microsoft gibi hisse senetlerine yatırım yaptığını açıkladı. Robertson’un bahsettiği hisseler geçen yılın başından bu yana yüzde 55 ila 75 oranında artış gösterdi.

Robertson röportajında, teknoloji hisseleri için “Bana kalırsa değerlemeleri oldukça iyi. Bu hisselerin değerlemelerinin olması gerekenden çok yüksekte olduğunu düşünmüyorum” dedi.

1990'ların sonunda dot-com balonunun patlaması sırasında internet hisselerini benimsemeyi reddederek şirketindeki dış sermayeyi iade etmeyi göz alması değerlendirildiğinde, Robertson'ın sektöre verdiği desteğin önemi daha iyi anlaşılıyor

1999'un Mart ayında, Nasdaq Endeksi’nde dot-com döneminin zirvesi yaşanırken, Robertson yatırımcıların teknoloji ve internet hisselerine olan iştahını tanımlamak içini yatırımcıların "farkında olmadan büyük bir çöküşe mahkum olan bir Ponzi piramidi yarattığını" söylemişti. Robertson bu öngörülerinde haklı çıksa da bu süreçte dev yatırımcının fonu 1999'da piyasalar yükselirken para kaybettirmiş ve yatırımcılarının sabrını kaybetmesine neden olmuştu.

31 Mart tarihinde Tiger Management’ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yaptığı bildirisine göre yatırım şirketi şu anda Facebook, Microsoft, Google’ın çatı şirketi Alphabet, çip üreticisi Micron Technology, kablosuz internet teknolojileri firması Qualcomm ve Uber hisselerinde büyük pozisyonlara sahip. Robertson, hisse fiyatlarının düşmesi durumunda fayda sağlanacak olan açığa satış pozisyonları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, FAANG olarak da bilinen büyük teknoloji firmaları; Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Alphabet pandemi sırasında yeni zirvelere ulaşmıştı. Korona virüsün yayılmasıyla mücadeleye yönelik sosyal kısıtlamalar, toplum genelinde halihazırda devam eden dijitalleşme trendlerini hızlandırarak hisseleri yukarı doğru itmişti.

Şimdilerde ise bazı yatırımcılar değerlemelerin aşırı derecede arttığı konusunda uyarıyorlar Birçok büyük teknoloji hissesi bu yıl birkaç kez sallantılı bir dönem geçirdi. ABD’de teknoloji hisselerinin evi olarak kabul edilen Nasdaq Endeksi 2021 yılında %6’lık yükseliş gösterdi. Buna karşın S&P 500 Endeksi’nin getirisi ise %12 seviyesindeydi. Yatırımcılar teknoloji hisselerinin dışına taşıyor ve servetlerini ekonomik toparlanmaya daha fazla ilişkili olan şirketlere kaydırıyorlar.

Aynı zamanda, düşük faiz oranları sektörün yükselişini körüklese, ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal teşviklerini sınırlamaya başlaması durumunda özellikle bu alandaki hisselerin savunmasız kalacağına dair endişeler de artıyor.

FT röportajında Tiger Management'ın Başkanı ve Operasyon Şefi olan Julian Robertson'ın oğlu Alex Robertson’ın "Büyük büyüme nedeniyle biraz daha yüksek fiyat kazanç oranı ödemeyi haklı çıkarabilirsiniz, değil mi?" ifadelerini babası da destekliyor: "Kesinlikle".

İkili, günümüzün büyük teknoloji şirketleri ile 1970'lerde ortaya çıkan 50 büyük hisse senedi grubu arasında paralellikler gördüklerini belirterek, dönemin en saygın hisse senetlerine atıfta bulundu.

Tiger Management, 1980'de yaklaşık 8 milyon dolarla kuruldu ve 1990'ların sonunda 22 milyar doların üzerine çıktı. Robertson, Tiger Management'ı 2000 yılında dış yatırımcılara kapattı ve sermayelerini iade etti ve o zamandan bu yana fona kendi parasını yatırmaya devam etti.

Dev yatırım şirketi şu anda 4 milyar dolardan fazla para yönetiyor. 200'e yakın hedge fonu firması dahil olmak üzere birçok hedge fonu yöneticilerinin kökenleri Tiger Management'a dayanıyor. Wall Street bu yatırımcıları "Kaplan Yavruları" olarak tanımlıyor.

Wall Street’te gerilim artacak

 

Pandemi sonrası borsada kazandıracak strateji

 

Yatırımcılar teknoloji hisselerine alternatif arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KOYUN SA05 Haziran 2021 17:02

    Tiger Management’ın Kurucusu Julian Robertson amca Yünsa Ya bir el atsan spek denen hisseyi rezil eden şahsı şöyleeeee ters yüz ediversen elinden öpülür yani........