E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, elektrik dağıtım ihalelerinin daha hızlı yapılması gerektiğini savunarak, ''Elektrik dağıtımında yapılan özelleştirmeler topal bir şekilde yapılmakta. Mevcut özelleştirmelerin oranı sadece yüzde 30, geriye kalan yüzde 70 hala devletin hakimiyetinde'' dedi.
EPDK'nın 10. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Enerji Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen, EPDK'nın 10. Kuruluş Yıldönümünde Enerji Piyasaları: Yatırımlar, Rekabet, Riskler ve Beklentiler Konferansı'nda Özdemir, Türkiye'ye özel sektör yatırımlarıyla 10 yılda 6 bin MV'lık kurulu güç kazandırıldığını söyledi.
Özel sektör yatırımlarında EPDK'nın düzenlemelerinin ve katkılarının önemli bir yere sahip olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:
''Aslına bakarsanız yapılan yatırımların 5-6 yıllık zamanı kapsadığı görülebilir. Bu bir başarıdır ama yeterli değildir. hükümetin belirlediği 2023 vizyonuna uygun olarak daha çok çalışılması lazım. Belirlenen hedefleri aşmak gerekiyor. Çünkü TÜİK'in 2023'te nüfusun 83 milyon öngörüsüne katılmıyorum. Bana göre o dönemde nüfusumuz 90 milyonu bulacak. Bu da daha çok enerji tüketimi anlamına geliyor. Nükleer enerji bu ihtiyacın karşılanması için oldukça önemli. Türkiye, 2 değil 3 nükleer santrale sahip olmalı. Bu konuda aceleci davranmalıyız.''
Türkiye'nin enerji hedeflerine ulaşabilmesi için bu alandaki özelleştirmelere hız vermesi gerektiğini dile getiren Özdemir, ''Bu alanda sıkıntılar devam ediyor. Türkiye'nin gerek şartname gerekse de ihale takvimiyle özelleştirme ihalelerini daha cazip kılmalı. Bugün elektrik dağıtımında yapılan özelleştirmeler topal bir şekilde yapılmakta. Mevcut özelleştirmelerin oranı sadece yüzde 30, geriye kalan yüzde 70 hala devletin hakimiyetinde. Dağıtım şirketleri olan ben dahil bütün elektrik dağıtımı yapan yatırımcılar bu durumdan oldukça rahatsızız.''
Özdemir, devletin, şeker fabrikalarından otoyollara, enerji dağıtımından yatırımına kadar özelleştirmeleri akıllıca bir takvime bağlaması gerektiğini belirterek, yabancı yatırımcıları bu ihalelere çekmek için bunun gerekli olduğunu söyledi.
İhale şartnamelerinde özellikle yatırımcıların da düşünmesini isteyen Özdemir, ''Özelleştirme ihale şartnamelerinde devlet empati kurmalı. Hep kendine yontmamalı. Keser iki tarafa da çalışmalı. Son dönemdeki ihalelere yabancıların ilgi göstermemesinin nedeni hep bu. Biz bir ihale için yabancı ortak buluyoruz, adamlar şartnameyi görünce vazgeçiyorlar. Unutulmamalı ki yatırımcılar riski fazla yatırımı tercih etmezler'' dedi.
Avrupa'daki borç sorunu nedeniyle enerji alanı başta olmak üzere özelleştirme ihalelerinin finansmanı için artık farklı çevrelerle işbirliğine gidilmesinin zorunlu olduğunu belirten Nihat Özdemir, şöyle konuştu:
''Avrupa bugün borç kriziyle sapır sapır dökülüyor. Finansman için Körfez Ülkeleri, Rusya, Uzak Doğu'ya yönelmemiz lazım. Krizin etkileri Avrupa'da en iyi tahminle 5 yıl daha devam edecek. Alternatif finans kaynakları bu anlamda oldukça önemli...''
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:07)