E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYargı paketi mesaisi haftaya başlıyor---

Yargı paketi mesaisi haftaya başlıyor

Yargı paketi mesaisi haftaya başlıyor
15 Eylül 2019 - 08:07 borsaningundemi.com

Yargı Reformu Stratejisi’ndeki hedefleri hayata geçirecek yargı paketlerinden ilki 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında Meclis’in öncelikli gündemi olacak.

TBMM Genel Kurulu’nun Aralık’taki bütçe maratonu dikkate alınarak 2020 yılı bütçe görüşmelerinden önce yasalaştırılması planlanan 1. yargı paketi için AK Parti bu hafta içinde harekete geçecek.

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı önceki gün Meclis’te Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile görüştü. Paketle ilgili son değerlendirmelerin yapıldığı belirtilen görüşmenin ardından AK Parti’nin kısa süreli bir iç çalışma sonrası son şeklini alacak yargı paketi teklif taslağını uzlaşmayla Meclis’ten geçirebilmek için muhalefete sunması bekleniyor.

AK Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, 1. yargı paketi düşünce ve ifade özgürlüğünü güçlendirme, tutuklamada keyfiliği önleme ve mağdur hakları odaklı olacak. Muhalefetin tepki gösterebileceği “af niteliği” taşıyabilecek infaz sistemine ilişkin düzenlemeler ayrı bir paket olarak Meclis gündemine getirilecek. AK Parti baroların seçim sisteminde yapmayı düşündüğü değişiklikleri de ayrı bir yasa teklifi olarak TBMM’ye sunacak. Bu çerçevede ilk etapta 1. yargı paketi taslağına konulan avukatlara yeşil pasaport verilmesini de içeren bu meslek grubuyla ilgili bazı maddeler taslaktan çıkarıldı.

Yapılan rötuşların ardın önceki gün Meclis’te sürpriz bir görüşme gerçekleşti. Adalet Bakanı Gül beraberinde bazı bürokratlarla birlikte geldiği Meclis’te, AK Parti Grup Başkanı Bostancı ile görüştü.

Sayı 5’i bulabilir

Bakan Gül ile yapılan değerlendirmelerin ardından AK Parti grup yönetiminin hukukçu bazı vekillerin de katılımıyla bu hafta taslağa ilişkin kısa bir iç çalışma yapıp, ardından 1. yargı paketini muhalefet nezdinde görücüye çıkaracağı öğrenildi.

Meclis tatili öncesi AK Parti grubunda taslak üzerine bir çalışma yapılmış hatta paketin teklif olarak TBMM Başkanlığı’na sunulması için milletvekillerinden imza toplanmaya başlamıştı. Hukukçu bazı vekillerin de katıldığı bu çalışmada dile getirilen bazı itirazlar üzerine, paketin TBMM’ye sunumu yeni yasama yılına bırakılmıştı. Aktarılan bilgilere göre 1. yargı paketinin ardından AK Parti, yargı reformu stratejisindeki hedefler doğrultusunda üç ya da dört paketi da peyderpey Meclis’e sunacak.

Keyfi tutuklamaya önlem


İstinafta kesinleşen 5 yılın altındaki ceza kararlarına temyiz yolu açılacak. Terörle Mücadele Kanunu’nun terör propagandası suçunun düzenlendiği ikinci fıkrasına “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” hükmü eklenecek.

Yargının yükünü asgari yüzde 30 oranında hafifleteceği ifade edilen “seri yargılama” usulüne geçilecek. Terör, örgüt, şiddet ve cinsel suçlarda geçerli olmayan bu usul uyarınca, soruşturma aşamasında toplanan deliller ışığında suçu sabit görülen faile, suçunu itiraf etmesi şartıyla ceza indirimi teklif edilecek. Failin suçunu itiraf etmesi durumunda dosyanın sevk edildiği mahkemenin hâkimi de kabul ederse hüküm çok kısa bir süre içinde kesinleşmiş olacak.

“Basit yargılama” usulünün, ceza mahkemelerinde de uygulanmasına imkan tanınacak.

“Hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı konusunda savcılara da yetki tanınacak.

Cumhuriyet savcıları suçun sübutuna doğrudan etki edecek delilleri toplamadan dava açamayacak.

Tutuklama için “suçun işlendiği konusunda kuvvetli şüphe” yeterli olmayacak, “kuvvetli şüphenin varlığını gösteren somut delillerin bulunması” şartı aranacak.

Soruşturma aşamasında tutukluluk süresi asliye ceza mahkemesinin görevine giren işlerde 9 ayı, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde 2 yıl 6 ayı, terör ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde 3 yıl 6 ayı geçemeyecek. Tutukluluk süreleri çocuklar bakımından yarı oranında uygulanacak.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan şiddet mağdurlarının suçtan kaynaklı tedavi giderlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacak.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da, Anayasa Mahkemesi’nin Kasım 2017 tarihli iptal kararı doğrultusunda erişimin engellenmesi tedbirleri kademeli olarak uygulanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aediç16 Eylül 2019 08:01

    Bu kanun çıkaran ve cikarttiranlarin çocuklarının basına is gelmezse halden anlamazlar kendi çocukları korumalı geziyor

  • Atakan15 Eylül 2019 09:42

    Anlamak mümkün değil gelmiş ve gelecek kanunlar hep suçluları korumaya yönelik cezalar hafifliyor açık cezaevi mi olur denetim diye bişey var evlere şenlik Allah aşkına suç sabitse deliller yeterliyse basit bi kavgada bile tutuklama olmalı toplumun huzurunu bozmayı alışkanlık haline getiren suç makineleri olan potansiyel suçluları İTÜ lü genci katleden piçler gibileri dışarı salmayın koğuşa bile koymayın geberene kadar hücrede çürüsünler gönül idam cezasının gelmesini istiyor ama getiremezsiniz

  • ...15 Eylül 2019 09:36

    Aklıma geldi TV de demişti..." görevdeki tük hakimler, savcılar, yargıçlar gizli oy kullansın...oylama yapılsın ...sandık kuralımda... siz yargı mensubu bey/bayan... Türkiye de yargı mahkeme karşısına çıktığında adil, eşit, tarafsız, tam bir hukuk çatısı altında yargılanacağına inanıyormusun ?"anket yada seçimssandkı kurup, hukuk metinlerimi, yoksa tepeden gelen emirlerlemi kurumun çalıştığı izlenmeli...hukuka ben inanmıyorum guvenmıyorum acaba hukuka damları inanıp guvenıyormu ? aynu şeyi avukatlarda yapabilir sandıkdan ne sonuç çıkar? her mahkemeye çıkanlar adeletın olduguna ınanıyormu?  

  • Lala15 Eylül 2019 08:32

    Boşa maval okumayın, karısına laf atıp kocasının burnunu kıran, sonra hastaneye gidip ruhsatsız silahını ateşleyen arda nasıl elini kolunu sallayarak dolaşıyor onu anlatın