E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yaş meyve ve sebze sektöründe, ihracatın şubat ayında bir önceki yıla oranla yüzde 14 arttığı bildirildi.
Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, yaptığı yazılı açıklamada, yaş meyve, sebze ve narenciye sektöründe ihracatın şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 14'lük, değerde ise yüzde 5'lik artış göstererek Türkiye ekonomisine 181 milyon 990 bin dolarlık döviz girdisi sağladığını belirtti.
Şubat ayında ürün grupları içinde değerde en büyük artışın, yüzde 120 ile yaş meyvede gerçekleştiğini ifade eden Kaçmaz, şunları kaydetti:
"Şubat ayında yaş meyvede en fazla ihracatı yapılan ürün 9 milyon 555 bin dolarlık ihracatla nar oldu. Bunu sırasıyla ayva, elma ve armut izledi. En fazla ihracat yapılan ülke, 3 milyon 32 bin dolarlık ihracatla Rusya Federasyonu oldu, bunu sırasıyla Ukrayna, Irak ve Almanya takip etti. Şubat ayında değerde en büyük ikinci artış da yüzde 39'la taze sebzede gerçekleşerek, Türkiye ekonomisine 70 milyon 679 bin dolar döviz girdisi sağlandı. Taze sebzede şubat ayında en fazla ihracatı yapılan ürün 37 milyon 707 bin dolarla domates oldu. Bunu biber, patates ve kornişon izledi."
Narenciye ihracatında ise 97 milyon 131 bin dolar döviz girdisi sağlandığını ifade eden Kaçmaz, narenciye grupları içerisinde en büyük döviz girdisini 30 milyon 889 bin dolarla limonun sağladığını bildirdi.
Taze meyve, sebze ve narenciyede şubat ayında yaşanan bu artışın, 2023 ihracat hedeflerine ulaşılacağı inancını daha da pekiştirdiğini vurgulayan Kaçmaz, "Narenciye sezonunun yavaş yavaş sona ermesi sebebiyle narenciyede olmasa da özellikle taze meyve ve sebzede bu artış eğiliminin devam etmesi için sektör olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:18)