E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yılbaşından bu yana tüm dünyada popülerliğini artıran sohbet robotu ChatGPT’de kullanım trafiği ilk kez düşüş gösterdi. Bu durum, yapay zeka fırtınasında sonun başlangıcında olunduğuna yönelik iddialara bir temel oluşturabilir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, OpenAI şirketi tarafından geliştirilen sohbet robotu ChatGPT'nin teknolojisi dünyasında yarattığı devrim son bulmuş olabilir. Bunda, ChatGPT’nin piyasaya çıktığından bu yana kullanım oranlarında ilk kez düşüş göstermiş olmasının etkisi bulunuyor.
Borsa rallisinin bittiğinin işareti mi?
Fortune’dan Nicholas Gordon’ın haberine göre, teknoloji ve finans başta olmak üzere birçok alanda ve sektör için bir devrim niteliğinde olduğu kabul edilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin kullanıcı trafiğinde Haziran ayında ilk kez düşüş gözlendi.
OpenAI tarafından geliştirilen viral sohbet robotu ChatGPT, geçen yıl sahneye çıktığında teknoloji dünyasında bir devrim yarattı. ChatGPT, sadece birkaç ay içinde aylık 100 milyondan fazla aktif kullanıcı toplayarak tarihin en hızlı büyüyen uygulaması haline geldi. Üretken yapay zeka etrafındaki yeni vızıltı başta dev teknoloji şirketlerini bu yeni teknolojiyi hızla benimsemeye itti, CEO'ları iş gücü ihtiyaçlarını değerlendirmeye teşvik etti ve yapay zeka odaklı hisse senetlerinde trilyon dolarlık bir sıçramaya neden oldu.
Dünya ise yapay zekanın geleceğiyle ilgili adeta ikiye bölünmüş durumda. Özellikle ABD borsalarında yaşanan yapay zeka güdümlü rallinin, genel ekonomik koşullarla uyumsuz olduğu ve rallinin bir balon olduğu fikri birçok analist ve uzman tarafından paylaşılıyor. Buna şimdi de, kullanıcıların sohbet robotlarından biraz sıkılmaya başlamış olması da ekleniyor. Kullanıcı trafiğindeki düşüş haberinin, ABD borsalarındaki yapay zeka güdümlü rallinin yavaşladığı zamana denk gelmesi ise durumu daha da anlamlı kılıyor.
Rekor yüzde 10,3’le ABD’de
Bir web analizi firması olan Similarweb'in bu hafta yayınladığı ön tahminler, ChatGPT'nin web sitesine yönelik kullanıcı trafiğinin Haziran ayına göre yüzde 9,7 oranında düştüğünü gösteriyor. Düşüş oranı, yalnızca ABD'de aylık bazda yüzde 10,3’e ulaşarak diğer ülkelere kıyasla daha yüksek seyrediyor. ChatGPT'ye gelen tekil ziyaretçi sayısının da bir önceki aya göre yüzde 5,7 oranında azaldığı gözleniyor.
Yine de, OpenAI’nin sohbet robotu, yapay zeka destekli bir sohbet robotu hizmeti veren uygulamalar arasında açık ara en çok ziyaret edilen site olmaya devam ediyor. ChatGPT, dünya çapında, kısa bir süre önce kendi GPT destekli sohbet robotunu piyasaya süren Microsoft'un Bing arama motorundan daha fazla trafik alıyor.
Google'ın sohbet robotu Bard ise Similarweb’in analizine göre sıralamanın ilk üçünde bile yer almıyor ve kullanıcıların kendi sohbet robotlarını tasarlamalarına ve geliştirmelerine olanak tanıyan bir girişim olan Character.ai'nin hemen ardından geliyor. Character.ai, Mart ayı sonunda Andreessen Horowitz liderliğindeki bir finansman turunda 150 milyon dolar toplamış ve girişime 1 milyar dolar değer biçmişti.
Character.ai, rapordaki bazı bulgulara ise itiraz ediyor. Şirketin CEO'su ve kurucu ortağı Noam Shazeer, “Kullanımımız arttı” diyor. Shazeer, kullanıcıların girişimin Mayıs ayında piyasaya sürülen yeni uygulamalarına geçtiğini öne sürüyor. Oysa, Similarweb’in raporu, ‘masaüstü ve mobil web trafiğini’ izlediğini söylüyor. Şirketin Haziran ayında yaptığı bildirime göre, Character.ai uygulaması, lansmandan sadece bir hafta sonra 1,7 milyon kez yüklendi. Öte yanda, OpenAI de, Mayıs ayında ChatGPT'nin mobil uygulama sürümünü kullanıma sundu.
Gizlilik endişeleri devam ediyor
Yine de, Similarweb'de kıdemli bir müşteri içgörüsü yöneticisi olan David Carr, “Sohbet robotu ‘yeni satış fırsatları yaratmak için maliyetinin altında satılan’ bir ürün olduğundan, OpenAI, ChatGPT trafiğinin yavaşlıyor olmasına aldırış etmeyebilir” diyor.
OpenAI, iş dünyasından müşterilerini yapay zeka hizmetlerini kullanma konusunda yönlendirmeyi umuyor. ChatGPT geliştiricisine 10 milyar dolar yatırım yapan Microsoft, OpenAI hizmetlerini satarken aynı zamanda yapay zeka geliştiricisinin teknolojisini de Microsoft Office gibi ürünlere dönüştürme üzerinde çalışıyor.
Kurumsal liderler yapay zeka konusunda heyecanlı olsa da, bazı şirketler veri gizliliği konusunda endişeli kalmaya devam ediyor ve çalışanlarını gizli veya hassas bilgileri ChatGPT aracılığıyla göndermeye karşı uyarıyor. OpenAI CEO’su Sam Altman ise Mayıs ayında CNBC'ye verdiği röportajda, OpenAI’nin modellerini artık ödeme yapan müşterilerden gelen verilerle eğitmediğini söylemişti.
Jeremy Grantham: Yapay zeka mini bir balon
Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak
Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil
Ralli üçüncü çeyrekte de devam edecek mi?
Yapay zekâ rallisi borsadaki kötü haberleri saklıyor
Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yapay zeka üzeirne bi rçok prgram yazılmaya başladı. yitirmesi imkansız. gelecek akıllı evler, otomobıller, elektrıklı ev aletlerı, tv ler, telefonlar,.. şuan var olan konuşan otomobiller gibi konuşacak. kedi köpek gibi gelişmiş robotlar. hatta arda marsda akıllı yapay zeka sistemler insanlık için buyuk kolaylık sağlayacak. bina inşası, uzay gemı tamiri, savaş araçları, vb. yapay zeka gelecek demek.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:57)