E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zekâ borsaları ele geçirebilir mi?---

Yapay zekâ borsaları ele geçirebilir mi?

Yapay zekâ borsaları ele geçirebilir mi?
23 Mayıs 2023 - 11:40 borsaningundemi.com

Borsalar aynı zamanda insanlığın ortaklaşa olarak fiyat ürettiği kollektif zekânın ürünü platformlar. Ünlü borsa uzmanı David Booth bu güçlü mekanizmanın karşısında yapay zekânın fazla ‘yapay’ kalacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekâ son dönemde teknolojinin en popüler başlığı haline geldi. Borsa uzmanlarıysa teknolojideki bu devrimin yatırımcıların hisse seçimlerine yardımcı olup olmayacağını araştırıyor. Teknolojinin savunucularına göre yapay zekâ yakın zamanda yatırımcıların uygun fiyattan hisse veya tahvil satın alma kararlarında etkin rol oynayabilir. Ancak dünyaca ünlü fon yöneticisi ve Dimensional Fund Advisors’ın Kurucu Başkanı David Booth bu görüşe katılmıyor.

Chicago Üniversitesi’ndeki Booth İşletme Okulu’nun isim babası olan ünlü borsa uzmanı Financial Times’taki yazısında kendi güvenebileceği yapay zekânın piyasanın kendisi olduğunu belirtiyor:

“Örnek olarak bir hisse seçin. Fiyatını kontrol edin. Hisse seneden tam olarak bu fiyatta? Çünkü eşit sayıda alıcı ve satıcı, tam olarak fiyatın o olduğu anda satışları veya alımlarıyla iyi bir anlaşma elde ettiklerini düşünüyorlar. Bu yargıya hem kamuya açık olan hem de özel olarak kendilerine sunan her parça bilgiyi kullanarak varırlar. Piyasa, halka açık her hisse senedi ve tahvil için bir fiyat yaratan dünyanın en büyük bilgi işlem makinesidir.

Booth söz konusu fiyatların kimsenin ne olacağını bilmediği bir ortamda belirlendiğine dikkat çekti. Diğer bir deyişle piyasa en geniş anlamıyla hisse senetleri ve tahvillerin nasıl performans göstereceğini bulmak için tasarlanan insanlığın oluşturduğu en iyi ve sürekli evrilen dev bir tahmin modeli olarak özetlenebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre özellikle OpenAI’ın yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin ortaya çıkışıyla birlikte yeni yapay zekâ teknolojilerinin hayatın her alanına girme vaatleri bir anlamda karşılık buldu. Zira bu gibi uygulamaların gelecekte portföy oluşturma gibi yatırımcıların en temel işlevlerini kolaylaştırması gibi beklentiler de söz konusu. Üstelik piyasalarda halihazırda yapay zekâ araçları tarafından yönetilen quant fonları da bulunuyor. Yatırımcılar söz konusu araçlar sayesinde insanlığın duygusallığından arınarak daha akılcı portföyler yaratabildiğini iddia ediyor.

Ancak Booth yapay zekânın tüm vaatlerine karşın algoritmalardan gelen fiyatlar yerine piyasa fiyatlarını kabul etmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Zira ChatGPT gibi büyük dil modellerine sahip yapay zekâ türleri de temelde gelecekteki hisse senedi fiyatlarını tahmin etmek için tasarlanmıyor. Bu teknolojilerin amacı insanlar tarafından yapılmış gibi görünen metinleri anlamak ve üretmek.

Borsa uzmanına göre söz konusu modeller öğrenilen kalıplar üzerinden potansiyel senaryolar üretebilirler. Ancak eğitimin dışında kalan bilinmeyen faktörleri, yani gerçek dünyada yaşanabilecek beklenmedik gelişmeleri hesaba katmak konusunda zorlanırlar. Booth bu çerçevede söz konusu uygulamaların gerçekten de ‘yapay’ zekâ olarak kaldıklarını, insan zekâsının ve piyasa katılımcılarının ortaya koyduğu milyonlarca yargının gerisinde kalacağını öngörüyor.

Booth yine de algoritmik ticaret ve yapay zekânın piyasalarda karar verme sürecine fayda sağlayacağını reddetmiyor. Ancak, yapay zekânın yakın zamanda insanların hisse senedi fiyatları hakkındaki düşüncelerini temel olarak etkilemesi gerektiğini düşünmek için hiçbir neden olmadığının altını çiziyor.

Goldman Sachs: Yapay zeka borsada kazançları yüzde 30 artırabilir

 

Wall Street borsalarında yapay zekâ fırtınası

 

Ünlü yatırımcıdan yapay zeka uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı23 Mayıs 2023 22:57

    bizim borsada piyasa dolandırcısı patronlar yapay zekadan daha zekalı.üstelik dolandıcılıkta belkide dünya şapiyonlugu bile verilmeli.

  • Mustafa Albenli23 Mayıs 2023 12:07

    Oy verdim bugun onumde 12 tane Arap/Afgan ve zenci tenli kisi Turkce konusmadan benden once oy verdiler. Turk vatandaslarına ne oldu neredeler? Kim bu insanlara Turk diye kimlik verdi? 

  • Mucise Reis : )23 Mayıs 2023 12:07

    güncel gilbileri anlık internetten kendi başına elde edip doğruluğunu sorgulayan, farklı bulut sistemlerdeki diğer makınalara hukum süren... kendine başka bulut tabanlı bilgisayarlara giripde bana şunu, bunu vb yazın güncelleyin beni diyen yapay zeka yok :D içiniz rahat olsun... :D yapay zekalar insanların güncellemesine ve müdahalesine tamamen muhtaç. kendi başlarına gelişim yapamıyor, kendi başlarına güncelleme, doğru/yanşış bigli ayrımı yapamıyor, sadece yazılan komutlar ile, yapabildikleri sınırlı. altına bak, tahvile bak, abd faizine bak, banka hizzelere bak gibi tek tek görev ferilen veriler ebakıyor. Aralarında matematıksel denklem kurup emirleri uyguluyor. ör: fed kararı sonrası tahvilleri düştü o zaman altın al... gibi basit kavramlar. farkı şu, aynı anda 100, 500, 1000 veriye hakim olup çok hızlı sonuca ulaşıyor. insandan çok hızlı, ama hatalı x verisi tavhil faizi 10 saniyeliğine %20 düşük gösterse, makına piyasayı çökertir :D insan gibi hamlesiz,  kalmaz.