E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYargıtay 'dan emsal "yıllık izin" kararı---

Yargıtay 'dan emsal "yıllık izin" kararı

Yargıtay 'dan emsal yıllık izin kararı
28 Kasım 2021 - 10:23 borsaningundemi.com

Yüksek Mahkeme, özel sektör çalışanlarının kullanmadıkları yıllık izinlerinin ücretinin ödenmesinin yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, bunun için zaman aşımı süresinin beş yıl olduğuna hükmetti.

Özel bir şirkette çalışan işçi, işten çıkarıldıktan sonra İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Yıllık izin ücretlerinin ödenmediğini öne süren işçi, yıllar süren hukuk mücadelesini kazandı.

İş Mahkemesi’nin defalarca reddettiği davada son sözü söyleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yıllık iznini biriktiren özel sektör çalışanlarına müjdeli bir haber verdi. Yüksek Mahkeme, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesiyle kullandırılmayan izinlerin ücretlerinin işçiye ödenmesi gerektiğine hükmetti. İş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren kullanılmayan yıllık izin ücretleri için zamanaşımı süresinin 10 yıl değil 5 yıl olduğuna dikkat çekildi.

Kararda şöyle denildi: 

“4857 sayılı İş Kanunu’nda ‘İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zaman aşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar’ hükmü yer almaktadır. Belirtilen düzenlemede iş sözleşmesinin sona ermesi halinde kullandırılmamış olan yıllık izin sürelerine ait ücretin ücret niteliği özellikle vurgulanmıştır. İş Kanunu’nun 32. maddesinin 6. fıkrasına göre iş sözleşmelerinin sona ermesinde işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanun'dan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur. Aynı maddenin 8. fıkrasına göre ise ücret alacaklarında zaman aşımı süresi beş yıldır.”

Kararda avukatların davalarda vekaletlerini dosyaya koymaması sebebiyle vekalet ücretini de alamayacağı vurgulandı.

Yargıtay’dan elektrik aboneliğinde emsal karar

 

Yargıtay'dan flaş nafaka kararı!

 

Yargıtay'dan milyonları ilgilendiren kira kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)28 Kasım 2021 10:46

    Kanunda izin kullanılır diyor. İzin parası ödenir demiyor. izin yasal haktır. Ülkemizde izin kullanımı verilmediğinden, işiler adli olaylara gidiyor. işçi işini bırakır kovulur arası bozulursa mahkemeye o zaman gidiyor. tamınat kıdem de alınan 1 günluk yevmiye olarak ödeniyor. ..Almanyada işçi zorla tatile gönderiliyor. Tatil devlet tarafından desteklenıyor. hatta masrafın yuzde 90 ı almanyara işçiye ödeniyor. İzin almanyada zorunlu. devlet organizasyon dahi işçi için yapıyor. Yani çok çalışmak, bazen plansız ve boş çalışmaktır. avrupada haftada 40 saat işinde çalışırsın, her sonraki çalışmada mesai alırsın. eğer mesaili işin yok ise, esktra bir iş bulur saat başı çalışabilirsin. Ama 40 saat çalışsanda, kira-yiyecek-soayal aktivite vb çok rahat kaşılarsın. Aşım gücü çok iyi. Mesela paraya ihtiyaç var NOEL BABA aranıyor.Covidden yaşlılar yapmuyor. Firmalar NOEL BABA arıyor saatliği 200 euro lara çıktı. Aksakallı gençlere duyrulur :D saate 200 euro