E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
1900’den bu yana Dow Jones endeksinde görülen %5’lik 410’un üzerinde dip hareketinin üçte birinden azı bir düzeltmeye dönüştü. Piyasalarda korkunun yükseldiği her durum ise, kısa zamanda hafızalardan silindi. Zaman zaman ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı politikaları, küresel pandemi, hatta savaş gibi ciddi canavarlar da ortaya çıkıyor. Bu canavarlar gerçekten korkutucu ve ayı piyasalarına yol açan bu canavarlardan 1900 yılından bu yana 33 kez görüldü. Ortalama olarak bu korku dönemlerinde yatırımcılar varlıklarının üçte birinden fazlasını kaybediyor. Şimdilerde ortaya çıkan canavar, eski moda olsa da, enflasyondan korkmalı mıyız?
Enflasyon gündemin oldukça popüler konularından. 2020 yılının mart ayında görülen pandemi çöküşüyle karşılaştırdığımız için, 2021’in enflasyon rakamları yükselişe geçmek üzere. İkinci çeyrekte kolaylıkla, bir önceki yıla kıyasla %4’lük bir enflasyon görebiliriz.
Ancak çok daha önemli bir tartışma enflasyonun bu çeyreğin ötesinde kalıcı olup olmayacağı ya da artış gösterip göstermeyeceği. Bu tartışmanın her iki tarafında da tanınmış uzmanlar bulunuyor ve Forbes’un haberine göre bu tartışmanın sonucu, önümüzdeki birkaç yılda varlık getirilerinin miktarını belirleyecek.
Enflasyonun varlığını savunanlar, para arzındaki artışı kanıt olarak gösteriyor. Yalnızca İkinci Dünya Savaşı döneminde bu rakama ulaşıldı ve savaşın ardından enflasyon ortaya çıktı. İkinci Dünya Savaşı’yla karşılaştırıldığında, ABD’de hiçbir zaman gayrisafi yurtiçi hasılanın %17’sine yakın bir FED bütçe açığı görülmedi. Ancak şimdi bu noktadayız ve çok daha fazla teşvik için planlar yapılıyor. Bunu finanse etmek içinse FED’in para basması gerekiyor. Başka bir deyişle bu hükümet teşvikleri devasa tüketici ve şirket talebi yaratıyor ancak aynı zamanda diğer hükümet politikaları düzenlemler ve işe dönüşün engellenmesiyle arzı düşürüyor.
Bu senaryoda ise yakın zamanda devasa bir talep, arz yetersizliğiyle karşılaşacak. Bunun sonucunda ise yükselen fiyatlar, piyasalarda dengesizlik yaratacak. Enflasyon karşıtlarının ilk iddiası ise ekonomideki borcun fazla olmasının büyümeyi engelleyeceği yönünde. Jimmy Carter 1982’de görevi bıraktığında, toplam kredi piyasası borcu, gayrisafi yurtiçi hasılanın %160’ı seviyesindeydi. Aynı rakam ise 1923 yılında da görülmüştü. Şimdi, borsagundem.com'un derlemesine göre, bu rakam %400 seviyesinde ve enflasyon karşıtları, gelecekten çok fazla borç almış olmamız nedeniyle enflasyonun yükselmeyeceği görüşünde.
İkincisi, diğer yüksek enflasyon dönemlerinin aksine paranın dolaşım hızı, bankalar düzenlemeler nedeniyle riskli krediler veremediği için oldukça düşük. Şubat ayının sonunda paranın dolaşım hızı son 60 yılın en düşük seviyesine indi. Paranın dolaşım hızında bir değişiklik meydana gelmediği sürece, enflasyonu sürdürecek yüksek güçlü parayı yaratmak oldukça güç. Buna oldukça yüksek işsizlik oranları ve Japonya, Çin, Avrupa ve ABD’deki yaşlanan nüfus ile teknolojiden kaynaklanacak üretim patlaması da eklendiğinde, oldukça düşük bir enflasyon görülecek.
Piyasalarda ortaya çıkan bir diğer canavar ise tahvil piyasası oldu. Bu piyasa ise enflasyon canavarının en çok korkması gereken yatırım alanı. Son birkaç haftada tahvil piyasaları yatırım profesyonellerine, tahvillerin dünyadaki en güçlü araçlar olabileceğini gösterdi.
100 trilyon doların üzerindeki küresel tahvil piyasası hareket ettiğinde, bu durum tektonik plakaların hareketleri gibi büyük etkiler meydana getiriyor ve sermaye piyasalarında değişimler ortaya çıkıyor. Daha uzun vadeli hazine getirileri, kısa vadelilerden daha fazla yükseliyor ve uzun vadeli hazine tahvili sahiplerine zarar veriyor.
Tahvillerde getiri eğrisi neden yükseliyor? Bunun birkaç sebebi var ancak, bunların tamamının kökeni nominal gayrisafi yurtiçi hasılanın yükselmesine yönelik beklentiler. Geleneksel olarak, uzun vadede nominal getiriler, nominal büyüme seviyelerine yönelir. İkinci çeyrekte bir önceki yıla kıyasla görülen gayrisafi yurtiçi hasıla değişimi, devasa olacak. Bunun nedenlerinden biri ise korona virüs pandemisine karşı alınan mali önlemler. Peki yükseliş son mu bulacak? Öncelikle getiriler ekonomik toparlanmayla birlikte yükselir. Bu nedenle tahvil portföylerinde ve büyüme hisselerinde gördüğümüz yön değişimi oldukça tahmin edilebilir.
Borsalar paket ve Yellen'i takip edecek
ABD tahvil getirileri gündem olmaya devam ediyor
Dünyanın en büyük tahvil fonu hisse öneriyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:31)