E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsalarını saran yapay zeka heyecanı sene başından bu yana devam edecen güçlü bir rallinin de tetikleyicisi oldu. Ancak Ağustos ayıyla birlikte düşüşe geçen borsalar, yapay zekanın işlevi ve geleceğine dair soruları da beraberinde getiriyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankası Goldman Sachs, yapay zekanın iş modellerini değiştirerek kazançları neredeyse yüzde 20 oranında artırabileceğini söylüyor ve bu patlamanın kısa ve uzun vadeli kazananlarını ilan ediyor.
Yatırımcılar için fırsat
Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, yapay zeka, artan üretkenlik çağını başlatarak ve buna bağlı olarak hisse senedi fiyatlarını yükselterek küresel ekonomide bir devrim mi yaratacak, yoksa sonuçta yatırımcıları toz içinde bırakacak başka bir spekülatif balona mı dönüşecek? Şu anda Wall Street'teki ana tartışma konusu bu ve her iki tarafta da önde gelen sesler söz alıyor.
Yatırım araştırma şirketi New Constructs'ın kurucusu ve CEO'su David Trainer, yatırımcıların yüksek değere sahip yapay zeka bağlantılı hisse senetlerine bahis oynayarak kendilerinin önüne geçmelerinden korktuğunu söylüyor ve ekliyor: “Birbiri ardına geçici bir moda görüyoruz. Bu FOMO ve gittikçe daha fazla hisse senedi gülünç seviyelere çıkıyor. Yatırımcıların gerçekten dikkatli olması gerekiyor.”
Ancak ABD sermaye stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı Ryan Hammond liderliğindeki Goldman Sachs analistleri, yapay zeka konusunda yükselişe geçtiklerini söylüyor. Paylaştıkları araştırma notunda analistler, “Ekonomistlerimiz yapay zekanın çalışanları daha üretken hale getirerek kurumsal gelirleri artırması gerektiğini düşünüyor. Alternatif olarak, bu yaklaşımın benimsenmesi bazı şirketlerin aynı miktarda gelir elde etmesine ancak daha düşük işçilik maliyetleriyle kar marjlarını artırmasına olanak tanıyabilir” diye yazıyor.
Analistler, geniş ölçekli yapay zekanın benimsenmesi hala ‘oldukça belirsiz’ olduğundan, teknolojinin 2025 ile 2030 arasında anlamlı bir makro etkisi olmasını ve bu tarihten önce bile kurumsal kazançları artırmaya başlamasını bekliyor.
Borsa yatırımcıları için ise bu fırsat anlamına geliyor. Bu nedenle Hammond ve ekibi, kısa ve uzun vadede yapay zekadan faydalanacak önemli şirketleri vurguluyor…
Kısa vadede kazananlar: Çip üreticileri ve veri merkezleri
İlk olarak, kısa vadede Goldman Sachs, yapay zekanın kazananlarını üç kategoriye ayırıyor: “Etkinleştiriciler, hiper ölçekleyiciler ve yetkilendirilmiş kullanıcılar.”
‘Etkinleştiriciler’, yapay zekayı işletmeye izin veren yarı iletkenler ve ilgili ekipmanlar gibi temel donanımın önemli üreticilerini içeriyor. Bunlar ‘altına hücum’ niteliğindeki yapay zekanın ‘kazma ve kürekleri’ olarak nitelendiriliyor. Analistler, yarı iletken üreticileri Nvidia ve Marvell Technology'nin yanı sıra veri merkezleri için elektrik kabloları ve diğer donanımlar sağlayan Credo Technology Group'un yatırımcılar için 'en iyi etkinleştirici seçimleri' olduğunu vurguluyor.
‘Hiper ölçekleyiciler’, bulut bilişim bölümlerinin yapay zekanın büyük ölçekte ticarileştirilmesinden faydalanması gereken Microsoft, Alphabet ve Amazon dahil olmak üzere büyük teknoloji firmalarını içeriyor. Üretken yapay zeka sohbet robotları ve ilgili teknolojiler, eğitilmeleri ve çalıştırılmaları için büyük ölçüde bulut bilişim kaynaklarına ve altyapısına güveniyor.
Son olarak ise halihazırda yapay zekayı ürün ve hizmet sunumlarını genişletmek için kullanan teknoloji şirketleri olan ‘güçlendirilmiş kullanıcılar’ bulunuyor. Listede, reklamcılığı geliştirmek için çok sayıda üretken yapay zeka kullanan sosyal medya devi Meta Platforms yer alıyor. Ayrıca, Photoshop’a yapay zekayı eklemleyen yazılım sağlayıcısı Adobe ve finansal yazılım firması Intuit'in yanı sıra müşteri ilişkileri yönetimi yazılım devleri Salesforce ve ServiceNow da kendine bu listede yer buluyor.
Uzun vadede kazananlar: Daha fazla çıktı, daha az iş gücü
Goldman Sachs, uzun vadede yapay zekanın yalnızca çalışan verimliliğini artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda bazı firmaların çalışan sayılarını azaltmasına da olanak tanımasını bekliyor. Bankaya göre, bu etkilerin birleşimi, iş gücü maliyetlerini azaltacak ve gelirleri artırarak kazançları artıracak.
Hammond ve ekibi, yapay zekanın yaygın olarak benimsenmesini bekledikleri zamana ilişkin bir zaman çizelgesi yayınlamıyor ama bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair oldukça iyimser bir tahminde bulunuyor: “Çerçevemiz, ortalama Russell 1000 hissesi için kazancın, yaygın yapay zeka yoluyla taban çizgisinden yüzde 19 oranında daha fazla olabileceğini gösteriyor.”
Büyük şirketler bu tahminleri benimsemiş görünüyor. Yapay zeka bağlantılı hisse senedi artışının bir balon olabileceği yönündeki son tahminlere rağmen, şirketler teknolojiye gerçekten de büyük yatırım yapıyor. AT&T gibi halka açık telekomünikasyon devlerinden Bessemer Venture Partners gibi girişim sermayesi (Venture Capital - VC) fonlarına kadar, bu yıl yalnızca yapay zekaya milyarlarca dolar harcanmış durumda. Her ne kadar halkın ChatGPT hakkındaki heyecanı yatışmış olsa da şirket yöneticileri hâlâ yapay zekaya sahip.
Kurumsal kazanç çağrılarında teknolojiye yapılan atıflardaki istikrarlı artış da anlamlı bir veri sunuyor. Ağustos ayının bitmesine henüz bir hafta olmasına rağmen kurumsal kazanç raporlarında hala ‘yapay zeka’ kavramından bahsediliyor.
Uzun vadede kazanan yapay zeka rallisine girmek isteyen yatırımcılar için Goldman Sachs, kazananların iki temel özelliğine odaklanılmasını öneriyor: Buna göre, yapay zekadan en çok yararlanacak firmalar, gelirlerine göre yüksek işçilik maliyetlerine sahipler ve yapay zekayı bu maliyetlerin büyük bir kısmını azaltmak için kullanabiliyorlar.
Goldman analistlerine göre bunların, genellikle yazılım, temel tüketici ürünleri ve profesyonel hizmet sektörleri de dahil olmak üzere çok sayıda beyaz yakalı çalışanın bulunduğu sektörlerdeki şirketler olması öngörülüyor.
Yapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı
Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor
Goldman Sachs: Yapay zeka yutturmaca değil, gerçek
Yapay zeka, popülaritesini yitiriyor mu?
Jeremy Grantham: Yapay zeka mini bir balon
Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil
Goldman Sachs: Yapay zeka borsada kazançları yüzde 30 artırabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:04)