E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakYasa yetmez, ek düzenleme de olmalı---

Yasa yetmez, ek düzenleme de olmalı

Yasa yetmez, ek düzenleme de olmalı
04 Şubat 2012 - 02:12 borsagundem.com

Yabancıya mülk satışında kısa sürede 10 milyar doların üzerinde yatırım gelmesi için tyyasal düzenlemelere ihtiyaç var

Kısa süre içinde yeniden düzenlenmesi beklenen yabancıya gayrimenkul satışı yasasının hayata geçirilmesiyle birlikte hem İstanbul hem de sahil kesimlerindeki konutların satış miktarında ciddi bir yükselme bekleniyor. Ancak, bu yükselme, sadece yasanın hayata geçirilmesine endeksli değil. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz’ın açıklamalarına göre, yabancı için yasayla birlikte gerekli hukuki düzenlemelerin yapılmaması halinde beklenen satış miktarına ulaşılması pek de mümkün değil.
600 milyar dolarlık fon var
Türkiye’ye halihazırda her yıl gayrimenkul için 2.5 milyar dolarlık yabancı yatırımı yapıldığını belirten Kiraz, dünya üzerinde dolaşan gayrimenkul fonlarının toplam hacminin 400 ile 600 milyar dolar arasında olduğuna dikkat çekerek, bu rakamın çok küçük bir parçasının Türkiye’ye gelmesinin temel nedeninin yasal engeller ve gayrimenkul edinmede yaşanılan zorluklar olduğunu vurguladı. Kiraz, temel sorunlar olarak tapu güvenliğinin sağlanamamasını ve dava süreçlerinin uzunluğunu gösterdi.
Diğer yandan, kentsel dönüşüm ve 2B yasalarını da bu süreçte yabancı fonların satın almasını hızlandıracak süreçlerden biri olarak gösteren Kiraz, “Bu yasalarla birlikte mütekabiliyet yasasının da çıkması ve gereken hukuki düzenlemelerin yapılması durumunda yıllık 10 milyar doların üzerinde yatırım gelir. Yasal düzenlemeler sonrasında yıllık 2.5 milyar dolarlık satış hacminin 10 milyar dolara çıkabilmesi için yabancılar için yasal güvence zemininin de kurulması gerekir” dedi.
Tüm yetkiler avukata
Bunun için öncelikle yurtdışında uygulanan Escrow hesap sistemine geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Ali Güvenç Kiraz, tapuda işlem yapma yetkisinin avukatlara verildiği bu sistemle avukatlara gayrimenkul satış sözleşmesi yapma hakkının tanındığı sistemi şöyle anlattı: “ Avukat bankada kendine ait olmayan bir hesap açıyor. Avukat bu hesap aracılığı ile tüm tapu işlemlerini yapıyor. Bu sistemin Türkiye’ye getirilmesi ile yabancı yatırımcının tapuya olan güvenliği de sağlanmış oluyor. Kiraza göre, tapu sigortası da escrow sisteminin de çıkabilecek sorunlara karşı sigorta ile tüm olumsuz süreçlerin ve hukuki sorunların önüne geçebilecek. “
Mortgage yasası yenilenmeli
Bunun yanı sıra mortgage yasasının yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Kiraz, şunları söyledi: “Türkiye’de mortgage sistemine henüz ciddi anlamda geçilmemiş olup, ülkemizde şu an uygulanan sistem tüketici kredisidir. Tüketici kredilerinde ikincil piyasa bulunmuyor. Bu sistem yenilendiği takdirde Türkiye dünya ölçeğinde ikincil piyasalara da açılan bir yapıya kavuşabilir.”
Tapu sahİbİne koruma
Ali Güvenç Kiraz, yabancı yatırımının önününa açacak diğer düzenlemeler olarak şunları gösterdi:
* Gayrimenkul değerleme işlemleri her koşulda yerine getirilmeli.
* Gayrimenkul alım-satımında banka kredisi öngörülmeyen durumlarda bile SPK lisanslı değerleme şirketleri tapu süreçlerinde bulunmalı.
* Tapu sahibini koruyucu yasalar çıkarılmalı.
* Mal sahibinin yeni bir gayrimenkul edinmesi önündeki sert yasal düzenlemelerin önüne geçilmeli.
