E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka odaklı hisse senetleri ekonomi yavaşlasa da değerini koruyacak---

Yapay zeka odaklı hisse senetleri ekonomi yavaşlasa da değerini koruyacak

Yapay zeka odaklı hisse senetleri ekonomi yavaşlasa da değerini koruyacak
20 Haziran 2024 - 13:52 borsagundem.com

ABD’de uzmanlar, borsa rallisini Fed’in para politikasının değil, dev teknoloji şirketlerinin yönlendirdiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomik gerileme endişesi en çok borsa yatırımcılarını korkutuyor. Bunda, Fed’in para politikasında gideceği yeni rotaların hisse senetleri için olumsuz sonuçlar doğuracağı düşüncesi etkili oluyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarındaki ralliyi Fed değil, dev teknoloji şirketleri yönlendiriyor. Stratejistler, yapay zeka odaklı hisse senetlerinin ekonomik yavaşlamada bile değerlerini koruyacağını öne sürüyor.

Teknoloji hisselerinde yükseliş sürüyor

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, ABD hisse senetlerinde rekor kıran rallinin itici gücü olarak Fed değil dev teknoloji hisseleri görülüyor ve bu bazı yatırımcılara borsanın yukarı yönlü momentumunu sürdürmesi için faiz oranı görünümüne ilişkin endişeleri bir kenara bırakabileceği umudunu veriyor.

Teknoloji ağırlıklı S&P 500 Endeksi Nasdaq Composite, geçen hafta çok sayıda rekor kapanış yaptıktan sonra Cuma gününü güçlü haftalık kazançlarla tamamladı. FactSet verilerine göre, S&P 500 son aydaki en iyi haftasını kaydederken Nasdaq 26 Nisan'dan bu yana en büyük haftalık yükselişini yaşadı.

Yükselişe iPhone üreticisi Apple’ın WWDC geliştiriciler konferansı sırasında yapay zekaya geçiş yaptığını açıklamasının ardından haftayı yaklaşık yüzde 8 kazançla kapatması yardımcı oldu. Şirket ayrıca en değerli ABD şirketi olarak Microsoft’u kısa süreliğine geride bıraktı.

Diğer dev teknoloji hisseleri de ivme kazandı. Nvidia, yakın zamanda 1'e 10 hisse bölünmesini tamamladıktan sonra hisse senedi yüzde 9'un üzerinde değer kazanırken Microsoft hisseleri de geçen hafta yüzde 4,4 oranında artış gösterdi.

Faiz oranlarına karşı bağışıklık

Teknoloji devlerinin görünüşte durdurulamaz yükselişi, bazı yatırımcıların büyük teknoloji hisselerinin faiz oranı kaygılarına karşı bağışık hale geldiğine veya yapay zeka momentumunun ekonomideki zayıflığı gölgeleyecek kadar güçlü olduğuna inanmasına neden oluyor.

Piyasa analistleri, bunun hisse senedi piyasası için çekici bir senaryo olduğunu ancak Fed'in enflasyona karşı mücadelesinin henüz tamamlanmaktan çok uzak olması nedeniyle senaryonun sorunsuz bir şekilde ilerlemesinin pek mümkün olmadığını söylüyor.

Geçen Çarşamba günü beklenenden daha yumuşak gelen ABD Mayıs TÜFE verileri, piyasaların bu yıl iki faiz indiriminin kesin olduğunu düşünmesine neden oldu; ancak sadece birkaç saat sonra Fed’in sadece bir faiz indirimi öngörmesi piyasaları şaşırttı. 2024 yılı için bu faiz indirimi oranı planı, politika yapıcıların Mart tahminlerinde öngördükleri üç kesintiden daha düşük bir sayıya karşılık geliyor.

Ancak borsa bunda etkilenmemiş görünüyor. Macquarie Group'ta küresel faiz oranları ve para birimi stratejisti Thierry Wizman, “Aynı gün iki şey ortaya çıktı: Çok düşük bir TÜFE baskısı ve ardından çok şahin bir Fed; yani bunlar bir dereceye kadar birbirini dengeledi. Piyasa, 2024 yılı için öngörülen kesintilerden yalnızca birinin 2025'e uygulanması fikrine razıydı” diyor.

Ancak Wizman, politika yapıcıların enflasyonla mücadele sürecinden memnun olduklarını kabul etmeleri için birden fazla ‘düşük enflasyon baskısı' gerektiğini, dolayısıyla bunun hâlâ 'bir bekleme oyunu’ olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Faiz indirimi için geri sayımın henüz başladığını düşünmüyorum.”

Ekonomi ve parasal gevşeme

Hisse senedi piyasasındaki dayanıklılığın bir diğer açıklaması da, Fed'in politika desteği sağlamak için adım atmaya ve piyasaları ayakta tutmak için ekonomi gerilediğinde finansal koşulları gevşetmeye istekli olacağı beklentisi.

