E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hala bugünün ekonomisinde neler olup bittiğini anlamak için mücadele ederken geleceği tahmin etmek zor. Fakat üniversiteye girecek, yeni bir kariyere başlayacak veya yeni beceriler kazanmaya yatırım yapacak kişiler için gelecek öngörüleri çok önemli.
Küreselleşme ve dijital teknoloji sayesinde iş dünyasındaki değişimin hızı her zamankinden daha fazla. Bugün etkili olmayan alanlar gelecekte kazanç kapısı olabilir ya da bugün sıcak olan sektörlerden gelecekte uzak durulabilir. İşçi İstatistikleri Bürosu (BLS) genel eğilimleri analiz ederek düşmekte olan sektörlere dair bir rapor yayımladı. Bunlar düşük beceri montaj hattı ya da çağrı merkezleri gibi daha ucuza yurtdışında yapılabilen işler. Raporda maliyet düşürücü önlemlerin ve küçülmenin devlet dahil pek çok alan için tehlikeli hale geldiği belirtildi. Kolejler ve İşverenler Ulusal Birliği’nin son yıllık araştırmasında şirketlerin çoğunun mühendislik, işletme, muhasebe, bilgisayar veya ekonomi alanında eğitim görmüş kişileri işe almayı tercih ettikleri ortaya çıktı. Ne yazık ki pek çok öğrenci sosyal bilimler, tarih, eğitim ve psikoloji gibi yüksek talep görmeyen alanlarda eğitim alıyor.
Dolgun maaşlı iyi iş imkanı sunacak meslekler için gelecekteki istihdam düzeyleri projeleri dahil ilgili tüm veri ve analizler kullanılarak kapsamlı bir liste hazırlandı. Listeyi incelerken dikkat edilmesi gereken ilk husus; üniversite mezunu olmak ileride de önemli olacak fakat üniversite mezunları artacağı için bunlar arasında daha iyi eğitimli olanlar istihdam edilecek, diğerleri sıkıntı yaşayacak. Bir diğer önemli nokta ise üniversiteden mezun olduktan sonra yeni beceriler geliştirmek için yaşam boyu öğrenme eğiliminde olanlar en başarılı insanlar olacak. Birden çok uzmanlığa sahip olmak kalabalık iş piyasasında kişinin farklılığını göstermesi için müthiş bir yol olabilir. Artı, en kalıcı olanlar genellikle bir alandan diğerine transfer edilebilir olanlardır.
İşte daldan dala dolaşmakla uğraşamam deyip kariyerinde tek bir iş yapmak isteyenler için 2020 yılında gelişeceği düşünülen 10 alan:
VERİ TOPLAMA / İŞLEME
Büyük veri dönemi henüz başlıyor. Firmalar müşterileri, rakipleri ve hatta kendileri hakkında bilgi toplamak için büyük veritabanları oluşturmaya çalışıyor. Pazarlama ve pazar araştırması verilerinin kullanımı patlayan iki büyüyen alan.
DANIŞMANLIK VE TERAPİ
Ruh sağlığının en az beden sağlığı kadar önemli olduğunun farkına varılıyor. BLS verilerine göre 2020 yılında evlilik ve aile terapisti ihtiyacı yüzde 41 oranında artacak.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA
İlaç, imalat, ulaştırma ve pek çok alanda teknoloji devrimleri devam edecek. Bu yüzden özellikle tıp, biyoloji, kimya, matematik ve mühendislik gibi alanlarda eğitim görmüş kişiler için güçlü bir talep olacak. Biyoteknoloji, biyomedikal, nanoteknoloji, robotik ve 3 boyutlu baskı özellikle umut vaat eden alanlar.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Yazılım geliştirme oldukça ilerledi fakat sistemlerin birlikte kullanılmasını sağlayan bağlantıları yapan üst düzey bilgisayar uzmanları için hala güçlü bir talep var. Finans ve yatırım dünyasnda, örneğin, yüksek hızlı bilgisayarlar giderek bir rekabet avantajı haline geliyor ve büyük şirketler, daha hızlı, daha sorunsuz ve daha güvenli ağlar istiyor.
VETERİNERLİK
Hayvanlar her zamankinden daha popüler olacak ve bazıları neredeyse bir insan için uygun olan tıbbi yardımı alacak. BLS verilerine göre veteriner ihtiyacı 2020 yılına kadar yüzde 36 artacak.
ÇEVRE KORUMA BİLİMİ
Gezegenin kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması temel sorun olacaktır. Yeşil enerjinin, bazı siyasi tartışmalara rağmen, hala patlama olasılığı var. Binaların ısıtılması ve soğutulmasında daha verimli yollar aranacak. Ve küresel ısınma ile mücadele edilecek.
BAZI SAĞLIK ALANLARI
Yaşam süresinin uzaması bakıcılara olan talebi artırdı. Bazı sağlık işlerinin "resesyon geçirmez" alanlar olması gerekiyordu ama bu alanlarda çalışmak için gelen yoğun talep ücretleri düşürdü. Doktorlar, ve bazı hastane çalışanları maliyetlerin düşürülmesinden payını alacak fakat hemşire, optometrist, odyolog, diş hekimi, fizyoterapist ve bazı tıpta uzmanlık alanları için talep artacak.
YÖNETİM
Patron iyi bir nedenle bir çok kazanır: İşi göründüğü kadar kolay değildir. Gelecekte etkili yönetim için temel iş bilgisi artı birçok yerdeki ve ülkelerde çalışmaları denetleyecek yetenek ve teknik know-how gerekecek. Maliyetler düşürken birimin performansı artacak. Ayrıca insan ilişkileri, özlük hakları yönetimi ve etkinlik planlama gibi bazı destek alanları için talebin artmasını öngörülüyor.
FİNANS
Para hareketleri ve yönetimi teknik olarak karmaşık ve çoğu şirketin ayrılmaz bir parçası. Artı, hedge fonlar ve özel sermaye şirketleri gibi geleneksel olmayan yatırım firmalarının geleneksel bankacılık sektörü gibi risk alma ve büyüme eğilimi var. Bu da finans uzmanları için daha fazla talep anlamına geliyor. 2008 finansal krizi ve bankaların kapatılması finans ile ilgilenen öğrencilerin diğer alanlara yönlenmesine neden olmuştu.
GİRİŞİMCİLİK
Kendi işini yapan yenilikçiler için ihtiyaç 2020 yılında her zamankinden daha önemli olacak. Kullanılmış araba satıcıları, saç ve tırnak salonları, pet ve ofis hizmetleri gibi geleneksel işlerde güçlü bir büyüme bekleniyor. Bu da daha iyi hizmetin daha ucuza alınması anlamına geliyor. Teknolojinin tüketicilerin çalışma ve yaşam biçimini değiştirmeye devam edeceği şüphe götürmez. Kimse gerçekten sonraki tabletin, telefonun ya da sosyal medya ağının nasıl bir şeye benzeyeceğini hayal edemiyor fakat bu şu an birilerinin bunları kafasında canlandırmış olabileceği gerçeğini değiştirmiyor. Şu an fikir aşamasında olan bir şey 2020 yılında insanların hayatını değiştirmiş olabilir. Bunu da hiçbir tahminci öngöremez.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:44)