E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiYapay zeka endüstrisi kriptoyla aynı kaderi mi paylaşacak?---

Yapay zeka endüstrisi kriptoyla aynı kaderi mi paylaşacak?

Yapay zeka endüstrisi kriptoyla aynı kaderi mi paylaşacak?
02 Nisan 2024 - 15:31 borsaningundemi.com

Uzmanlar, 'sahte coşku’nun ve dolandırıcılığın, gelişen yapay zeka endüstrisini tehdit ettiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni kripto, yapay zeka mı? DeepMind kurucu ortağı ve CEO’su Demis Hassabis, ‘aldatmacanın’ ve ‘dolandırıcılığın’ gelişen sektör için açık olumsuzluklar olduğunun altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka sektörü patlama yaşıyor. Goldman Sachs'a göre yatırımcılar, gelecek yıla kadar 200 milyar dolara kadar para akıtmak için yarışıyor.

Aldatmaca

Fortune’dan Dylna Sloan’ın haberine göre, ancak yapay zeka endüstrisinin önde gelen isimlerinden DeepMind CEO’su Demis Hassabis, yapay zekayı çevreleyen ‘aldatmaca'nın ve bu alana yönelik coşkunun artmasının, teknolojiyi ileriye taşımak için gereken bilimsel ilerlemeyi baltalama tehdidi oluşturduğu konusunda uyarıyor.

Hassabis, “Yapay zeka, beraberinde bir sürü abartılı reklam ve belki biraz dolandırıcılığı da beraberinde getiriyor. Bu durum, kripto gibi diğer coşku odaklı alanlarda gördüğünüz şeylere benziyor. Bunun bir kısmı artık yapay zekaya da sıçramış durumda, bence bu biraz talihsiz bir durum. Bilimi ve araştırmayı gölgeliyor” diyor.

DeepMind, Google'ın yapay zeka araştırma bölümü olarak biliniyor. DeepMind, eski Bard sohbet robotu ve 2016 yılında piyasaya sürülen kutu oyunu Go'nun dünya şampiyonunu mağlup eden öncü yapay zeka modeli AlphaGo gibi projelerin arkasında yer alıyor. Hassabis, 2010 yılında DeepMind'ı kurdu ve yalnızca dört yıl sonra şirket Google tarafından 500 milyon doların üzerinde bir fiyata satın alındı. Hassabis'in hâlâ yönettiği DeepMind, Google'ın Bard’ın yerini alan yeni Gemini AI modeli dahil olmak üzere yeni yapay zeka teknolojisini ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda yeni araştırmaları yayınlamaya devam ediyor.

Hassabis, yapay zeka alanında 15 yılı aşkın bir süredir çalışıyor ve ChatGPT'nin Kasım 2022'de halka açık hale getirilmesiyle ortaya çıkan popüler ilgi patlamasında ön sırada yer alan isimlerin başında geliyor. Bu yeni teknolojiye duyulan hayranlık, daha da fazla yapay zeka odaklı şirketlerin yaratılmasına yol açıyor.

Aslında, CB Insights, unicorn statüsüne, yani değeri 1 milar dolar üzerinde olan genç teknoloji şirketi, ulaşan 36 yapay zeka girişiminin bulunduğunu ve belirledikleri 800 yapay zeka girişiminin yüzde 85'inin hala emekleme aşamasında olduğunu bildiriyor. Alan oldukça genç ve büyük bir risk sermayesi akışıyla destekleniyor.

Sonu kriptoya mı benzeyecek?

Finansman açısından bakıldığında, Hassabis'in yapay zeka ve kriptoyu karşılaştırması makul çünkü her ikisi de sermayede katlanarak büyümeyi ve önemli miktarda kamuya açılmayı önceliyor. Kripto girişimleri 2021 ile 2022 arasında 50 milyar dolara yakın yatırım çekti ancak PitchBook verilerine göre, bu rakam, kripto para fiyatlarının düşmesi ve coşkunun azalması nedeniyle geçen yıl 10 milyar doların altına kadar düştü. Statista tarafından derlenen piyasa verilerine göre, NFT'ler gibi bazı kripto sektörlerinde satış hacmi 2021'deki zirvelere göre yüzde 90'dan fazla geriledi.

Yapay zeka ortamı, devasa veri merkezlerine sponsorluk yapan ve araştırmalara milyarlarca dolar akıtan OpenAI, DeepMind ve Microsoft gibi birkaç büyük oyuncudan ve hem B2B hem de tüketiciye yönelik ürünler için yapay zekadan yararlanan yüzlerce küçük girişimden oluşuyor. Hassabis, uzun süredir yapay zeka araştırmalarının en ileri teknolojisi üzerinde çalışıyor: Şu anda piyasaya akın eden birçok genç yapay zeka işletmesinin aksine, DeepMind'ın kadrosu büyük oranda Hassabis gibi doktora derecesine sahip kişilerden oluşuyor.

Yapay genel zeka ve dolandırıcılık

Hassabis, insanın bilişsel yeteneğine eşit veya onu aşan bir düzeyde çalışan ‘yapay genel zeka’ (artificial general intelligence - AGI) yeteneğine atıfta bulunarak, “Önemi nedeniyle AGI'yi inşa ederken daha bilimsel bir yaklaşım benimsememiz gerektiğini düşünüyorum” diyor.

Kripto dünyasında olduğu gibi, bazı yapay zeka oyuncuları, teknolojiyi doğrudan dolandırıcılık için kullanıyor; yapay zeka ses klonlama özelliğini kullanarak insanların akraba ve yakınlarının kimliğine bürünüp binlerce dolarlık dolandırıcılığa imza atıyorlar. Bu tür kötü aktörler genel olarak yapay zekanın imajına zarar vererek Hassabis ve diğer sektör liderlerinin uğraşmak zorunda kaldığı itibar sorunları yaratıyor.

Balon mu?

Bazı analistler, finansman ve değerlemelerdeki büyük artışın yapay zekanın gerçek yeteneklerini yansıtmadığını savunarak yapay zekayı doğrudan bir balon olarak adlandırıyor. Retorikleri, 2021 ve 2022'deki patlama yıllarında kriptoya yönelik bazı temel eleştirileri yansıtıyor; pratikte blockchain ve merkezi olmayan finansın gerçekten dönüştürücü teknolojiler olmadığı ve kripto ve NFT'lere akan paranın, daha çok yatırımcı heyecanından kaynaklandığı yönünde.

Société Générale'in baş küresel stratejisti Albert Edwards da, paylaştığı notta, “Her balonun ilgi çekici bir anlatısı vardır. Mevcut anlatı, mevcut rekor değerlemeleri tamamen haklı çıkarmak için kurumsal karlarda yapay zeka kaynaklı bir artış beklentisine odaklanıyor. 1990'ların sonundaki teknoloji balonunu yaşamış olanlarımız, bunların hepsini daha önce duymuş ve tecrübe etmiş durumda” şeklinde konuşuyor.

Societe Generale: Rallinin katalizörü yapay zeka değil likidite bolluğu

 

Faiz indirimlerinin önündeki en büyük engel yapay zeka çılgınlığı mı?

 

Nvidia hisseleri şirketin yeni yapay zeka işlemcisiyle yükseldi

 

Yapay zeka rallisine uzmanlar ne diyor?

 

Yapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?

 

UBS: Gelecek 10 yılın teknoloji teması 'yapay zeka' olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)