E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka hisse senedi balonu yaklaşıyor mu?---

Yapay zeka hisse senedi balonu yaklaşıyor mu?

Yapay zeka hisse senedi balonu yaklaşıyor mu?
28 Haziran 2024 - 11:24 borsagundem.com

Yapay zeka odaklı hisse senetlerinin öncülüğünü üstlendiği rallide sona yaklaşılıyor olabilir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar, Nvidia’nın düzeltmeye girmesi nedeniyle yapay zeka odaklı rallide sona yaklaşılmış olabileceğinden endişe ediyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarını kasıp kavuran rallinin sona ermesi, birçok yapay zeka odaklı dev teknoloji şirketi hisselerinde değer kaybı anlamına geliyor. Bu nedenle, rallide sona yaklaşılıp yaklaşılmadığı sorusu oldukça maliyetli bir soru olarak öne çıkıyor.

167 milyar dolarlık soru

MarketWatch’tan Emily Bary’nin haberine göre, yapay zeka hisse senedi balonunda sona mı yaklaşıyor? Bu sorunun cevabın, tam 167 milyar dolara karşılık geliyor.

Yapay zeka sermaye harcaması tahminleri, Barclays'in söylediğine göre, yapay zeka gelir tahminleri ile FOMO’yu tetikleyebilir. Yapay zekaya yapılan çılgınca harcamalar internet şirketlerinin gelirlerinde büyük artışlara mı yol açacak yoksa büyük harcama yapanlar oyunun dışında mı kalacak?

Barclays analisti Ross Sandler'e göre bu, bugünlerde yatırımcılar için en önemli soru olarak öne çıkıyor ve matematiksel bir yaklaşımın bu durumda pek de mantıklı görünmediğini belirtiyor. Wall Street'in beklentileri, yapay zekaya yaklaşık 60 milyar dolar tutarında sermaye harcaması öngörürken 2026 yılı için yalnızca 20 milyar dolarlık artan getiri öngörüyor.

‘Balon’la mı sonuçlanacak?

Sandler, paylaştığı notta, “Bugün yatırım camiasındaki en sıcak tartışmalardan biri, veri merkezlerine giden tüm yapay zeka yatırım harcamalarının 2000 yılı benzeri bir telekomünikasyon balonunun aşırı birikmesiyle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı veya bunu haklı çıkaracak yeterli yapay zeka gelirinin olup olmayacağına indirgenmiş durumda” diye yazıyor.

Bu soruyu yanıtlamak ise, yatırımcıların öngörülen yapay zeka harcamaları ile öngörülen yapay zeka gelirleri arasındaki tutarsızlıkları anlamaya çalışırken hangi senaryoyu en olası olarak gördüklerine bağlı. Yatırımcılar, gelir beklentilerinin doğru olup olmadığını, yani sermaye harcamalarının bunu destekleyemeyecek kadar yüksek olup olmadığını veya gelir projeksiyonlarının yapay zekanın finansallar üzerinde gelecekteki etkisini eksik gösterip göstermediğini sormak zorunda.

FOMO’yu tetikleyebilir

Sandler, yapay zeka çılgınlığının başlamasından bu yana kümülatif 167 milyar dolar olan yapay zeka harcamalarındaki acelenin, yaygın yapay zeka gelirinin yakında ortaya koyacağı bir 'Rüyalar Arenası' senaryosundan ziyade biraz FOMO'yu yansıtabileceğini düşünüyor. Sandler, “Buna 167 milyar dolarlık bir soru diyebilirsiniz” diyor ama gerçek rakamın trilyon dolarları bulabileceğinin de altını çiziyor.

Sandler, “Buradaki ön çalışmalarımıza dayanarak, 2026'da hiper ölçekleyici yapay zeka yatırım harcamalarına ilişkin fikir birliği tahmini, mevcut internetin yanı sıra 12.000 yeni ChatGPT ölçekli yapay zeka ürününü desteklemek için yeterli” diyor. Ancak Sandler'a göre Wall Street, gelir getirebilecek bu kadar çok yapay zeka uygulamasının gerçekten bulunup bulunmayacağı konusunda endişeli.

Sandler, “Birçok yeni hizmet, bu boğa vakasının bir kısmını gün ışığına çıkaracak” diyor. Çin dışında, genel olarak 50'den fazla kullanıcısı olan yaklaşık 50 tüketici uygulaması bulunurken, yazılım pazarında belki birkaç düzine büyük yazılım şirketi yaklaşık 1 milyar lisansa sahip.

Gelirlerin harcamaları karşılaması mümkün değil

Sandler, “Bu matematiğe göre, tüm bu ürünler rakip yapay zeka ürünleriyle değiştirilse bile, söz konusu yapay zeka ürünlerinden elde edilen gelirin 2026 için planlanan sermaye harcamasını haklı çıkarmasının hiçbir yolu yok” dedi.

Sandler, yapay zeka hizmetlerinin, geleneksel emsallerine göre çok daha derin etkileşim ölçümleri sağlayabileceğini kabul ediyor. Böyle bir senaryoda, yapay zekanın gelir üzerindeki olası etkisi olduğundan az gösterilmiş olabilir. Örneğin, Character.ai'nin, Google'ın gördüğüne kıyasla çok daha küçük bir kullanıcı tabanında bile günlük çıkarım isteklerinin beşte birini gördüğünü belirtiyor ve soruyor, “Yalnızca beş Character.ai bir Google ile aynı mı? Bunu düşünmek oldukça çılgınca.”

Sandler, genel olarak, yatırım odaklı bir yaklaşım söz konusu olduğunda, kendisinin ve ekibinin FOMO senaryosuna yakın olduğunu ancak yapay zeka için bunun henüz çok erken olduğunu yazıyor. Sandler, “Yapay sermaye sermayesinin birkaç kişi için güçlü olmaya devam etmesini beklediğimizden, trendin muhtemelen Nvidia'nın orta vadede herhangi bir sorunla karşı karşıya olduğu anlamına gelmediğini” ekliyor.

Yapay zeka ‘sloganı’ yatırımcıya yetmiyor

 

Yapay zeka odaklı hisse senetleri ekonomi yavaşlasa da değerini koruyacak

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisinin ömrü uzun

 

Apple hisselerine 'yapay zeka' dopingi

 

Yapay zeka rallisine Wall Street’in nefesi yetmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)