E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel piyasalar yapay zekâ teknolojilerinin yarattığı heyecanla birlikte cuma günü Nvidia ve diğer teknoloji hisselerine adeta yüklendi. Yatırım çevreleri hayatın her alanında devrim yaratacağına inandıkları teknolojiye yatırımlarını hızlandırdı. Açığa satış yatırımlarıyla bilinen Jim Chanos ise bu heyecanı bir fırsat olarak değerlendiriyor.
LVW Advisors’ın Eş-CEO’su Joseph Zappia Wall Street Journal’daki demecinde, “Yapay zekâ çevresindeki satın alma çılgınlığını desteklemek için yeterli piyasa sermayesi yok” dedi.
Enron ve Çinli gayrimenkul şirketlerine karşı gerçekleştirdiği başarılı açığa satış işlemleriyle ünlenen Jim Chanos ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Wall Street talebi karşılamak için arz yaratma konusunda oldukça iyidir” dedi.
Chanos & Company yatırım firmasının patronu, çip üreticisi Nvidia’nın geçen hafta açıkladığı 10 milyar dolarlık yeni hisse senedi ihracı ve diğer menkul kıymetlerin muhtemel satışları hakkında açıklamalarda bulundu.
Nvidia hisselerinin prospektüsünü Twitter mesajında paylaşan Chanos, “Cuma günü yapay zeka için daha fazla ‘piyasa değeri’ raporlandı. Bunu bir hayal edin” dedi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zekâ teknolojileri etrafındaki yatırımcı heyecanıyla birlikte Nvidia’nın hisse senedi fiyatı şirketin ikinci çeyreğe ilişkin beklentilerini de yükseltmesiyle yıllık bazda %160’ın üzerinde arttı. Şirketin piyasa değeri 1 trilyon dolara yaklaştı.
Grafik çipleri üzerine uzmanlaşan firmanın çipleri yapay zekâ teknolojilerinde olmazsa olmaz nitelikte. Ancak yarı iletkenlere olan talebin artması Advanced Micro Devices ve Marvell gibi diğer çip üreticilerinin hisse senetlerini de yükseltti.
OpenAI’ın Microsoft yatırımlarıyla ürettiği yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT teknolojiye olan ilgini patlamasındaki en önemli unsurdu. Zira teknolojinin çarpan etkisinin yüksek olacağı öngörüleri 2023’ün ilk üç ayında alana uzak olan yatırımcıların da parasını çekebildi.
Ünlü yatırımcılar Stanley Druckenmiller ve David Tepper Nvidia hisselerine son çeyrekte yatırım yapan isimler arasında bulunuyor. Bununla birlikte Bill Ackman gibi bazı milyarderlerse Google’ın çatı şirketi Alphabet’e alternatif yapay zekâ yatırımı gözüyle bakarak yatırımlarını artırdı.
Ancak Chanos gibi bazı yatırımcılarsa yapay zekâ hisselerinin değerlerinin yatırımcılar tarafından şişirildiğini düşünüyor. Bu görüşe göre yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı kampanyasını durduracağı beklentisiyle piyasa balonunu şişirdi.
Bank of America’dan cuma günü yapılan açıklamada piyasalardaki yapay zekâ patlaması “bebek balon” olarak nitelendirildi. BoA’ya göre bu balon FED’in fiyatlardaki yükselişi frenlemek amacıyla para politikasını daha fazla sıkılaştırmasıyla patlayabilir.
Bankanın stratejistleri ralliyle ilgili açıklamasında, “Bunu takip etmeyin. Mali koşullar yeniden sıkılaşıyor” dedi.
Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil
Nvidia CEO’su uyardı: Yapay zekâ trenini kaçırmayın
Yapay zekâ borsaları ele geçirebilir mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:45)