Aptus Capital Advisors portföy yöneticisi ve sabit gelir analisti John Luke Tyner şunları söylüyor: “Fed'in cephaneliğinde niceliksel sıkılaştırmayı durdurmak amacıyla faizleri düşürmek için çok fazla cephane var, dolayısıyla iş gücü piyasası sallantıya girerse veya ekonomi yanlış yöne dönerse, ellerinde kullacakları çok fazla imkan var. Bu aynı zamanda piyasanın bir tür büyük düzeltme görmesini de engelleyebilecek bir şey.”

Bu elbette merkez bankası tarafından onaylanmış bir fikir değil ancak yine de son 10 yılda finansal piyasa katılımcıları tarafından geniş çapta kabul görüyor. Fed Başkanı Jerome Powell da, geçen Çarşamba günü hazırladığı konuşmasında, “İş gücü piyasası beklenmedik bir şekilde zayıflarsa veya enflasyon beklenenden daha hızlı düşerse, yanıt vermeye hazırız” diyerek bunu doğruluyor.

Yapay zeka hisseleri etkilenmeyecek

Teknoloji hisselerindeki üstün performansın Hazine getirilerindeki son düşüşle de desteklendiğini belirtmekte fayda bulunuyor; ancak stratejistler yapay zeka hisselerinin ekonomik yavaşlamada bile muhtemelen değerlerini koruyacağını söylüyor.

Wizman, “Teknoloji rallisini canlı tutmak için daha düşük getiriler hala önemli olabilir ancak bir dereceye kadar ekonomide bir gerileme yaşasanız bile yapay zeka hisseleri artmayabilir ancak ilk satılanların onlar olacağını sanmıyorum. Yapay zeka hikayesi hâlâ başlangıç ​​aşamasında ve devam edecek” diyor.

Wizman, yapay zeka alanındaki şirketlerin gelir artışının ‘dayanıklı' olduğunu çünkü ABD ekonomisinde daha genel olarak bir olumsuzluk olsa bile gelecek üç yıl içinde bu alana her zaman bir yatırım olacağını ekliyor. Wizman, “Bu yüzden yapay zeka hisse senetleri kazanç yaratma açısından çok güvenli görünüyor” şeklinde konuşuyor.

Hazine getirileri ve geride kalanlar

Hazine getirileri ise tipik olarak piyasaların ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmesini yansıtıyor; uzun vadeli devlet borçlarının yüksek getirileri daha iyimser bir görünüme, düşük getiriler ise daha karamsar bir görünüme işaret ediyor.

Freedom Capital Markets'ın küresel baş stratejisti Jay Woods, haftalık bazda yüzde 4,35 seviyesinin altında 10 yıllık getiri kapanışının getiriler için ‘kısa vadeli bir düşüş trendinin başlangıcı’na işaret etmesi gerektiğini ve bunun aynı zamanda küçük ölçekli hisse senetleri ve S&P 500'deki diğer geride kalan teknoloji dışı hisse senetlerinin ralliyi yakalamaları bakımından da iyiye işaret olması gerektiğini söylüyor.

Ancak Woods, piyasa genişliğinin henüz bu noktada olmadığını ve yatırımcıların borsanın ‘daha geniş tabanlı bir ralli’ elde etmek yerine hâlâ 'tek bir cebin yani teknoloji hisselerinin ağır işi yaptığını’ gördüklerini ifade ediyor.

Tüketici davranışları

Bu arada tüketiciler ABD ekonomisinin önemli bir itici gücü konumunda ve yatırımcılar ekonomik yavaşlamanın erken sinyalleri için tüketici harcama davranışındaki değişime de odaklanıyor.

Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistlere göre, tüketici harcamalarının önceki ay değişmeden kaldıktan sonra Mayıs ayında yüzde 0,2 oranında artması bekleniyor. Ekonomistlerin satışlarda yüzde 0,4'lük bir artış beklemesi nedeniyle perakende satışlar Nisan ayında sabit kaldı; bu durum tüketicilerin yüksek faiz oranları ve yapışkan enflasyon baskısı altında harcama çılgınlığından geri çekilmek zorunda kalacağı endişelerini ise artırdı.

Aptus Capital Advisors'tan Tyner, şunları söylüyor: “Daha fazla perakende verisinin, birkaç trende kıyasla kötüleşmeye devam ettiğini görmemiz gerekiyor çünkü bunlar oldukça dağınık seyrediyor. Ancak istihdam üzerinde baskı varsa tüketicinin bazı sorunları olması da normal. Tüketicilerin işi olduğu sürece piyasalar genellikle oldukça iyi destekleniyor. Bu çerçeveyi takip etmek sizi aşırı düşüşten koruyacaktır.”

New York Fed imalat endeksi daralmanın sürdüğüne işaret etti

 

Borsaların boğaları FED’in şahinlerine karşı

 

Fed boğa piyasasının kilit dişlisi olmak istemiyor

 

Teknoloji yükselişi destekliyor

 

Apple, yapay zeka teknolojisi için OpenAI ile anlaştığını duyurdu

 

Nvidia ABD’nin teknoloji endeksini rekora taşıdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)