E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD TÜFE Ocak ayındaki %0,3’lük artışın ardından geçen ay %0,4 artarken, kiraların da dahil olduğu benzin ve barınma TÜFE’deki aylık artışa %60’ın üzerinde katkı sağladı. Şubat ayına kadar olan 12 ayda TÜFE, Ocak ayındaki %3,1’lik artışın ardından %3,2 arttı. ABD’de tüketici fiyatları, artan benzin ve barnma maliyetleri nedeniyle Şubat ayında güçlü bir artış gösterdi; bu durum, enflasyonda bir miktar yapışkanlığın Fed’in Haziran ayı faiz indirimini geciktirebileceğine işaret ediyor. Fed, %2 enflasyon hedefi için kişisel tüketim harcamaları fiyat endekslerini takip ediyor. Bu önlemler TÜFE’den daha ılımlı oranlarda çalışıyor. İstihdam artışı Şubat ayında hızlansa da işsizlik oranı %3,9 ile son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı ve yıllık ücret enflasyonu bir miktar geriledi.
Yapışkan enflasyon bu noktada oldukça sağlam görünüyor. Bu, tahvil piyasası ve Fed’in enflasyonun sonuçta %2 hedefine ineceği yönündeki görüşü açısından sorunlu. Altta yatan eğilim, yapışkan enflasyonun sorunlu bir tema olduğunu öne sürüyor. Fed, yavaş bir büyümeyle karşılaşılacağını, ekonomide enflasyonu düşürecek kadar gevşeklik yaratacağımızı düşünüyordu. Fakat çıktı açığı ekonomide herhangi bir durgunluk olmadığını gösteriyor. Trendin altında büyümeyeceğiniz ve ekonomide herhangi bir gevşekliğin olmadığı durumlarda bu iyi bir işaret değil, bu da enflasyonun sabit kalacağına işaret ediyor. Diğer taraftan ise piyasalar iyi tepki veriyor gibi görünüyor. Çekirdekte yıldan yıla oranlar düşmeye devam ediyor, bu da işlerin iyiye gittiği anlamına geliyor ki bu da FED için iyi bir haber. Piyasaların bu nedenle adım adım ilerliyor gibi görünüyor. Şimdi dikkatler, tüketici harcamalarının şu ana kadar dirençli olduğunun bir göstergesi olan ABD perakende satışlarına ve bu hafta sonuna doğru açıklanacak olan üretici fiyatlarına çevrildi.
Öte yandan piyasa, Avrupa Merkez Bankası’nın, faiz oranlarını sıfır veya daha düşük seviyede tutan ve bankalara tahvil alımları ve krediler yoluyla nakit akışı sağlayan Eurosystem’in operasyonel çerçeve incelemesine ilişkin tartışmaların sonucunu bugün günü açıklamasını bekliyor.
Asya borsaları, Wall Street’teki rekor zirvelerin ardından bu sabah yedi ayın en yüksek seviyelerine çıktı. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,2 artışla Ağustos ayının başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa’da STOXX 600 Endeksi %1 yükselişle rekor seviyede kapatırken, FTSEurofirst 300 %0,99 arttı.
ABD Hazine tahvili getirilerine baktığımızda; iki yıllık getiriler 6,5 baz puanlık yükselişle %4,59’da ve 10 yıllık getiriler Hazine’nin 39 milyar dolarlık gösterge tahvil ihalesindeki zayıf talebin ardından ekstra yükseliş kaydederek 5,1 baz puan artışla %4,155’e çıktı.
CME’nin FedWatch’a göre, Fed’in ilk faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin piyasa beklentileri büyük ölçüde değişmedi ve Haziran ayında en az 25 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimalinin %68 olduğu fiyatlandı ama veri öncesi bu oran %71,7’deydi.
Dövizde ise ABD getirilerindeki yukarı yönlü hareket dolara bir miktar destek verdi ancak yatırımcılar enflasyon sürprizini çoğunlukla olumlu karşıladılar dolar endeksi %0,17 artışla 102,96’ya çıkarken, euro ise %0,06 düşüşle 1,0919 dolara geriledi.
ABD ham petrolü %0,47 düşüşle varil başına 77,56 dolara, Brent ise piyasanın enflasyon verilerine ve ABD ham petrol üretimine ilişkin beklenenden yüksek tahminlere ağırlık vermesiyle %0,35 düşüşle varil başına 81,92 dolara gerilerken, Bitcoin 72.989 dolar rekoruna ulaştı.
Altın fiyatları, yapışkan ABD enflasyon raporunun tahvil getirilerini artırması ve Fed’in Haziran ayında faiz indirimine ilişkin umutları hafifçe azaltmasının ardından 2248 dolar seviyesinden 2215 dolara kadar gerilese de bu sabah hafif yukarı ve 2226 seviyesinden işlem görmekte.
Günün önemli şirket haberleri 13/03/2024
Borsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor
Yabancı bankalardan Merkez Bankası faiz tahmini
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
enflasyonun birinci nedeni adeletsizlik dünyada en yüksek enflasyon bizde oldugu aşikar birisi 3.4 yerden maaş alırken digeri askeri ücretli çalışmak için iş bulamıyorsa bu enflasyon az sayılır.
Osmanliyiz deyip osmanli mantigiyla ulke yonetirsen ahada boyle hasta adam olup atalarin gibi dilencilik yaparsin.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:05)