* Kira hukukuna ciddi bir yasal düzenleme getirilmeli. Kira hesabı adı verilen sisteme hem depozito hem aylık kira ödemelerinin yapılması sağlanmalı. Mal sahibi belli bir süre içinde ödemeyen kiracıyla ilgili, bankadan aldığı kira hesabı özetiyle işlem yapabilmeli.
Birleşik arap emirlikleri’nde ‘Taş’ gibi ‘meydan’ kuruyor
Taş Yapı Başkanı Emrullah Turanlı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı BAE gezisinde Meydan projesi için 2.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini söyledi
Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) düzenlenen resmi ziyarette Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e eşlik eden Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, ortağı Meydan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Saeed Al Tayer ile inşaatına Dubai’de devam ettikleri Meydan projesiyle ilgili açıklama yaptı.Yapım aşamasındaki projenin 30 milyon metrekarelik arazi büyüklüğüyle BAE’nin en büyük ve kapsamlı projeleri arasında yer aldığını vurgulayan Turanlı, 15 milyon metrekarelik inşaat gerçekleştirilecek projenin yatırım portresinin ise 25 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Projenin şu ana kadar yüzde 10’luk diliminin tamamlandığını ve bunun 2.5 milyar dolarlık yatırım anlamına geldiğini belirten Turanlı, at ve koşu pistlerinin de yer aldığı Meydan projesinde otel, çarşılar, alışveriş merkezleri, sağlık tesisleri ve iş merkezlerinin yer alacağını ifade etti.
Uyumlu bir işbirliğimiz var
Meydan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Saeed Al Tayer ise Taş Yapı ile işbirliklerindeki uyumun altını çizdi. Tayer, “Projemiz devam ediyor. Otelin yapımında Türk firması Taşyapı ile birlikte çalışıyoruz, uyumlu ve istikrarlı bir işbirliğimiz var. En zor günlerimizde bile hep birbirimize destek olduk. Meydan Proje içerisinde birlikte yapacağımız daha çok işler var” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, projeyle ilgili gözlemlerinden duyduğu memnuniyete işaret ederek, “İşittiklerimizle bu coğrafyada bizi gururlandırdınız. Başarılarınızın artarak devam etmesini dilerim” diye konuştu.

TAŞ YAPI KİMDİR?
Taş Yapı İnşaat, 1985 yılında kuruldu. Bugüne kadar 9 bin lüks konut,1 milyon metrekarenin üzerinde iş merkezi, turizm kompleksi ve aralarında otoyol, boru hatları, hidroelektrik santralları gibi çalışmaların da bulunduğu pek çok altyapı projesini harekete geçiren şirketin asıl gelişimi 2000’li yıllarda oldu. Söz konusu yıldan itibaren çok sayıda konut, bina, yol, köprü ve altyapı projesini tamamlayan Taşyapı İnşaat’ın sınır ötesi ilk adımı 2005 yılında gerçekleşti. Irak ve Kazakistan’da pek çok altyapı projesi gerçekleştiren firma, Türkiye’de İstanbul Maslak’taki Mashattan, Ataköy Novus Residence, Acıbadem’deki Almondhill ve inşaatını üstlendiği Mecidiyeköy’deki Trump Towers ile anılıyor.
En son Kadıköy’deki Four Winds isimli dört büyük kuleden oluşan projeyi üstlenen şirket, şu anda yurtiçinde 70 milyon dolar, yurtdışında 175 milyon dolarlık taahhüdünde olan işlerde çalışmalarına devam ediyor.
HANGİ ÜLKEDE NE YAPIYOR?
Taş Yapı, ABD’den Ukrayna’ya kadar dünyanın pek çok noktasında işbirliği çalışması yapıyor. Şirketin dünya üzerindeki çalışmaları şöyle:
ABD-KALİFORNİYA: Arazi geliştirme ve işbirliği çalışmaları var.
ABD-MIAMI: Arazi geliştirme ve işbirliği çalışmalarında bulunuyor.
BULGARİSTAN: Altyapı ve yol rehabilitasyon proje geliştirme çalışmaları sürüyor.
ROMANYA: Altyapı ve yol rehabilitasyon proje geliştirme çalışmalarına devam ediyor.
