E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Genel Müdürü ve CEO'su Ayşen Esen, 2011 yılından bu yana yastık altı altının ekonomiye kazandırılması için yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Esen, 11 bankayla 6 yıl boyunca yaptıkları çalışmayla 60 ton altını yastık altından çıkardıklarını, devletin ise tek bankayla, 1 aylık çalışması sonucunda 2,5 ton altın toplandığını söyledi.
Esen, "Benim altınım dursun, yastığım daha emniyetli, bankada durmasın' bakış açısı vardı. Bugüne kadar finansal piyasaların içinde altın kullanılmadığı için insanlar şunu düşünüyorlardı; 'Ben altınımı vereceğim sonra bana para verecekler. Oysa ben altın istiyorum' Bu da çok önemli bir unsurdu. Ayrıca, hadi banka güvenilir, altınımı koydum sonra altın aldım ama bundan benim faydam ne? En azından faiz veya katkı payı olması gerekiyordu. Bunlar zamanla sağlandı ama hepsi adım adım olduğu için istenilen verime ancak gelebiliyor" yorumunda bulundu.
Ayşen Esen, Türkiye'de 2 bin 500 ila 5 bin ton arasında değişen yastık altı altın bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu da 100 milyar dolarla 200 milyar dolar arasında bir ekonomi demek... Bu büyüklükteki bir ekonominin piyasada yer almadığını düşünün ve bunu karşılamak için ülkeler para basarlar. Para basmak enflasyon yaratır" dedi.
Esen, kadının ekonomiye kazandırılmasının önemine değinerek, "Yastık altındaki altın buradan çıkıp ekonomiye, bankalara gittiğinde yavaş yavaş şu başlayacak; kadının bankada 1-2 kilo ya da 600 gram altını var. Bunu teminat gibi kullanıp kendine bir takım işletme kredileri yaratabilir" diye konuştu.
"Sürekliliği olan projeler yapılmalı"
Esen, yastık altı altının ekonomiye kazandırılması için gelecek dönemde çok daha iyi tanıtımların, kamu spotlarının ve iyi hazırlanmış, sürekliliği olan projelerin yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Sonuçta 1 ayda 2,5 ton topladıysa Hazine daha iyi bir çalışmayla belki 5 ton toplayacak. Yılda 2 kere tekrar ettiğinde 10 ton olacak, bunu 5 yıl yaparsanız 50 ton olacak. Bunu daha fazla bankaya, daha fazla noktaya, daha fazla aya yaydığınız zaman... 5 bin tonun hepsi yastık altına 25 ila 50 yıl arasında girdi. 25 ila 50 yılda yastık altına giren altını 1 yılda çıkartmaya çalışırsanız bu hayal kurmak olur"
"Her ekonomi sıcak paraya 'evet' demek durumunda"
Yastık altındaki altının ekonomiye dahil edilmesi için ekonominin kötü olması gerekmediğini belirten Esen, "Her ekonomi taze ve sıcak paraya 'evet' demek durumundadır. Bugün ABD, Avrupa kötü bir ekonomi mi? Hepsinin merkez bankasının çok ciddi bir altın rezervi var. Ülkelerinin gücünü bu sayede sağlıyorlar. TCMB'nin 500 küsür ton altın rezervi var. Bu 500 küsür tonun 100 küsür tonu kendisine aitti. Geri kalan 400 tonu bankaların munzam karşılığı olarak koyduğu altın ve Londra'da duruyor. Bizim gibi bir ülkenin çok daha fazla rezervi olması lazım" şeklinde konuştu.
Esen, ABD'nin 8 bin ton altın rezervi bulunduğunu dile getirerek, "Çin bir alım yaptığında 900 ton alıyor bir anda dünya ekonomileri değişiyor. Dolayısıyla bunlar ülke ekonomilerinin zayıf olmalarıyla ilgili bir durum değil. Daha güçlü, daha sağlam, daha esnek, daha hareketli ve daha farklı enstrümanlarla çalıştıklarını gösteriyor" diye konuştu.
"Altın hep güvenli liman olarak kalacak"
İAR Genel Müdürü ve CEO'su Esen, altının ülkesi olmayan ve tüm dünyanın ortaklaşa kullandığı bir finansal araç olduğunu belirterek, "Altın güvenli bir liman. Her zaman da güvenli liman olacak. Bu asla değişmeyecek" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:24)