E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yılbaşından bu yana satın alma ve birleşmeler konusunda hareketli günler yaşanıyor. Türk firmalarının satın aldığı yabancı firmaların yanında yabancılar da Türk firmaları ile ciddi bir şekilde ilgileniyor. Bu ilginin birçok alanda satışa dönüştüğü görülüyor.
Geçtiğimiz 7 ayda yabancılara yapılan en büyük hisse satışları şöyle:
DENİZBANK RUSLARIN OLDU
Bir zamanlar Zorlu Grubu'na ait olan ancak 2006 yılında Fransız-Belçika ortaklığı Dexia'ya satılan Denizbank tekrar el değiştirdi. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank Denizbank'ı 3.54 milyar dolara satın aldı.
TAV FRANSIZLARA
2012 yılı içerisinde yabancılara yapılan en büyük satış TAV'ın hisse satışı oldu.
Atatürk Havalimanı ile birlikte dünya çapında 10 havalimanı işleten halka açık TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'i ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in yüzde 49'u Fransız Aéroports de Paris Management şirketine 923 milyon dolar karşılığında satıldı.
MUSTAFA NEVZAT'A 700 MİLYON DOLAR
Bu yıl içerisinde gerçekleşen ikinci büyük satış ise ilaç sektöründe gerçekleşti.
Tarihi Cumhuriyet’e dayanan 89 yıllık Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesi, 700 milyon dolar karşılığında ABD’li Amgen'e satıldı.
KOTON'UN YARISI SATILDI
Türkiye’nin en büyük hazır giyim markalarından Koton'un yüzde 50’si geçtiğimiz cuma günü özel girişim sermayesi Turkven’in sahibi olduğu Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye satıldı. Satış bedelinin yaklaşık 500 milyon Dolar olduğu tahmin ediliyor.
Koton’un 200’ü Türkiye’de, 84’ü yurtdışında olmak üzere 300’e yakın mağazası bulunuyor.
GRANİSER'E 75 MİLYON DOLAR
Kazancı Ailesi'nin sahip olduğu granit sektörünün en büyüklerinden Graniser de bu yıl yabancılara satılan firmalar arasında bulunuyor .
Graniser'in yüzde 75 hissesi 75 milyon dolar karşılığında İngiliz yatırım fonu Bancroft Private Equity LLP'ye satıldı. Aile elde edilecek gelir ile hazır iyimdeki markaları olan Rodi'ye yatırım yapacak.
İDAŞ'A YABANCI ORTAK
Türkiye'nin yatak sektöründeki en büyük markalarından olan İDAŞ'a da yabancı ortak geldi. New York merkezli Capital Partners, İDAŞ’a 30 milyon lira ile ortak oldu.
YILIN İLK ORTAKLIĞINI SILK&CASHMERE YAPMIŞTI
Bu yıl ilk yabancı ortaklığı haberi Silk&Cashmere'den gelmişti. 2 Ocak'ta yapılan duyuru ile Dubai merkezli Eastgate Capital Group'un Silk&Cashmere’in yüzde 45’ini satın aldığı ifade edilmişti.
Silk&Cashmere'in bu ortaklık ile büyüme planlarına hız vermesi bekleniyor.
POLİMER KAUÇUK ABD'LİLERİN OLDU
1957'de kurulan Türk hidrolik ve endüstriyel hortum imalatçısı Polimer Kauçuk da yabancı ilgisinden nasibini alan şirketler arasına girdi.
150’den fazla ülkede faaliyet gösteren, 2011 yılı cirosu 16 milyar dolar olan ABD’li enerji yönetimi devi Eaton Corporation, 6 Haziran'da neticelenen anlaşma ile Polimer Kauçuk Sanayi ve Pazarlama AŞ'yi satın aldı. Polimer, ürünlerini SEL Hortum adıyla tüm dünyada satışa sunuyor. 2 binden fazla kişiye iş olanağı tanıyan Polimer, 2011'de yaklaşık 335 milyon dolarlık bir satış cirosuna ulaştı.
12 MİLYARLIK SATIŞ
Yıl başından bu yana yabancılara satılan Türkiye'deki doğup büyüyen firmaların toplamının 12 milyar TL'ye yaklaştığı görülüyor.
Türk Lirası bazında bakıldığında Denizbank Ruslara 6.5 milyar TL, TAV Fransızlara 1 milyar 670 milyon TL, Mustafa Nevzat ABD'lilere 1 milyar 260 milyon TL, Koton 905 milyon TL, Graniser 135 milyon TL, İdaş da 30 milyon TL karşılığında Hisse sattı.
Pronet'in Cinven'e satışının da 780 milyon TL karşılığında olduğu tahmin ediliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:12)