E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir ya, bunu gözden geçirin. Bir insan doktorayı bitirmişse ona doçentliğin yolunu açmak lazım” şeklindeki çağrısı sonrası gözler YÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç’a çevrildi. Saraç, İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla YÖK tarafından “İslam Dünyasının Yükseköğretim Alanını Oluşturmak” temasıyla düzenlenen İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu’nun sonuç bildirgesini açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLİYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardımcı doçentlik ile ilgili açıklamalarının anımsatılması üzerine Saraç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu husustaki açıklamasından sonra aynı gün, yani dün bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdik ve çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Çok yakın bir süre içinde konuyu zamana yaymadan somut bir önerinin oluşacağını burada söylemek isterim" diye konuştu.
KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK
"Buradaki öncelik yardımcı doçentlik mevcut sistemdekilere hiçbir şekilde olumsuz etkisinin olmaması, bu yönde atılacak adımın yükseköğretim sistemine yeni bir soluk getirmesi" diyen Saraç şöyle devam etti: "Sayın Cumhurbaşkanımızın da zaten bu husustaki sözleri bu yeni bir heyecan yeni bir soluk getirilmesi yönünde çok olumlu bir yönlendirmedir.” Saraç, mevcut yardımcı doçentlerin hiçbir mağduriyet yaşamamaları ve kazanımlarını kaybetmemeleri için azami dikkat edileceğini de kaydetti.
İslam ülkeleriyle akademik bağ
YÖK tarafından düzenlenen İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'nun sonuç bildirgesi yayınlandı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, forumda alınan kararlar sayesinde İslam ülkeleri arasındaki akademik bağın güçleneceğini, Mevlana Değişim Programı sayesinde de müşterek bilimsel faaliyetlerin artacağını söyledi.
İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için YÖK tarafından, düzenlenen İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu’nun sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgeyi açıklayan YÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç, Ankara’da 37 ülkeden 334 rektör ile gerçekleştirilen forumun somut adımlarla üniversitelerarası iş birliği süreçlerini desteklemeyi hedeflediğini söyledi.
HEYECAN VERİCİ BİR GİRİŞİM
Saraç, Ankara Bildirgesi’nde üzerinde mutabık kalınan hususların bundan sonraki foruma kadar takip edileceğini söyledi. Saraç, bildirgenin İslam ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanının oluşturulmasına yönelik yeni bir girişim olarak düşünüldüğünde heyecan verici ve cesaretlendirici bir girişim olduğunu vurguladı.
İKİ SİSTEM DE KULLANILACAK
Açıklamalarının ardından foruma ilişkin sorulara cevap veren Saraç, İslam dünyasında ortak bir yükseköğretim alanının oluşturulmasının Türk yükseköğretim sisteminin dahil olduğu Avrupa Yükseköğretim Sistemi’nden ayrışma anlamına gelmediğini dile getirdi. İki programın da eş zamanlı olarak yürüyeceğini söyleyen Saraç, İslam dünyasında da ortak bir yükseköğretim alanı, kredilerin birbirleriyle transferinin mümkün olmasının hedeflendiğini ifade etti.
ORTAK PLATFORM OLUŞTURULACAK
Yükseköğretim alanındaki İslam ülkeleri platformunda öncü rolün Türk yükseköğretim sisteminin üstlendiğini bildiren Yekta Saraç, buna ilişkin adımların bir süre sonra gerçekleşeceğini, ortak diplomalara ilişkin YÖK’ün öncülüğünde sanal ortamda bir platform oluşturulacağını kaydetti.
Saraç, "Mevlana Değişim Programı, Erasmus gibi uluslararası bir değişim programı oldu. Bunu gururla söyleyebiliriz. Bu program, Türkiye’nin bir markası haline geldi. Bir sonraki aşamada, Mevlana Değişim Programı’nın benzerlerini hedef ülkelerin kendi ülkelerinde kurarak entegrasyonunu sağlayacağız. Bu da İslam ülkeleri arasındaki öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğinin nitelik bakımından daha üst düzeye çıkması demektir. Bu durum dolaylı olarak da müşterek bilimsel faaliyetlerin mesleki ağların İslam ülkeleri arasında gelişmesine katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Diploma tanınırlığı artacak
Toplantının çok verimli geçtiğini, bundan sonraki süreç için bir mutabakat sağlandığını aktaran YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Ortak diploma tanınırlığına yönelik ortak bir bakış açısının oluşturulması, İslam ülkelerinde kalite güvence sistemlerinin yerleşmesi önemli adımlar. Bunlara yönelik yol haritasının hususları belirlendi ve her yıl bu konferansın yapılması konusunda mutabakat sağlandı” şeklinde konuştu. Batı ülkeleri ile ortak diploma programlarının son yıllarda arttığına değinen YÖK Başkanı Saraç, “Bu çok mutluluk verici. İslam ülkelerindeki üniversitelerle de ortak diploma programlarının artmasını istiyoruz. Önümüzdeki dönemde bunun çıktılarını kamuoyuna duyuracağız” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tayyip bey -doktor A- sını hangi ülkede yaptı acaba bende gidecem orada yapacam..büyük prof büyüK reyizzz
Kısa adı PISA olan uluslar arası eğitim başarısını değerlendiren bir kurum var. Türkiyede bu kuruma üye. yaptığı değerlendirmede Türkiyedeki eğitim başarısı 2013 yılından bu güne 7 puan gerileyerek üye ülkeler içüinde en dip sıralara düşmüştür.bu kafaya sahip olan profesörlerin eğitime verdikleri istikametin sonu hüsran olduğu görülüyor.
yök başkanının aklı şimdiye kadar nerdeymiş c.bşk nı söyleyince harekete geçti, hayret valla
bu ülke nasıl yönetiliyor. bir kişi seslendiriyor. tartışmadan, uzmanlara sorulmadan, araştırılmadan... hemen uygulamaya geçiliyor. ve hemen gerekli yasal değişiklikler yapılıyor.
Gayet mantikli yurt disindada boyle zamaninda uydurulmus unvan yard Docluk yurt disinda da boyle
bu ülke de tek bir düşünür var.
ulu cumhurbaşkanı bu konuyuda çözdü elhamdülillah
yüce cumhurbaşkanımız her konuda olduğu gibi akademik kariyeri de en iyi anlayan kişi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:03)