E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakYalıtımsızlığın faturası ağır---

Yalıtımsızlığın faturası ağır

Yalıtımsızlığın faturası ağır
29 Ekim 2012 - 18:14 borsagundem.com

Bütçeden en yüksek payı alan 6 bakanlığın toplam bütçesi bile ısı yalıtımsızlığı nedeniyle oluşan yıllık enerji israfı bedelinin altında kalıyor

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, "Türkiye ekonomisinin 2013 yılı bütçe planı, ısı yalıtımı olmayan binalar yüzünden boşa harcadığımız 13,5 milyar TL'yi havaya savuracak kadar zengin bir ülke olmadığımızı gösteriyor. Bütçeden en yüksek payı alan 6 bakanlığın toplam bütçesi bile ısı yalıtımsızlığı nedeniyle oluşan yıllık enerji israfımızın bedelinin altında kalıyor" dedi. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük yaptığı yazılı açıklamada, ısı yalıtımının, binalarda ömür boyu enerji tasarrufu sağlarken bir yandan ülke ekonomisine diğer taraftan da çevreye katkıda bulunduğunu belirterek, "Buna karşılık Türkiye'deki konutların yüzde 85'inde ısı yalıtımı yok. Isı yalıtımsız binalar yüzünden her yıl 13,5 milyar TL'yi boşa harcıyoruz. Oysa bu rakamla ülke ekonomisine katkı sağlayacak pek çok şey yapmak mümkün. 2013 yılı bakanlık bütçelerine bakıldığında bu durum çok daha iyi görülüyor. Bakanlıkların bütçesi ısı yalıtımsızlığın bedeline yaklaşamıyor. 2013 yılında bütçeden en fazla pay alan 6 bakanlığın bütçelerini topladığınızda bile ısı yalıtımı olmayan binaların havaya savurduğu enerji bedelinin altında kalıyor. İsraf edilen enerjinin faturası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bir yıllık bütçesinin ise tam 22,5 katı" ifadelerini kullandı. Yörük, bakanlıkların 2013 yılı bütçeleriyle ısı yalıtımsız binalar nedeniyle boşa harcanan paraların kıyaslaması yapıldığında; İçişleri Bakanlığı'nın 2 milyar 888 milyon TL'lik bütçesinin yaklaşık 5 katı, Sağlık Bakanlığı'nın 2 milyar 490 milyon TL'lik bütçesinin yaklaşık 5.5 katı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 1 milyar 880 milyon TL'lik bütçesinin yaklaşık 7 katı, Ekonomi Bakanlığı'nın 1 milyar 388 milyon TL'lik bütçesinin yaklaşık 10 katı ve Avrupa Birliği Bakanlığı'nın 213 milyon TL'lik bütçesinin yaklaşık 63 katı olduğuna dikkat çekti. Ertuğrul Yörük, ısı yalıtımının sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığını belirterek, "Isı yalıtımının bir binanın toplam maliyeti içindeki payı yüzde 3-5 arasında değişiyor. Yalıtım sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Dünya standartlarında, CE belgeli ürünlerle yapılan ısı yalıtımı, binaların ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek kışın ısınmasını yazın ise soğumasını sağlıyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)