E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yimpaş Holding’in istenildiği an geri verme vaadiyle Avrupa’da gurbetçilerden topladığı servete ilişkin Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, örnek bir karara imza attı. İsmail Saymaz'ın Hürriyet'teki haberine göre bir gurbetçinin Türkiye’deki Yimpaş Holding aleyhine açtığı davayı; Almanya’da para toplayan Yimpaş Werwaltungs Gmbh Şirketi ile arasında bağ bulunmadığı ve zamanaşımı gerekçesiyle reddetmesine ilişkin karar, 11. Hukuk Dairesi tarafından bozuldu. Daire, iki şirketin bağlantılı olduğunu belirtirken, ‘istenildiği an geri verme’ vaadiyle para toplayıp yargılama sırasında 10 yıllık zamanaşımını savunmanın ‘dürüstlük kuralı’ ile bağdaşmadığını kaydetti. Avukat Koray Maral, “Bozma kararına uyulması halinde on binlerce gurbetçinin para toplayan şirketlerden haklarını alabilmesinin önü açılmış olacaktır” dedi.
MAHKEME REDDETTİ
Almanya’da çalışan Ali Osman Yılmaz, 2001’de ‘istenildiği an geri ödeneceği ve yatırılan paralar karşılığı yüksek faiz verileceği’ güvencesiyle para toplayan Yimpaş Werwaltungs Gmbh adlı şirkete taahhütname karşılığında 18 bin Alman Markı verdi. 2004 yılında şirketin iflas etmesi sonrası Yılmaz parasını geri istedi. Ancak kendisine ödeme yapılmadı. Yılmaz da şirketin Yimpaş Holding tarafından paravan olarak kullanıldığı, paranın bu şirkete aktarıldığı gerekçesiyle 10 bin TL tazminat istemiyle Yozgat 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
Mahkeme, 15 Ekim 2015’te davayı reddetti. Kararda, Yimpaş Werwaltungs Gmbh Yimpaş Holding A.Ş’de hissesinin bulunmadığı, zamanaşımının geçmiş olduğu belirtildi. İki şirket arasında bağlantı bulunmadığı, sermaye olarak şirkete verilenin geri istenemeyeceği kaydedildi.
Karar Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nce 15 Mayıs 2017’de bozuldu. İlamda, Avrupa’da toplanan fonların Türkiye’ye aktarıldığı, kayıt dışı sermayenin Yimpaş hisseleri ile değiştirildiği ifade edildi. Yimpaş Werwaltugs Gmbh ortaklarının yatırımlar ile ilgili bilgi ve deneyimlerinin bulunmadığı, kar dağıtımı yapılmadığı vurgulandı. Yimpaş Werwaltugs Gmbh varlığının Yimpaş Holding’e kredi vererek azaltıldığı, kredi ve iştiraklerin muhasebe defterine usule uygun kaydedilmediği anlatıldı. Şirket yöneticileri hakkındaki ceza davaları ve tanık ifadeleri göz önünde bulundurularak, davanın reddine karar verilmesinin doğru olmadığı anlatıldı. Zamanaşımı savunmasının dürüstlükle bağlaşmadığı belirtilerek, şöyle devam edildi:
“Davalı taraf (Yimpaş Holding) yatırılan paranın istendiği an geri alınabileceğine inandırılıp, güven telkin edilen, parasını alamayacağını anlaması üzerine bu davayı açan Yılmaz’a karşı, paranın yatırılış tarihine göre zamanaşımı süresinin dolduğunu savunmaktadır. Bu şekilde zamanaşımı def’inin ileri sürülmesinin dürüstlük kuralı ile bağdaşır bir tutum olmadığı açıktır. Mahkemece, anılan hususlar gözden kaçırılarak, zamanaşımı sürelerinin geçtiği gerekçesiyle de davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, kararın bu nedenle de bozulması gerekmiştir.”
BİNLERCE KİŞİYE UMUT
Yılmaz’ın avukatı Koray Maral, gurbetçilerin Türkiye’de faizsiz ve helal kazanç ile yüksek gelir vaadiyle aldatıldığını belirterek, “Paralar gerek camii önlerinde, gerek gurbetteki hemşehri derneklerindeki toplantılarda yanlış bilgiler verilerek toplanmıştır” dedi. Almanya’da en az 10 bin Yimpaş mağdurunun bulunduğunu kaydeden Maral, “Bu gurbetçilerden çoğu vaktinde dava açmamış olanlardan oluşuyordu. Yargı ilk kez zamanaşımı yönünden karar verdi. Karar kesinleşirse artık herkes alacağı için dava açabilecek. Bu sayede uğradıkları zararı karşılayabilecek” dedi.
Yimpaş’ın gurbetçileri vaatlerle yanılttığını belirten Maral, “Kısa bir süre kardan dağıtım yapıldıktan sonra sermaye artırımına gittiği ileri sürülerek ödeme yapılmamış, zamanla şirketlere ortak dahi edilmedikleri, pay sahibi dahi olmadıkları anlaşılmıştır. Paraların nereye ve hangi ad altında gönderildiği meçhuldür” dedi.
UYAR, İKİ ŞİRKETİN DE SAHİBİ
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, bir başka Yimpaş mağdurunun açtığı davada Dursun Uyar’ın hem Yimpaş Holding’in, hem Yimpaş Werwaltugs Gmbh şirketinin yönetim kurulu başkanı olduğu ve zararlardan sorumlu tutulabileceği yönünde bozma kararı vermişti. Bu dava halen sürüyor.
YOZGAT’TA KURULDU
Yozgat’ta, Dursun Uyar’ın öncülüğünde bir grup işadamı tarafından kurulan Yozgat İhtiyaç Maddeleri Anonim Şirketi (YİMPAŞ), 1990’lı yıllarda İslami sermayenin devleri arasına girdi. Şirket, 2001’den itibaren Avrupa’daki Türkler arasında “helal kazanç” adı altında binlerce kişiden topladığı milyonlarca lirayı zimmetine geçirmekle suçlandı. Eldeki fabrika ve mağaza zincirlerini kaybeden Yimpaş, elindeki son marka olan Atyaç Et’i Ülker’e sattı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsa gundem sizden ricamiz yimpas dosyasini gundeme getirmeniz. bizler zaten bu paralari alamayacagimizi biliyoruz. ama millet vatan, millet diye insanlarin nasil kandirildigini dursun uyarin bu kadar kisiyi kandirdigi halde nasil hala elini kolunu sallayarak dolastigini millet gorsun.
Bu dolandiricilari kimin korudugu belli. Isteseler bir gunde kayyum atayip hak sahiplerine odeme yapabilirler ama yapmiyorlar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:48)