E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsalarda yapay zeka çılgınlığı devam ediyor. Uzmanlarsa yapay zeka hisse senetlerine aşırı odaklanıldığı endişesinde.
Nvidia perşembe günü açıkladığı dördüncü çeyrek bilançosuyla piyasa değerine 267 milyar dolar ekledi. Bu rakam Netflix’in toplam değerinden daha fazla ve tarihteki en büyü tek günlük yükselişi işaret ediyor.
Muhteşem Yedili bilanço sezonunu tamamlarken yapay zeka ticaretinin tüm hızıyla devam ettiği de bir gerçek. Ancak bu kadar az sayıda hisse senedinin borsalara liderlik etmesi yatırımcılara yirmi yıl öncesini hatırlatıyor ve bir teknoloji balonu korkusu uyandırıyor. Tıpkı dotcom balonu sırasında olduğu gibi yapay zeka balonunun da patlayacağına dair işaretler artıyor.
Insider’ın haberine göre yatırım danışmanlığı firması Richard Bernstein Advisors’ın (RBA) kurucu başkanı olan Richard Bernstein konuyla ilgili açıklamasında, “Hatırlanması gereken en önemli şey, baloncukların HER ZAMAN yeni bir teknoloji veya yeni bir gelişme etrafında toplandığıdır” diyor ve mevcut yapay zeka rallisinin henüz bir krize yol açmadığını sözlerine ekliyor
ABD borsalarında dot-com balonunun patlaması borsa için kayıp 10 yılın habercisiydi. 1999’dan 2009’a kadar S&P 500 Endeksi yılda %1 negatif getiri sağladı. Negatif %5’lik getiri ortalamasına ulaşan Nasdaq için durum daha da kötüydü.
Bernstein, “Aslına bakılırsa Mart 2000’deki teknoloji balonunun zirvesinde Nasdaq ETF’si almış olsaydınız durumun eşitlenmesi için 14 yıl boyunca beklemeniz gerekirdi” ifadelerine yer verdi.
RBA bugünkü yatırımcıların dot-com balonuna benzer bir durumdan kaçınması için çözüm olarak çeşitlendirme yöntemini gösteriyor:
“Çeşitlendirmeden kaçınmak hiçbir zaman ihtiyatlı olmamıştır ve bu yöntem borsalarda kabarcıkların oluştuğu ortamlarda kesinlikle doğrudur. Gelecekteki getirilerin anahtarı basit, temel çeşitlendirme olabilir."
Altı teknoloji devi mi, Muhteşem Yedili mi?
RBA, 1999'daki teknoloji balonunun son yılında, internet teknolojisinin heyecanı ve ekonomide devrim yaratma potansiyelinin hızla bir avuç hisse senedini şişirdiğini hatırlattı. Yatırım firması S&P 500 Bilgi Teknolojisi sektörünün o yıl toplam %103,76'lık bir getiri sağladığını belirtiyor.
Bu arada, "eski ekonomi" hisseleri de teknolojinin gerisinde kaldı ve diğer altı büyük S&P 500 sektörü ortalama %10,7 getiri sağladı.
RBA analizi, birçok yatırımcının bugünün "yapay zeka balonunun" geçmiş yıllardaki balonlardan çılgınca farklı olduğuna inanıyor. Bunun sebebi ise mega sermayeli teknoloji liderlerinin, onları destekleyecek “gerçek şirketlere” sahip olması. Zira balon piyasaları sırasında birçok şirket zayıf bilançoları nedeniyle kırılganlık gösterdiğine inanılıyordu.
Ancak Bernstein bunun bir yanılgı olduğunu belirtiyor.
Aralık 1999 itibariyle en büyük altı teknoloji devi, Microsoft, Cisco, Intel, IBM, Oracle ve Qualcomm, o zamanlar sağlam finansal pozisyonlara ve pozitif nakit akışına sahip meşru şirketlerdi. Ancak balon söndüğünde, bu hisse senetlerinin hiçbiri önceki yüksek seviyelerinde hızlı bir toparlanma görmedi. Cisco hisseleri 2019'a kadar tam olarak toparlanamadı.
Bugün, yapay zeka kaynaklı balon ve pandemi kaynaklı aşırı likidite, hisse senedi değerlemelerini artırarak son derece spekülatif ve konsantre piyasa liderliğine yol açtı.
Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla gibi Muhteşem Yedili hisseleri, bugünlerde S&P 500'ün yaklaşık yüzde 29'unu oluşturuyor. Bernstein, bu isimlerden bazılarının sağlam bir temel büyüme göstermesine rağmen, büyümenin diğer birçok şirkete kıyasla istisnai olmadığını söyledi.
Bernstein "Şu anda G-7 hisse senedi piyasalarında (ABD, Kanada, Almanya, Japonya, Fransa, İngiltere ve İtalya) önümüzdeki yıl bilançolarını %25 veya daha fazla artırması öngörülen yaklaşık 140 hisse senedi var. En önemlisi, Muhteşem Yedili’den sadece 3'ü bu oranı geçebiliyor ve Muhteşem 7'nin en hızlı büyüyenleri sadece 25. sırada yer alıyor" açıklamasında bulundu.
Çeşitlendirme tavsiyesi
Bernstein, dot-com balonunun patlamasından sonraki yıllarda portföyleri aşağı çeken sorunun bir grup hisse senedine odaklanmak olduğunu söyledi ve gelecekteki kayıpları önlemek için yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmeleri gerektiğini yineledi. RBA, dev teknoloji hisse senetlerinin dışındaki sağlam yatırımların "nesilde bir kez" gelebilecek fırsatlara gebe olduğunu savunuyor.
Ünlü borsa uzmanı, “Tahmininiz yanlış çıkarsa bu beklenmedik senaryoda daha yüksek performans göstermesi muhtemel bir portföye sahip olacaksınız. Bu nedenle yanılıyor olmanız durumunda portföyde her zaman bir yedek lastik olmalı” dedi.
Bernstein ‘ekonomi fırsatları’ ve ‘yatırım fırsatları’ arasında bir ayrım oluğunu da belirtiyor:
"Teknoloji her zaman ekonomiyi değiştirir. Ekonomiyi önemli ölçüde değiştiren en sevdiğim 'teknoloji' ampuldür. Zira küresel ekonomiyi 24 saat ekonomiye dönüştürdü. Yapay zeka da ekonomiyi değiştirecek. Ancak bu, bugün kabul edilen yapay zeka hissesine yatırım yapmanın uzun vadede kârlı olacağı anlamına gelmiyor."
Muhteşem Yedili’nin hegemonyası borsalar için risk mi?
Bitcoin dijital altın mı, dijital inci mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Boş konuşup durmayın neyin balonu yapay zeka yeni bir çağın başlangıcı olarak kabulediliyor örümcek kafanızla yazıp durmayın bu yazıyı yazan da bu yeni çağın gerisinde kalanlardan yetişemiyenlerden bırakın o trene çocuklarınız binecek siz değil umutsuz vakalar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:47)