UKRAYNA: Bulgaristan ve Romanya’da olduğu gibi altyapı ve yol rehabilitasyon çalışmaları yapıyor.
KAZAKİSTAN-ASTANA: İshim Köprüsü ve bağlantı yolları yapımı.
ARNAVUTLUK: ALtyapı ve yol rehabilitasyon için çalışmalar yapıyor.
IRAK-ERBİL: Şehir içi yolların rehabilitasyon ve yeniden yapılandırması çalışmaları söz konusu.
Özak GYO halka arz için tarihi belirledi
Tekstil, turizm, gayrimenkul ve enerji alanlarında faaliyet gösteren Özak Global Holding çatısı altındaki Özak GYO’nun halka arzı 8-910 Şubat 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Özak GYO açıklamasına göre şirket, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) onaylarını aldı.
Halka arzda ‘tümünü geri alım garantisi’ ve ‘bonus hisse’ gibi teşvikler uygulayan şirketin halka arzı Deniz Yatırım liderliğinde olacak. 27 aracı kurumun talep toplayacağı halka arzda hisse birim fiyatı 2.50 lira olarak belirlenirken, toplam 39 milyon 250 bin adet pay satışa sunulacak ve halka arzın toplam büyüklüğü 98.1 milyon lira, şirketin piyasa değeri ise 392.5 milyon lira olarak belirlendi.
Geri alma garantisi
Özak GYO halka arzında alınan payların tümünü 90 gün sonra halka arz fiyatı olan 2.50 liradan geri alma garantisi verilirken, geri satma hakkını kullanmayan yatırımcılara ise yüzde 3 bonus pay verilecek. Söz konusu teşvikler sadece halka arzdan alınan paylar için geçerli olacak. Geri alım garantisi ve bonus hisse için halka arz sonrası 90 günlük sürede en düşük gün sonu bakiyesi geçerli olacak.
Teknik Yapı, Tuzla’da kadınların kalbini kazanmasını bildi
Teknik Yapı’nın Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı kapsamında Tuzla’da gerçekleştirdiği Evora İstanbul projesindeki dairelerin yüzde 80’i kadın müşteriler tarafından satın alındı. Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, Evora İstanbul ve Evora İstanbul Marmara etaplarının satışa çıkmasından sonra 957 adet daire sattıklarını belirtirken, talebin yüzde 80’inin kadın müşteriler tarafından gelmesini şu sözlerle yorumladı:
Mutfaksızları kadınlar istedi
“Aslında, Evora İstanbul projesi ile ‘Yuvayı dişi kuş yapar’ sözü tarihe karıştı. Türk bayanının isteklerinde de farklılaşma yaşanıyor. Yoğun bir hayat temposuna giren bayanlarımız artık ev işlerini yapacak zaman bulamıyor. Kendine zaman ayırmak istiyor. Teknik Yapı olarak, Evora İstanbul’da bu imkânları sağlayan proje ve daire tiplerini yarattık. Mesela mutfaksız ev fikrimize en çok sıcak bakanlar bayanlar oldu. Yaklaşık 45 kişi mutfaksız daire tipi satın aldı.”
Evora’dan daire alan kadınları, “bireysel ve özel yaşamlarından taviz vermeyen, ancak buna karşın büyük bir grubun parçası olmak isteyenler” sözleriyle değerlendiren Nazmi Durbakayım, kadınların bu yoğun ilgisindeki bir diğer neden olarak çarpık yapılaşmanın etkisinden kurtulma isteğini gösterdi.
Güven ve sosyal yaşam etkeni
Geliştirdikleri güvenli yaşam alanlarını, sosyal imkânları ve kullanım zenginliğini, kadınların bu büyük ilgisindeki bir diğer faktör olarak gösteren Durbakayım, “Çalışan ve üreten bayanlarımız, çocuklarını huzurlu ve kafalarının rahat bir şekilde sokağa bırakmak istiyor. Bu nedenle Evora İstanbul’da mahalle ve avlular oluşturduk ve sosyal yaşamı canlandıracak mekanlar yarattık” dedi.
Bu arada toplam 4.700 daireden oluşan Evora İstanbul’un ilk etabında 1.509, ikinci etabını oluşturan Evora İstanbul Marmara’da ise 863 daire satışa sunuldu.
HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi Alanı (m2) Başlangıç fiyatı
1+0 43-58 90.000
1+1 54-84 107.100
2+1 91-170 169.600
3+1 127-209 237.200
4+1 176 327.900
İddiasının büyük olduğu üç projede prim ne oldu?
Daha çok Dragos-Maltepe bölgesinde geliştirdiği projelerle dikkat çeken Dap Yapı, iddialı olduğu son üç projesindeki prim oranlarını açıkladı. Firmanın yaptığı açıklamaya göre, projelerdeki en yüksek prim oranı yüzde 65’e ulaşmış durumda.Çalışmalardaki en düşük prim oranı ise yüzde 10. Prim miktarının satışa çıkarılan günkü fiyatla şu andaki fiyat üzerinden karşılaştırma yapılarak ortaya konulduğu açıklamada en çok prim yapan projenin yüzde 65 ile Dap Burgu olduğu ifade edildi.
Florya’nın Avrupalı markası kapılarını baharda açacak
Avrupa Konutları’nın ‘Florya’nın yeni yaşam merkezi’ konseptiyle inşa ettiği ‘Avrupa Konakları Florya’ projesinde teslimatların Nisan 2012’de başlayacağı açıklandı. 80 konuttan oluşan projeyle ilgili yapılan açıklamada örnek dairelerin dizayn edildiği ve müşterilere gezip görme fırsatı sunulduğu belirtildi. Daire büyüklüklerinin 4 oda 1 salon bahçe katlarında 215, 4 oda 1 salon ara katlarda 235 ve 5 oda 2 salon olan çatı katı dublekslerinde 405 metrekare olarak belirtildiği projede, fiyatların ise 4+1’lerde 1 milyon 690 bin ile 2 milyon 170 bin lira, 5+2’lerde 3 milyon 200 bin ile 3 milyon 490 bin lira arasında değiştiği ifade edildi.
HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi Fiyatı
4+1 1.690.000-2.170.000
5+2 3.200.000-3.490.000
Teraslı evlerdeki adresi bu defa Atakent oldu
Sektörde 47. yılını tamamlayan İnanlar İnşaat, yeni projesi Terrace Tema’yı duyurdu. İnşaatına Atakent’te başlanılan proje, 360 derece göl, deniz ve park manzarası bulunan 30 ve 40 katlı iki kuleden oluşuyor. 30 dönümlük arazide yer alan projede, toplam 416 daire bulunuyor. 3 metre tavan yüksekliğine sahip 1+1, 2+1, 3+1 dairelerin olduğu Terrace Tema’da açık-kapalı yüzme havuzları, fitness center, Türk hamamı, sauna, tenis kortları, basketbol ve mini futbol sahası gibi sosyal alanların dışında, Zen konseptiyle düzenlenmiş bahçeler de yer alıyor. Şubat 2014’te teslim edilmesi planlanan proje, Atatürk Havaalanına 8 dakika mesafede yer almasının yanı sıra E-5,Tem’e ve metro, raylı sistem durağına ulaşım kolaylığı sunuyor.
Konut sigortası alanlara sağlık sigortası veriyor
Güneş Sigorta, konut sigortası sahiplerine özel olarak geliştirdiği ‘Onkoloji Destek Paketi ’ ile onkolojik hastalıkların tetkik ve tedavisi sırasında yüzde 70’e varan indirimler sağlıyor. Açıklamaya göre, Güneş Sigorta’dan Konut Paket ya da Konut Ekstra sigortalarına sahip olanlar, Onkoloji Destek Paketi kapsamında öğretim görevlilerinden oluşan uzman doktorlara ücretsiz muayene olabiliyor.
Sigortalılar kemoterapi uygulamasından yüzde 50’ye varan, MR-BT görüntülemelerinden ise yüzde 70’e varan indirimler ile faydalanabilirken, ilaçlar firma desteğiyle temin edilebiliyor. Şu anda anlaşmalı merkezlerin olduğu Antalya, Bursa, Gaziantep, İzmir, Samsun, Ankara, İstanbul, Adana, İzmit, Kocaeli, Diyarbakır, Malatya ve Kayseri’de uygulanan paket, aslında tüm Türkiye çapında geçerli.
milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)