E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYargıda yapay zekâ---

Yargıda yapay zekâ

Yargıda yapay zekâ
28 Temmuz 2022 - 16:32 borsaningundemi.com

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yargıda yapay zekânın da kullanılması konusunda kararlı adımlar attıklarını ve bakanlık olarak bu alanda ciddi çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Adalet Akademisi'nde düzenlenen Mesleki Uygulama Yarışması Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, hakim savcı adaylarına mesleğe başladıklarında verecekleri kararın hakka, hukuka uygun olmasının, kendilerinin de adil ve tarafsız olmalarının önemini anlattı.

Hakim ve savcıların her alanda adil, tarafsız, dürüst olarak Anayasa, kanun, hukuka uygun vicdani kanaatleri ile hakkı tespit edip, gerçek sahibine teslim etmekle görevli olduklarını belirten Bozdağ, "Bizim inancımıza göre adalet ve adaletle hükmetmek hem yüce Allah'ın hem kültürümüzün hem medeniyetimizin hem de Anayasa ve yasalarımızın bize emridir. Biz hayatımız boyunca bu emirlere uygun hareket ederek milletimize, devletimize ve adalet gibi yüce bir değere hizmet etmekle vazifelenmiş insanlarız." diye konuştu.

"Mahkemelerimizin sayısını da ciddi oranda artıran adımları attık."

Adalete hizmet eden hakim ve savcıların sayısının artmasının, hakim ve savcı başına düşen dosya sayısının azalması, vatandaşların hak arama süreçlerinde bekledikleri adil kararların kısa sürede ortaya çıkması bakımından son derece önem arz ettiğini vurgulayan Bozdağ, "O yüzden biz hakim ve savcı sayılarımızı artırmak konusunda attığımız adımları Avrupa standartlarının üzerine taşıma konusunda kararlıyız. Bundan sonra da atacağımız adımlar olduğunu buradan ifade etmek isterim. Mahkemelerimizin sayısını da ciddi oranda artıran adımları attık. 2002’de 3 bin 500 civarında olan Türkiye'deki mahkeme sayıları şu anda 8 binlere dayanmış durumdadır." bilgisini paylaştı.

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nin (UYAP) birçok kurumla entegrasyonunun sağlandığını anlatan Bozdağ, yardımcı personel sayısının da büyük oranda artırıldığını ve teknik kapasitenin geliştirildiğini söyledi.

"Yapay zekâyı da bu alanda kullanma konusunda kararlı adımlar atıyoruz"

Yargıda yapay zekânın kullanılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını açıklayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Şimdi yapay zekâyı da bu alanda kullanma konusunda kararlı adımlar atıyoruz, bu konuda bakanlık olarak ciddi çalışmalar yürüttüğümüzü buradan bir kez daha Türkiye kamuoyuna bildirmek isteriz. Önümüzdeki zaman dilimi içinde yapay zekanın yargıda hakim ve savcılarımıza yardımcı olmak üzere kullanılması hususunda, 'Ne gibi adımlar atarız? Bu teknolojiyi nasıl kullanırız ve bunu Anayasa ve yasalarımıza uygun bir biçimde hakim ve savcılarımızın hizmetine nasıl sunarız' bununla ilgili de ciddi çalışmalar yürüttüğümüzü buradan ifade etmek isterim. Dünyadan geri kalan değil, dünyada öncü olan ve onlardan en önce teknolojiyi yargının hizmetine sunan, milletimizin beklentilerine cevap veren bir hale getirme konusunda kararlı olduğumuzun altını bir kez daha buradan çizmekte fayda görüyorum."

Bakan Bozdağ, tarihi bir adım atarak istinaf mahkemelerinin 2016'dan itibaren hizmete alındığını hatırlattı.

"Çok büyük bir haksızlığın altına imza atmaktır"

Bazı çevrelerin, "Davalar istinaf yüzünden uzuyor, uzatılıyor" şeklinde yersiz ve haksız bir eleştiri yaptığına işaret eden Bozdağ, istinafın yargılamayı uzatan değil, yargılamayı kısaltan çok önemli bir fonksiyonu hayata geçirdiğini, rakamların da istinafın yargılamayı hızlandırdığını ortaya koyduğunu vurguladı.

Bakan Bozdağ, "Rakamları bilmeden, sonuçları görmeden sadece 'Temyiz mahkemesiyle ilk derece mahkemesi arasında istinafı koydular. İşte bir yeni bir şey koyunca bu iş uzadı' demek amiyane tabirle istinafın yargımıza, adalet hizmetlerine sunduğu katkıyı görmemek, çok büyük bir haksızlığın altına imza atmaktır." dedi.

Konuşmasının ardından Bozdağ, Ceza Kurgusal Duruşma, Hukuk Yargılamasında Gerekçeli Karar Yazım, İdari Yargıda Gerekçeli Karar Yazım ve İnsan Hakları Hukuku başlıklarında yapılan yarışmalarda derece alan hakim ve savcı adaylarına ödüllerini verdi.

Yargıda dijital dönüşümde yenilik: UYAP 'Cep'e girdi

 

Yargıda yeni dönem: Seri mahkemede şipşak karar

 

Yargıda e-duruşma dönemi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Özbir28 Temmuz 2022 21:24

    yapay zekanıza söyleyin hamile ve bebeği olan kadınları hapse atmasın, çocuklar büyüyünceye kadar ertelesin. taş kalpli hakimleriniz bu kanuna uymuyor, belki bilgisayar algoritmalarınız uyar

  • Pala28 Temmuz 2022 18:15

    İstinaf yargılamayı uzatıyor. suçlular ceza almadan 5 6 yıl dışarda geziyor. Her 2 yılda bir af çıktığı için de içerde kalmıyor. Saçmalık