E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalarda alım satım yapan yatırımcılar arasında tam zamanlı olarak bir başka işte çalışan ve aynı zamanda piyasalarda sermayelerini büyütmek isteyenler, tüm yatırımcılar arasında belki de en disiplinli olması gerekenlerdir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yarı zamanlı olarak piyasalarda alım satım yapan trader’ların, yatırım süreçlerini işlerine de engel olmadan sürdürmeleri oldukça zor olsa da imkansız değildir.
Yarı zamanlı trade ederek sermayenizi büyütmek
ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, bazı kurallara uyulması halinde, yarı zamanları trader’ların da işlerine engel olmayacak şekilde kazançlarını optimize etmelerinin nasıl mümkün olduğunu gösteriyor. Burns, tutarlı ve disiplinli olmanın en önemli gereksinimler olduğunu altını çizdiği makalesinde bazı kurallara yer veriyor.
İşte Burns’ün, yarı zamanları trader’ların uyduğu takdirde sermayelerini büyütebileceklerini öngördüğü 20 kural…
20 kural
Yarı zamanlı yatırımcılar, işlem yapabilecekleri bir zaman aralığı seçmelidir. ‘Swing trade’ ve ‘trend yatırımı’ genellikle seans açılışında mı yoksa kapanışında mı gerçekleştirildiğine ilişkin sinyalleri almak için en kolay olanlardır. Geceleri çalışırsanız ve tamamen odaklanabilecek kadar dinlenirseniz, ‘day trade’ yani günlük alım satım yapmak da mümkündür. İşyerinde günlük alım satım yapmaya çalışmak iyi bir fikir değildir çünkü muhtemelen işinizi yapamazsınız veya tüm dikkat dağıtıcı unsurlar nedeniyle alım satımlarınızı yaparken en doğru kararı veremezsiniz.
Yarı zamanlı bir yatırımcı, sistemini yürütmek için uygun trade araçlarına erişime ihtiyaç duyar; çoğunun grafik platformu olan bir bilgisayara ihtiyacı olacaktır; strateji basit olmadığı ve işlem hızı gerektirmediği sürece çok az yatırımcı yalnızca telefonda ticaret yapabilir.
Tam zamanlı bir işiniz varsa, yaşam masraflarınızı karşılamak için çok fazla sermayeyle riske girmenize gerek yoktur. Bu nedenle rahat olmanız ve sadece nasıl alım satım yapılacağını öğrenmeye odaklanmanız yeterlidir; çok fazla risk almanıza gerek yoktur.
İşe gitmeden önce grafikleri taramanız, araştırma yapmanız ve bir izleme listenizi oluşturmanız işinizi kolaylaştırır. Mesai saatleri içerisinde piyasalarda alım satım fırsatı arayıp izleme listenize eklemeye çalışmamalısınız.
Bir işleme girmeden önce, giriş, çıkış ve pozisyon büyüklüğünüzün tümünün planlandığı bir yatırım planınız olması gerekir. Çok fazla analize ihtiyaç duymadan gerçek zamanlı olarak alım satım pratiğinizi kolaylaştırmanız şarttır. Bu nedenle, her gün işe gitmeden önce mutlaka bir alım satım planı oluşturmalısınız.
Yapmanız gereken bir işiniz olduğunda fazla işleme girmemek en doğrusu olacaktır. Kazanan pozisyonlarda oturmayı öğrenmek her yatırımcının hedefi olmalıdır. Bu nedenle işlemleriniz lehinize gittiğinde ve henüz bir çıkış sinyaliniz olmadığında işinize devam edin ve pozisyonunuza müdahale etmeyin.
Tüm gün boyunca fiyatın her adımını izlemeyin, bunu isteseniz de başaramazsınız. Sadece pozisyonlarınızı, izleme listenizi ve sinyallerinizi kontrol etmek için planlanmış zaman dilimleri yaratın.
Pozisyona girişte 1:2 veya 1:3’lük risk/getiri oranı aramak, daha hızlı yatırım kararları almak için iyi bir filtredir.
Pozisyon büyüklüğünüze göre ayarladığınız zarar durdurma noktanızın, toplam yatırım sermayenizin yüzde 1'inden fazlasını geçmeyeceğinden emin olun.
Zarar durdur sinyaliniz, ölçtüğünüz teknik seviyeye dayanmalıdır; bu bir fiyat seviyesi, model veya teknik gösterge olabilir.
Zarar durdurma, takip eden zarar durdurma ya da kar hedefi seviyeniz tetiklenene kadar bir işlem yapmayın. Bu size çok fazla zaman tasarrufu sağlar.
İşlemlerinizi kontrol edeceğiniz saatleri belirleyin ve yalnızca bu saatlere sadık kalın.
Pozisyon büyüklüğünüz, işlemleriniz hakkında strese girmemenizi ve sinyalleriniz tetiklendiğinde tereddütsüz şekilde işleme girmenizi sağlayacak miktarda olmalıdır.
Tamamen anladığınız ve inandığınız bir stratejiyle işlem yapın; bu, beklentiler üzerindeki stresi büyük ölçüde azaltır.
Lehinize sonuçlanması olası işlemleri tanıyın ve öğrenin ve sadece bu avantajınızı kullanmanıza olanak tanıyan işlemlere girin.
Alım satımlarınızı bir hobi gibi değil, bir iş gibi yürütün. İşletmeler para kazanır, hobiler para kaybeder; işlem yaparken kendinizi kumarbaz değil, ticari bir işletmeci gibi hissetmelisiniz.
Gün boyunca finans haberlerinin sizi işinizden veya yatırım sisteminizi takip etmekten alıkoymasına izin vermeyin. Planınıza sadık kalın ve mutlaka her şeyi planlayın.
Pozisyonlarınız hakkında başkalarıyla konuşmayın, bu sadece sinyallerinizi alırken tarafsız kalmanızı zorlaştırır. Pozisyonlarınızı başkalarıyla paylaşarak yatırımlarınıza ego veya duygularınızı dahil etmemeye dikkat edin.
İzleme listenizde stratejinizle alım satım yapamayacağınız kadar değişken olmayan hisse senetlerine yer verin. İş yerindeyken ayarlamak ve unutmak için sisteminizde kullanabileceğiniz ve yalnızca gerektiğinde kontrol edebileceğiniz hisse senetlerinin alım satımını yapmaya özen gösterin.
Size uygun olarak belirlediğiniz zaman dilimine mutlaka sadık kalın; işteyken daha düşük zaman diliminde pozisyona girmeyin ve her mum hareketini izlemeniz gerekiyorsa işlemden çıkın.
Profesyonel bir yatırımcı olmanın 5 adımı
Başarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni
Yatırımda başarıyı sürekli kılmanın 6 etkili yolu
Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’
Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:38)